Gagarindagen


Gagarindagen

Denne dagen, 12. april, forbinder jeg alltid med to hendelser; den ene er at Franklin D. Roosevelt døde i 1945, bare en snau måned før krigens slutt, og den andre er at i 1961 ble det første mennesket skutt opp i verdensrommet.

Jeg har forsøkt å tenke meg hvordan det var, å være det første mennesket som skulle ut i rommet. De visste jo ikke hvordan det ville virke på menneskekroppen å være i vektløs tilstand og løsrive seg fra jorden på den måten.

images  images gagarin

Jurij Aleksejevitsj Gagarin var født i 1934 i en helt vanlig sovjetisk familie der foreldrene arbeidet på en kolkhoz. Han kom inn i militæret og tok flysertifikat. I 1959 søkte han om å bli en av dem som myndighetene ville trene til å bi kosmonauter. Allerede i 1957 hadde de sendt opp den første satellitten, og rett etter sendte de opp hunden Laika. nå ville de være de første til å få mennesket i kosmos.

Treningen var hard både fysisk og psykisk, De ble kjørt i sentrifuger og innesperret i et mørkt og lydløst rom i 24 timer for å se hvordan de holdt ut. Til slutt var det to igjen, og det var Gagarin og Titov. Gagarin ble plukket ut. Ett av kriteriene var høyden. Det var liten plass i romkapselen, og Gagarin var bare 1,57 m høy.

article-1376008-0B9369E000000578-176_634x479

Den 12. april 1961 kl. 9 om morgenen ble raketten skutt opp fra Baikonur kosmodrom i dagens Kazakhstan. Det må ha vært noen nervepirrende minutter. Ville han komme ned igjen? Og ville han være levende? Det første Gagarin sa til jorden da han var oppe, var: «Jeg ser jorden. Den er så vakker.»

Turen rundt kloden tok 108 minutter og gikk helt etter planen. Han var på det høyeste 327 km over jorden, og farten var 27.400 km i timen. Omtrent sju kilometer over bakken skøyt han seg ut av Vostok 1 og landet i fallskjerm. Det sies at han landet på et jorde utenfor Saratov og at en gammel dame var den første som møtte ham. Man kan jo tenke seg hvordan hun reagert da hun spurte hvor han kom fra og han pekte opp i lufta!

imagesFI0MPGVU  imagesV9RV2WEK

At Gagarin ble en gigantisk helt i Sovjet, er vel ikke så vanskelig å tenke seg. Men hva som skjedde i den andre supermakten, USA, er også interessant. De fikk sjokk! At det tilsynelatende tilbakestående Sovjet hadde nok kunnskap og teknologi til å gjennomføre den første bemannede romferden, var mildest talt overraskende! Det ble bestemt på høyeste hold at koste hva det koste ville, men det skulle være en amerikaner som var først på månen! Det ble satset svimlende summer på prosjektet, og vi vet hvordan det gikk: den seieren innkasserte de!

Gagarinmonumentet i Moskva

Gagarinmonumentet i Moskva

Hva så med Gagarin? Han ble båret på gullstol og fikk alle de utmerkelser man kan tenke seg. De var ikke sene om å bruke ham i den kalde krigens propaganda! Gagarin reiste verden rundt og ble mottatt med utmerkelser overalt han kom. I 1964 kom han også til Oslo og var bl.a. på besøk i noen skoler i Oslo. Noen heldige elever fikk hilse på romhelten.

Gagarin i Oslo

Gagarin i Oslo

Men det er vanskelig å bære berømmelse, så også for Gagarin. Han fikk depresjoner og alkoholproblemer. De holdt ham borte fra andre romferder i redsel for at det skulle gå galt.

Den 27. mars 1968 var han på en rutinemessig treningstur med et MIG-15 fly da det kom ut av kurs og styrtet. Mye har vært tenkt og skrevet om denne turen, men det skal vi ikke spekulere i her. Gagarin døde, og med ham gikk Sovjets største helt bort. Han fikk en ærerik begravelse og ble lagt i Kremlmuren sammen andre prominente personer.

imagesF0BEEPAK

Den 12. april er «Kosmonautdagen» i Russland fremdeles.

Dette innlegget ble publisert i De som vil noe mer, Russland. Bokmerk permalenken.

2 svar til Gagarindagen

  1. Irene Bass sier:

    Så mye vi kan lære av deg, Astrid 👍😄

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s