Det nye adelskapet


263482-2-1255503525875

Jeg vet man skal ha respekt for de gamle. Vi er dårlige på det her i landet. Og selv er jeg snart i den kategorien også og vil gjerne ha litt respekt og uttelling for det jeg har bidratt med gjennom mange år i samfunnet. Det er både rett og rimelig. At man får en takk liksom, eller i alle fall merker en viss takknemlighet fra omverden.

Men så er det alle disse som gjør det vanskelig å vise denne respekten da. Fra Russland kjenner jeg  det fenomen som heter «farlige gamle damer». Det er de som stopper deg på gata og sier «Du kan da ikke gå sånn!» Og man begynner å se etter hva hun mener. Særlig er det sårende når man er i ungdommen. Hvem skal fortelle meg hvordan jeg skal gå kledd liksom? Eller de brøyter seg vei foran deg fram til kassa og bare fnyser når du prøver å ymte frampå at……. Det der kan forresten godt skje her i landet også. Det er som om noen tror at de har alle verdens privilegier når man har rundt 67 år.

3O1rPJYC8tIrmxo5k9tqiAXpMb4RgMCsgQ9VwqpPaCbw

Det var en sånn situasjon jeg var i for et par dager siden. Jeg satt på en herværende restaurant og nøt min kinesiske rett. Da kom det et helt kobbel av gamlinger inn døra. De var svært høylytte og begynte med en gang og lure på om det var her de skulle være, for «det ser mer ut som ei bakgårdssjappe enn en restaurant.» «Nei, dette er ikke noe sted. Har de noe god mat her da?» Slik fortsatte de stående midt i rommet.

Endelig var det en av dem som fikk dem til å sette seg ved et bord, men den mest surmulende utbrøt: «Ja, jeg skal i hvert fall ha ei suppe!» Mens han så på menyen, mumlet han videre om at dette ikke så særlig lovende ut. Så var det en som begynte å snakke om den gang de hadde vært i et eller annet sydensted og hadde havnet under trappa i restauranten. Det var omtrent som her. En av damene forsøkte å si at «det var det samme for henne» hvor de var, og overlot bestemmelsen til en av mennene. Men skulle liksom han bestemme? Nei, ikke sørn!

img_436a0b7e4eb7f

Slik holdt de på. Maten min smakte veldig godt, men det var nesten så jeg fikk den i halsen, så ille berørt følte jeg meg på vegne av innehaverne. Jeg vet ikke hvordan det endte, for da de hadde holdt på en 15-20 minutter og enda ikke hadde bestemt seg om de skulle bli eller gå «for å finne et bedre sted», da gikk jeg. Det var rett og slett ikke til å holde ut å høre på dem!

Når du har levd i godt over 70 år, skulle man tro at du hadde lært å oppføre deg i alle fall med en viss diskresjon og høflighet og ikke fornærme omgivelsene dine for hver setning du sier.

Helse-og-omsorgstjenester-til-eldre---master-i-helsefag

Det er ikke slikt som gjør at man får respekt for gamle mennesker. Hvor ble det av visdommen som kommer med alderen? Hvor ble det av ydmykheten for andre menneskers arbeid? De oppførte seg som om de tilhørte et nytt adelskap som tror de står over alle andre og har lov til å vise det i all sin oppførsel. Rett og slett pinlig!

Dette innlegget ble publisert i Hverdagsbetraktninger. Bokmerk permalenken.

6 svar til Det nye adelskapet

 1. Kirsten Henriksen sier:

  Dårlig oppførsel er ikke knyttet til en spesiell alder, man finner det i alle aldersgrupper. Men nå er det mange eldre med god råd og dårlig oppdragelse. Det betyr at vi møter dem på restauranter, supermarkeder, flyplasser og alle andre steder man ferdes. Jeg har innsett at man ikke kan endre andre voksne menneskers oppførsel, men man kan endre sin egen. Jeg er selv en eldre dame…..

  • Ja, vi er jo det, eldre damer, mener jeg, men det er alltid sjokkerende for meg at eldre skal være så ubehøvla! Hva lærte de på veien? Har mye mer toleranse for unge menneskers dårlig oppførsel. Man kan som oftest si at «de vet ikke bedre», men den unnskyldningen kan man ikke si om eldre mennesker. De burde vite bedre! Takk for svar.

 2. Ingvild sier:

  Respekt og uttelling for det du har bidratt med skal du virkelig få av meg, Astrid! For du er en av de lærerne jeg har hatt som har satt dypest spor. Når jeg tenker på » den gode læreren» tenker jeg blant annet på deg. Det engasjementet, kunnskapsnivået og kjærlighet til fagene du bidro med i min tid på høystadiet på slutten av 90-tallet og begynnelsen av 2000-tallet, var uten sidestykke. Så takk for det! DU har i alle fall min fulle respekt 🙂

  • Oj, Ingvild, det var fint sagt. Tusen takk. Det varmer. Er glad for alt jeg har fått gjort nå når man nærmer seg slutten på sin yrkeskarriere. Lykke til med alt du gjør! Og veldig hyggelig at du leser bloggen min!

 3. Ingvild sier:

  Ellers kan jeg jo nevne at det pågår en debatt nå blant annet i Stavanger, der Per Inge Torkelsen i forbindelse med sitt nye humorshow har innført en honnørpris som er dobbel av vanlig pris. Han sier at pensjonister i dag er rike, sytete og klagete, og at det ikke er synd på dem en plass… Han mener at det er mange andre grupper i samfunnet som fortjener prisreduksjonen mer – som f.eks. studenter og alenemødre. Til og med medisiner Per Fuggeli har støttet ham i saken.

  • Ja, det er en interessant debatt. Jeg har flere temmelig utrolige erfaringer med denne nye «overklassen». Ikke det at jeg vil gå glipp av honnørpris, og det er det mange som kommer til å trenge i de nærmeste årene, for pensjonene vil ikke fortsette å være så høye som de har vært for noen. Men det kan være selsomt å være sammen med en gruppe norske pensjonister i utlandet! Samtidig er det fullt på kurs, konserter, foredrag på kveldene med grått hår. De fyller salene. Foreningslivet ville ikke eksistert uten pensjonistene, og noen av kafeene ville også ha slitt. Gå på Torvtoppen en lørdag og se på alle som møtes der. Ganske interessant. Tidene forandrer seg. Vi høres, Ingvild.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s