Debio gullmerke


Helios_historie_1

Jeg husker da jeg begynte å arbeide på steinerskolen for over 30 år siden, da var det svært uvanlig med økologiske grønnsaker. Elevene på skolen kalte det for noe «steinersk» da vi kom med økologiske gulrøtter. Det var noe litt sært som de «steinerfolka» drev med.

Sletner gård

Sletner gård

Nå i ettertid er det litt morsomt å tenke på det. Vi vet jo at Rudolf Steiner var forut for sin tid på mange områder, også i landbruket. Økologisk, eller nærmere bestemt bio-dynamisk landbruk, er derfor gammelt nytt i antroposofiske kretser. Den første bio-dynamiske gården i Skandinavia ble grunnlagt i 1931 og heter Sletner gård og ligger i Østfold mellom Askim og Mysen. Men det er først nå de siste 8-10 årene at økologiske varer begynner å ta av i noen land. Her i Norge går det fortsatt tregt, men det kommer……

he

Helt siden 1969 har Helios produsert og solgt økologiske varer, og selv om butikkene som het Helios ikke er mer, finner vi produktene i vanlige butikker nå. Det er kanskje flere som skjønner at hvis vi skal overlate denne jorda til neste generasjon, så bør i alle fall deler av den være like dyrkbar som det den var da vår generasjon overtok. Og da kan vi ikke pine den ut med kunstgjødsel og forgifte den med pestisider.

Noen aviser er veldig ivrige på å få frem negative sider ved økologisk jordbruk, men dem om det. De må ha en bakenforliggende agenda om profitt for noen. De klarer ikke å stoppe utviklingen allikevel….

Debios bronse, sølv og gullmerke

Debios bronse, sølv og gullmerke

I forrige uke fikk Steinerskolen i Vestfold Debios gullmerke. Det betyr at maten som blir servert elevene er 90 % økologiske. Vi hadde kontroll som lurte på når vi hadde tenkt å legge om siden vi hadde søkt om å få godkjennelse. Men vi har jo vært langt på vei heløkologiske i alle år. Det var derfor ingenting å sette fingeren på da kontrollen kom. Skapene er fulle av økologiske varer, regningene på kontoret var merket med økologisk fra butikken. Det var imponerende, sa de.

Dermed fikk vi gullmerket! Det er vi stolte av! Måtte vi være et forbilde for andre slik at vi kan spre økologiske varer til de tusen hjem og øke etterspørselen slik at bøndene forstår at det lønner seg å dyrke økologisk.

fig9-8

La oss spørre etter produkter i butikkene – overalt! Først da skjønner de at de må ta inn flere varer, for alt er der ute! Du kan fylle kurven din med økologiske varer!

Dette innlegget ble publisert i Økologi og miljø. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s