Estetiske fag i skolen


529850_573051169374092_425984721_n

Det er mye snakk om estetiske fag i skolen om dagen. I dag var det et oppslag i Tønsbergs Blad om ungdommene som satser på «det trygge» og velger bort dans og drama og form og farge i vg. Det er stor nedgang i søkningen til disse linjene.

575424_611645355514673_743379776_n

Det er nok noe av det vi på Steinerskolen også merker; det er ikke populært med kunst og håndverk. Det er bare «pynt». De har gått på «Pisa-propagandaen» som norske myndigheter har svelget rått. Ikke rart ungdommene ikke tør å satse på kunst når de hele tiden får høre at de må ha mer matte og naturfag for å kunne konkurrere på markedet. Det er jo det media hevder.

943308_611645492181326_1414657822_n

En stemme fra forskere som sier det motsatte, nemlig at estetiske fag hjelper deg å forstå matte bedre, at de landene der estetiske fag står sterkt også er land der de gjør det bedre i Pisa. Det slås ikke like stort opp, og det tas med en stor klype skepsis her i landet. Det er synd. På den måten kan en hel generasjon miste denne viktige delen av livet og bli kvadratiske i hodet.

Kubisme i 3.vg i dag

Kubisme i 3.vg i dag

I Steinerskolen tør vi fremdeles si høyt og tydelig at vi har både teoretiske, kunstneriske og praktiske fag gjennom hele skoletiden, ikke fordi vi vil utdanne kunstnere og håndverkere, men fordi vi vet at den menneskelige utvikling ikke bare er hode.

De siste dagene har jeg møtt stor begeistring fra flere lærere i vg hos oss. Mattelæreren kom strålende ut fra mattetimen i 3.vg. i går: «I dag var det helt enormt! De er omtrent ferdige med pensum, så nå fordyper vi. Og som de jobbet! Det er en så stor glede å se!» Han fortsatte i store ordelag med glitrende øyne! Ikke verst tre måneder fra skoleslutt etter 12-13 år på skolen!

003  004

Det samme var det med norsklærer i dag; hun kom fra 2.vg. «De er så flinke! Det blir så bra! De er så observante!» Det var snakk om en oppgave der observasjon var veldig viktig. Hun ser stor forskjell på elevene hos oss og andre steder når det gjelder akkurat dette. Og det er helt klart fordi de har hatt mye om form og farge gjennom alle år.

Jeg husker da jeg bodde hos en familie i Palermo. Datteren i huset gikk på vg og jeg fikk se hennes bøker i kunsthistorie. Wow! Det var to tjukke bind! Hvem har kunsthistorie på vg i Norge? Steinerskolen. Hvem har arkitekturhistorie? Steinerskolen. Hvem tegner og maler ennå i 3.vg.? Steinerskolen. Vi kunne fortsette, men jeg gjør ikke det. Jeg tror dette er nok.

002 729

Jeg håper at skolemyndighetene en gang vil våkne opp av sin dype søvn og forstå at vi skal utdanne hele mennesker og ikke hoder uten følelser og hjerte. Hvis dette høres som en propaganda, så er det helt riktig. Det er det. Jeg vet ikke noen annen måte å gjøre det på.

Dette innlegget ble publisert i Steinerskolen. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s