Påskekrim for barn


005

Så har vi dette forunderlige fenomenet her i Norge som heter «Påskekrim». Mange av oss har blitt oppflasket på Frøken Detektiv og Hardy guttene. Vi liker spenning, liker å bli trigget av nysgjerrighet om «hvordan det går». Gåter som skal løses. Eller er det faktisk et velstandsfenomen at vi leser så mye om kriminalitet? Jeg vet ikke. Jeg bare vet at det er skikkelig herlig med en krim en gang i blant. Men ikke hele tida.

Påsken er altså en særlig tid for spenning i solveggen, og vi har et utall forfattere å velge mellom. En del av dem har også begynt å skrive spenningsbøker for barn og ungdom. Det begynte vel med Ingvar Ambjørnsen og hans «Pelle og Proffen». Jeg koste meg med dem og har gitt dem videre til unge ungdommer. Siden har flere kommet til, som Tom Egeland og Tom Kristensen. De har begge skrevet krim for ungdom.

Vi har flere krimforfattere her i Vestfold, og en av dem er Jørn Lier Horst som bor i Stavern. Han utga sin første bok i 2004 og har helt til nylig arbeidet som etterforsker i politiet i Larvik. Til tross for dobbelt arbeid alle disse årene, har han vært meget produktiv og kommet med omtrent en bok i året, altså ni bøker til sammen. Men det er bare «voksenbøkene».

I 2012 kom «Salamandergåten» som er første bind i CLUE-serien. Det har blitt fem bøker i den serien til nå, en serie for ungdom.

Layout 1Operasjon-Solnedgang_productimage 93

Og som ikke det er nok, har han i 2013 begynt på en ny serie med det han kaller for «barnekrim», Den siste boken i denne serien kom for en måned siden og heter «Operasjon Påskelilje». Det er «Detektivbyrå Nr. 2» som består av Tiril og Oliver. De bor i småbyen Elvestad som har 937 innbyggere og kan nok ligne litt på Stavern. De løser gåter for politiet, er uredde og oppfinnsomme. Bøkene er skrevet i stor skrift med lite på hver side og med flotte illustrasjoner av Hans Jørgen Sandnes som også har illustrert Anne-Cath Vestlys bøker om Mormor og de åtte ungene. Bøkene er ment for de første leseårene fra 7-10 år. De er sånn «passe» skumle og leses lett.

I dag var vi i Stavern på den tradisjonelle påskeutstillingen. Inne i et av rommene satt Jørn Lier Horst og Hans Jørgen Sandnes svært opptatt med å signere bøker, og det var særlig den nyeste «Operasjon Påskelilje» som gikk unna. Boken er tiltalende med sine fine illustrasjoner som minner om bøker fra min barndom, og med signatur fra både forfatter og illustratør blir det ekstra stas.

Her står Tove Gleditsch Lie og snakker med forfatteren Jørn Lier Horst, og bak sitter Hans Jørgen Sandnes og signerer boken

Her står Tove Gleditsch Lie og snakker med forfatteren Jørn Lier Horst, og bak sitter Hans Jørgen Sandnes og signerer boken

Boken leste jeg da jeg kom hjem, og jeg tror det kan være fine bøker for de yngste leserne. De er også skrevet for å fremme leselyst hos barn. Forfatteren fortalte meg at akkurat det var viktig for ham: å få barn til å lese, og da er spenningsbøker noe som kan skjerpe appetitten. Han synes også det er morsomt å se at ordene blir til bilder i hendene til Sandnes, og at det blir en helhet av det.

Det siste kan jeg underskrive på; det er en hyggelig bok å holde i hånden, og bildene bygger godt opp under historien. Det er bare å ta en tur i bokhandelen før du reiser på påskeferie, så kan både barn og foreldre sitte i solveggen og lese påskekrim. Jeg kan se det for meg: den absolutte familiehygge!

Dette innlegget ble publisert i Bøker. Bokmerk permalenken.

2 svar til Påskekrim for barn

  1. karina hagemann sier:

    Takk for tipset, de skal vi sjekke ut!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s