Gått ut på dato


legemidler-medisinene+du+b%F8r+kaste

Da jeg var liten, var det ingen datomerking. Vi luktet når maten ikke var spiselig lenger……… Nå er det datomerking på alt. Det er vel for så vidt ikke så rart hvis skinka sendes frem og tilbake til Spania to ganger før den kommer i butikkene. Da blir det ikke akkurat kortreist mat.

Kanskje burde det være datostempling på mennesker også. Det er jo på en måte det med pensjonsalderen, men den er jo fleksibel. Noen går av som 62 åringer og reiser verden rundt de neste 25-30 åra mens andre står til langt over 70 fordi de tror de er uunnværlige.

1798036_684946998222047_853120902_n

Kanskje kunne det vært greit om det var en liten klokke som ringte og sa: «Nå har du vært lenge nok i denne jobben». Eller «Nå har du bodd lenge nok på denne plassen». Eller «Nå har du vært lenge nok gift med denne mannen». Og så bare fulgte man det…..

Når man har levd i langt over et halvt århundre og sett så mange forandringer som det har vært på de siste tiårene, er det i alle fall klart at man kan føle seg litt utgått på dato av og til.

Tenk bare på:

Vi la toøringer på sparegrisen og satte inn sparepengene i banken. Om vi hadde telefon i det hele tatt, var den uten tallskive, og vi bare tok av røret og sveivet. Da var det en dame i den andre enden som spurte hvilket nummer vi skulle ha, og jeg kunne si 10, og så kom svaret: «Nei, hun er ikke hjemme.» Damene på sentralen var godt orientert. Det var stas da vi fikk telefon med nummerskive. Da ble sentralborddamene arbeidsledige.

Sparegris_liten tooring Alt_Telefon 70276

Vi hadde også grammofon som vi kunne legge flere singler på, så datt de ned etter hvert, og vi måtte skifte stift med jevne mellomrom.

Vi hadde spark om vinteren, og på veien til skolen kjørte vi i tog utfor den bratteste bakken. Det var jo ingen biler! Vi plukket poteter i potetferien om høsten, og vi lå på kne og luket eviglange renner med gulrøtter som også skulle tynnes og tjente 50 øre ranna.

697705151

Vi gikk på skole på lørdager og hørte barnetimen kl. 18.00 på lørdags kveld og fikk da kanskje en liten flaske brus. Vi gledet oss til is og pølser på 17. mai da vi kanskje fikk lov å gå uten strømper. Den store kroneisen kostet faktisk en krone.

Vi gikk på søndagsskole og hørte historier fra misjonsmarken som av de mest moderne ble fremstilt på flanellograf.

Vi gikk på skolen når vi skulle og var lydige helt til 1968, og forresten etter det også. En frist var til for å holdes, og leksene ble gjort jevnlig. Det var flaut å komme for sent, så det gjorde vi ikke.

Det høres som om jeg snakker om forrige århundre. Og det gjør jeg jo også!

Er det rart man føler at man er gått ut på dato?

Dette innlegget ble publisert i Hverdagsbetraktninger. Bokmerk permalenken.

4 svar til Gått ut på dato

  1. Ellen sier:

    MORSOMT – ha en god søndag

  2. esalen sier:

    Jeg må nesten kommentere litt på denne også, jeg kommenterte jo nettopp en annen, om oversettelser. Jeg ville bare si at min kone fra Ukraina synes det er helt utrolig med all datomerkingen vi har her i Norge, det kjekkeste hun vet er å kjøpe mat nedsatt 40 % på grunn av at datostemplingen nærmer seg. Da kjøper hun inn i store mengder, og har instruert meg i å gjøre det samme. Særlig er det Youhurt og surmelksprodukter som kan månedsvis over tiden, sånn går aldri ut på dato, mener hun, og vi kjøpte flere sekker med poteter nedsatt 40 %, det var før jul, og de ble spist i mars. Vi tjener veldig gode penger på dette, og får spist bedre enn vi ellers ville gjort, mye godt kjøtt og pålegg. Hun viser mye større glede når jeg kommer hjem med middag som er billigere fordi den er gått ut på dato, enn når jeg kommer med noe som er dyrere fordi det skal være «finere» eller «mer eksklusivt». Det er noe hysterisk over sånn som vi har blitt i Norge nå. Det er kjekt å se at ellers i verden finner sunn fornuft og en god nese, over det som ikke kan kalles annet enn byråkratiske regler. Det skulle være unødvendig å nevne at i hennes hjemby – Kiev – er sjansene lik null for å finne mat som er nedsatt i pris fordi holdbarheten er på vei ut. Ja, det måtte jo være frukt og grønt, der den slags synlig i ferd med å bli dårligere gjerne koster noen kroner mindre per kilo. Det er mat som ville blitt kastet hos oss. Men min kone kjøper og spiser også dette, brune druer og epler, er det dårlig, smaker man det med en gang. Og misfargingen kommer før maten blir dårlig, og dårlig blir den før den blir farlig. Og skulle det gå galt, løser det seg gjerne med et par ekstra turer på toalettet. De fem årene min kone og jeg har vært gift, har det ikke gått galt med henne.

    Nei, utgått på dato, det er et skikkelig misvisende uttrykk. Også i overført betydning er det et mye større problem at man er for fersk, ennå ikke moden, man må vente litt før det er skikkelig godt. Så må man bare si til seg selv at det holder seg godt livet ut. Utgått på dato, det er bare for dem som ikke liker å tenke, og leve.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s