Ryan White – 24 år siden han døde


RWhomepg2

Jeg husker de første oppslagene om den nye sykdommen AIDS midt på 80-tallet. Det var all verdens slags skremsler om mygg som ville overføre sykdommen, og det ville føre til en voldsom epidemi. Ingen kunne være sikker. Det har riktignok blitt en fryktelig sykdom som har tatt mange liv, men slik vi da fikk det presentert, er det ikke blitt.

Det var i 1984 at den da 13 år gamle Ryan White fikk diagnosen AIDS. Han ble født med sykdommen hemofili, eller blødersyken som vi sier, Han var avhengig av jevnlig blodoverføring, og noe av dette blodet som ble sprøytet inn i ham, var infisert, og da fikk han altså HIV smitten i seg.

1013486_801529343193135_2767027673699321974_n  ryan_white_children_s_museum_500x500

Den gang var  kunnskapen om denne sykdommen svært liten, og det gikk ikke lang tid før foreldre og lærere på den skolen han gikk i Indiana, begynte å protestere på at han gikk der. Det var 117 foreldre og 50 lærere som underskrev på en protest, og på den måten ble han rett og slett nektet å gå der mer, så redde var de for smitte. Han ble også utsatt for ren sjikane og måtte tåle slengbemerkninger på gata.

Familien gikk til sak, men det hjalp lite, for det var mye som først måtte utredes. Da han endelig fikk lov til å komme tilbake til skolen, var det 151 av i alt 360 elever som ble holdt hjemme. Etter en lang og seig kamp, fikk han endelig komme tilbake i skoleåret  1986-87, men da måtte han spise med eget bestikk, ha eget toalett og ble holdt ganske isolert. Han ble svært deprimert, og da huset deres en dag ble beskutt, bestemte de seg for å flytte til en annen by.

es_ryanwhite_703_320x240

I løpet av denne tiden hadde Ryan White blitt lagt merke til og var blitt en slags forgrunnsfigur for AIDS saken. Mange kjente mennesker støttet ham, bl.a. Elton John og Michael Jackson. Ryan var svært flink til å snakke for seg, og han anklaget ingen for det som var skjedd. Da moren klaget over alle menneskene som ikke skjønte, sa Ryan: «Ja, men mamma, det er jo derfor vi må utdanne dem slik at de vil forstå.»

1272044876105_jpeg

Elton John lånte moren penger så de kunne etablere seg på nytt, og Michael Jackson inviterte Ryan og moren til Neverland. De to ble gode venner og snakket ofte på telefon sammen. Michael ga ham en rød mustang som han kunne kjøre rundt i etter at han hadde fylt 16 år.

Da Ryan fikk diagnosen, hadde legene sagt at han bare ville leve 6 måneder til, men han levde i over fem år og mange mener at det var han som fikk AIDS opp på dagsorden og ga sykdommen et ansikt. Senere er det mange kjente mennesker som har fortsatt hans sak, men han var den første.

Ryan-White-s-Funeral-Back-In-1990-michael-jackson-35697834-512-466 Ryan-White-s-Funeral-Back-In-1990-michael-jackson-35732443-320-240

Den 29. mars 1990 ble Ryan White lagt inn på sykehus med en infeksjon. Det kom hilsninger fra alle kanter til sykehuset, og Elton John besøkte ham selv, men det hjalp ikke. Han ble fort verre, og den 8. april døde han, bare 18 år gammel.

Michael og moren til Ryan: Jeanne.

Michael og moren til Ryan: Jeanne.

Tre dager senere, den 11. april 1990, var det begravelse. Elton John sang og spilte «Skyline Pigeon», og Michael Jackson satt ved siden av moren på første benk.

Bare et halvt år etter Ryans død, opprettet moren en stiftelse for AIDS syke barn.

ryan and michael

Michael Jackson hadde lovt Ryan at han skulle få være med i hans neste musikkvideo, men han døde før det ble mulig. Michael gikk derfor til moren og spurte om tillatelse til å dedikere sangen «Gone too soon» til Ryan og bruke ham i filmen til sangen. Moren ble svært glad, og dermed er denne sangen for alltid knyttet til Ryan Whites navn og liv.

For den som vil se musikkfilmen:

Etter begravelsen gikk Michael Jackson til bilen han hadde gitt Ryan og satte seg inn i den. Da han skrudde på motoren, runget hans egen sang «Man in the Mirror» ut over høyttalerne. Det gjorde sterkt inntrykk på Michael at hans stemme var den siste Ryan hadde hørt. Moren kunne fortelle at Ryan hadde spilt denne sangen om og om igjen.

En av de aller største opptredener jeg vet om:

Da Michael Jackson opptrådte på innsettelsesgallaen for Clinton i 1991, sang han «Heal the world» og «Gone too soon» som han dedikerte til Ryan White og holdt en liten tale der han oppfordret presidenten til å føre AIDS saken opp på sin agenda. Det er verdt å studere Clintons ansikt mens han lytter til Michael Jackson.

Slik kan en ung gutt skape historie selv om han levde svært kort.

Ryans mor hos president Obama

Ryans mor hos president Obama

Dette innlegget ble publisert i De som vil noe mer, Michael Jackson. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s