Rock – sult – liv og død


I går kunne man se et bilde på nettet av en utsultet jente. Bildet var 30 år gammelt, og ved siden av så man et nylig tatt bilde av en mor med tre barn. Moren var den samme som den utsultede jenta. Hun overlevde sultkatastrofen i Etiopia midt på 80-tallet. En million døde, men hun overlevde.

_9hE1YCDSZ0nm0TvRyZ-cgqpckG1r4MltADirsTRlYsQ

Denne sultkatastrofen i Etiopia er kanskje den hendelsen som har vekket flest mennesker her i vest. Og den som var mest våken av oss alle, var Bob Geldof, rockemusikeren fra Irland som sto bak den gigantiske konserten Live Aid som brakte 150 millioner pund og dermed reddet mange hundretusen mennesker i Etiopia.

I dag kom nyheten om at hans datter Peaches er død, 25 år gammel. Død og tragedie har fulgt Bob Geldof fra tidlig alder. Allerede da han var syv år, døde moren. Han vokste opp med en voldelig far i stor fattigdom og måtte klare seg selv. Det førte ham tidlig ut i arbeidslivet, men også til et usedvanlig sosialt engasjement.

Foto: Stephen Lock

Foto: Stephen Lock

Med bandet sitt, «Boomtown rats» ga han ut den store hit’en «I don’t like Mondays» i 1979.  som ble skrevet etter en skyteepisode i en skole i USA. Det var en 16 år gammel jente som skjøt og drepte to voksne og såret åtte barn og en politimann. På spørsmål etterpå hvorfor hun hadde gjort det, svarte hun «I don’t like Mondays». Den sangen skulle klebe ved Bob Geldof og Boomtown Rats for resten av livet.

Så kommer 1984, og Bob Geldof får se bilder på TV fra hungeren i Etiopia. Det rystet ham så dypt at han måtte gjøre noe. Det startet med en liten ide om å lage en plate som skulle skaffe penger til landet. Det ble til «Do they know it’s Christmas» som kom ut i november 1984 og føk rett opp på hitlistene der den ble liggende på førsteplass i fem uker og innbrakte 8 millioner pund! Så kom ideen om en konsert, og nå hadde Bob Geldof fått blod på tann, så han klarte å overtale mange musikere til å bidra.

imagesEPJ4T44C guitar

Den 13. juli 1985 fant konserten sted samtidig på Wembley stadion i London der 72.000 mennesker var til stede og på John F. Kennedy stadion i Philadelphia, Pennsylvania der det var 100.000 mennesker til stede. Ikke nok med det, men konsertene ble overført og synkronisert slik at nesten 2 milliarder mennesker kunne følge begivenheten. Det var den største konserten som noen gang var laget! Bob Geldof forteller om denne febrile galskapen i sin bok «Is that it?»

85-07-13_London_crowd_04

Dette inspirerte også Harry Belafonte til å sette i gang noe i USA som skulle bli til platen «We are the world» skrevet av Michael Jackson og Lionel Richie som brakte inn 50 millioner dollar.

live_aid_wembley

Uansett hvor naive disse rockegutta var, og hvor lite de visste om bistandsarbeid, er det hevet over enhver tvil at mange mennesker ble reddet fra sultedøden med disse pengene.

imagesYUEAG2DO

Bob Geldof har aldri gitt seg med sitt engasjement som virkelig er brennende. Personlig har han opplevd tragedier av mange slag. Hans kone, Paula Yates gikk fra ham i 1996 etter at de hadde fått tre døtre sammen. Hun fikk en datter til med sin nye mann, men ikke lenge etter begikk han selvmord, og Paula døde av en overdose i 2000. Da fikk Bob foreldreretten til døtrene og adopterte også den fjerde jenta som Paula hadde fått. Slik har han vært alenefar for fire jenter siden da. Han innrømmer selv at han ikke har klart det like godt hele tiden, og i dag kom altså meldingen om at den ene av disse døtrene, Peaches, som arbeidet i media og som modell, er død.

Sammen med døtrene

Sammen med døtrene

Med faren fikk han et bedre forhold med tiden, og da han døde som 97-åring i 2010, sørget han og døtrene over ham. Det sies forresten at Bono ble en god venn av den gamle faren og besøkte ham ofte.

Bob Geldof ga seg ikke med Live Aid konserten i 1985. Tyve år senere, i 2005, kom oppfølgeren som siktet mot gjeldsslette for de fattige landene, og den konserten fikk tittelen Live 8. To ganger er han nominert til Nobels Fredspris, men har aldri nådd opp. Han har derimot fått en haug med utmerkelser og bl.a. et ridderskap i UK, men siden han ikke er fra Commonwealth, kan han ikke få en Sir tittel. Allikevel kalles han ofte Sir Bob i Britisk media.

bob-geldof

Jeg opplevde Bob Geldof på Oslo konserthus for noen år siden. Da holdt han et foredrag om gjeldslette og bistand i det hele. Det var et imponerende foredrag. I en strak time vandret han frem og tilbake på scenen og snakket uten manus om alt viktig som finnes i denne verden. Det var ikke ett sekund som var uvesentlig eller kjedelig. Makan til engasjement og talegaver har ikke jeg opplevd! Jeg ble dypt imponert.

Senere opplevde jeg ham og bandet på konsert i Nøtterøy Kulturhus. Det var gøy. Og etter det så jeg ham i køen inn til en pub i Stavanger, og jeg angrer fortsatt på at jeg ikke gikk bort og hilste på ham. Jeg skulle ha takket ham for det foredraget og hele hans engasjement!

BobGeldof460

Nå føler jeg med ham siden han nok en gang har mistet en som var ham veldig nær og kjær. Det er mange som har imot denne mannen som opptrer så uortodoks. Han kan se ut som en uoppredd seng og sitte henslengt på Nobel foredraget, men her skal man ikke  la seg lure. Det gjemmer seg en usedvanlig sterk stemme bak denne uryddige fasaden. Det er verdt å studere ham og lytte til ham. Måtte du ha styrke nok til å gå gjennom nok en tragedie, Sir Bob!

Dette innlegget ble publisert i De som vil noe mer. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s