Den besværlige våpenindustrien


Bergverksmuseet

Bergverksmuseet

I dag har jeg hørt tre forskjellige mennesker snakke om industrien på Kongsberg fra det ble funnet sølv der i 1623 og til dagens høyteknologi. I de første to foredragene der det ene tok for seg dagens høyteknologi og den ledende rollen Kongsberg spiller i dette («uten Kongsberg stopper verden»), og i det andre som dreide seg mer om verdens situasjonen og hvordan Norge står i den sammenheng (ikke minst etter de siste måneders hendelser i Ukraina der man spør seg om det går mot en ny Kald krig), var det merkbart hvordan våpendelen ble omgått nesten umerkelig.

Christian IV

Christian IV

Det var nesten en lettelse å komme på museet der vi kunne følge utviklingen av de våpen som er produsert på Kongsberg fra det første geværet, over Krag Jørgensen til kanoner og missiler. Ikke noe å skjule her. Det var også avbildet en «hemmelig» overvåkning av eventuelle ubåter inne i fjellet innerst i en fjord. Ja, vi husker 70-tallet med alle ubåtene som dukket opp her og der…….

Det er svært spesielt med et helt samfunn som har levd av våpenproduksjon. Noen av lærerne fra Kongsberg som jeg snakket med  i dag, sa de hadde store vanskeligheter med denne våpenproduksjonen. Vissheten om at droner som dreper har komponenter her fra Norge, er ikke grei å leve med. Man kan si så mye man vil at det er «forsvarsindustri». Det er uansett produkter som dreper og lemlester. Og det tjener vi store penger på!

004 006

For å finne sikre tall om norsk våpeneksport, skal man lese mer enn en eller to avisartikler. Tallene virker å variere  ganske mye, men at vi solgte våpen for et sted mellom 2,1 og 2,5 mrd kroner i fjor, skulle være klart. Om denne industrien vokser eller faller, finner jeg ikke ut av sånn på en snupp, men at den er stor, er hevet over tvil. I følge en kilde lå Norge som 15. største våpeneksportør i femårs perioden 2007-12. Det er uansett høyt.

Her fikk vi høre om hvordan denne ble utviklet slik at skytteren sitter beskyttet. .....

Her fikk vi høre om hvordan denne ble utviklet slik at skytteren sitter beskyttet. …..

Det er snakk om konvensjonelle våpen, som i følge samme kilde inkluderer håndvåpen, landminer og klasevåpen. Er det virkelig sant? Kilden er:http://www.nettavisen.no/nyheter/3592545.html  .

Jeg husker at jeg traff noen nordmenn på et hotell i Sovjet i 1981 som sa at de var fra Kongsberg Våpenfabrikk. Mer enn det kunne de ikke si. Hva i all verden gjorde disse i Sovjet den gangen? Ubehagelig med så mange ubesvarte spørsmål om en besværlig industrigren.

Dette innlegget ble publisert i Steinerskolen, UNESCO. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s