Livet på datsja’en


17g Datsja er blitt et internasjonalt ord tatt fra russisk. For den som ikke vet hva det betyr, kan vi oversette det med «sommerhus»eller «feriehus», for det norske ordet «hytte» har helt andre assosiasjoner. Datsja er så mye mer enn selve huset; det er et sted man reiser til så fort man har fri, der man dyrker sine grønnsaker, har sine bærbusker, går på tur i skogen og plukker sopp og lever med jorda. 7278596 DSC_7418 Livet på datsja’en er udødeliggjort i litteratur og på film. Tsjekhovs skuespill kan ikke tenkes uten datsja’en, men der er det de rikes dekadente og kjedelige liv som fremstilles der de sitter ute på landet og ikke vet hva de skal foreta seg uten å lage intriger og drømme seg bort. I filmen «Brent av solen» av Nikita Mikhalkov derimot, er datsja’en åsted for familieidyll (riktignok med dystre bakgrunnsskygger, men allikevel er det en fremtredende idyll) der storfamilien kommer sammen, har sine tjenere fra gammelt av, og der sommerens mange gleder med sol og bad og lek blir dyrket.

Pasternaks datsja

Pasternaks datsja

Så er det alle forfatterne og kunstnerne som flyttet permanent til sin datsja, som Tsjekhov til Jalta fordi hans helse krevde det, eller Pasternak som forsøkte å leve så tilbaketrukket som mulig i Peredelkino utenfor Moskva. Dit ble også Khrustsjov flyttet da han ble avsatt som generalsekretær i kommunistpartiet i 1964.

"Datsjaliv". Foto: Melissa L. Caldwell

«Datsjaliv». Foto: Melissa L. Caldwell

I sovjettiden ble det sagt at 3/4 av alle grønnsaker kom fra de private jordflekkene rundt datsjaen. Jeg så aldri noen kilde på det, men gikk man på markedet, var det utelukkende frukt og grønnsaker fra disse. Er man i Moskva eller St. Petersburg i sommerhalvåret og tar metroen på fredag eller søndag kveld, vil man se datsjafolket på reise. De er kledd i sine fritidsklær, har ryggsekker og bøtter, kurver og nett fulle av redskaper eller grøde fra jorda. Det blir stille i byen i helgene. Reiser man fra Finland til St. Petersburg enten med tog eller bil, vil man se disse gamle, store trehusene langs veien. Noen er de reneste kråkeslott med spir og tårn og utbygg. Andre er små og skjeve, og innimellom er det nybygde tømmerhus med utskårne vinduskarmer i alle mulige farger. Dette er byfolkets helge og ferieparadis. Det er her de legger seg opp næring for den lange vinteren.

Datsjaliv med samovar

Datsjaliv med samovar

I en artikkel i magasinet Kulturverk kalles livet å datsja’en for «Russlands økologiske mirakel». De har funnet kilder på at hele 90 % av landets poteter dyrkes på datsja’en og altså er økologisk. Videre hevder de at 77 % av grønnsakene og 87 % av frukten dyrkes på disse små jordflekkene og dermed unngår all sprøyting. Det skulle tilsi at det meste av den frukten og de grønnsakene russerne spiser, er økologiske! Det er et litt annet bilde enn det vi vanligvis tenker med store kollektivbruk fra sovjettiden, gigantiske åkrer og masse sprøytemidler.

Veien til datsja'en

Veien til datsja’en

Det er en ganske kraftig grønn bølge i Russland i nyere tid som ikke minst har fått vind i seilene gjennom «Anastasia-bevegelsen». Mange hundre økolandsbyer har dukket opp de siste 10 årene i kjølvannet av bøkene om Anastasia skrevet av Vladimir Megre. Anastasia vokste opp i Sibir i nær kontakt med naturen. Med en åndelig naturforståelse gir hun råd til menneskene hvordan de skal leve i pakt med naturen. Bøkene har solgt i over 10 millioner eksemplarer i Russland og er altså blitt en ren bevegelse. For den som vil lese hele artikkelen i Kulturverk, er den her: http://www.kulturverk.com/2012/12/02/russlands-okologiske-mirakel/ God lesning!

Dette innlegget ble publisert i Økologi og miljø, Russland. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s