Den Stille Uke – og mye uro


Vi vet at det tar lang tid å bygge noe opp, og at det tar veldig kort tid å rive det ned, Det beste eksempelet er bildet av korthuset; sirlig og med nennsom hånd setter man kort oppå kort, så forsiktig man kan. Etter lang tid står det endelig der, og vi vet at det skal lite til…. så kommer det en liten finger og bare dulter litt til – alt er borte!

Nedrustningsavtaler underskrevet allerede på 80-tallet mellom Reagan og Gorbatsjov

Nedrustningsavtaler underskrevet allerede på 80-tallet mellom Reagan og Gorbatsjov

Det føles litt sånn med verdenssituasjonen nå. Og nå som det er påskeferie og den stille uke, er det som om vi kan høre det ekstra tydelig. Meldingene kommer om hendelser som vi bare for noen måneder siden ikke trodde var mulig!  Hvordan kan det snu så brått? Nå som alt virket å gå i riktig retning…….

Jeg tenker på avtalene som ble skrevet under allerede på 80-tallet mellom øst og vest. Nedrustningsavtaler, kulturavtaler, samarbeidsavtaler, – de er kommet på løpende bånd gjennom 25-30 år. Organisasjoner som har samarbeidet, kulturutvekslinger, sammenkomster for å bli kjent med hverandre, åpne grenser, folk som har reist alle veier, sett og hørt og lært av hverandre. Skoler er opprettet, institusjoner, bøker er skrevet, filmer laget og TV-serier sendt. Vennskapsavtaler i bunkevis!

Det var i august 1961 at muren ble bygget i Berlin,

Det var i august 1961 at muren ble bygget i Berlin,

Noen av oss har kanskje lært at revolusjoner ikke bringer særlig mye godt, men dette har jo vært som i diktet til Inger Hagerup: «langsomt blir allting til». Vi har hatt mange år på å bygge opp, jevne ut, nærme oss. Tusenvis av mennesker har vært i aktivitet for å skape bedre forbindelser i verden. Og så finnes det disse dumme makthaverne som bare kan vifte med lillefingeren, så er alt borte! Det er slik det føles nå om dagen.

8363718-east-west-road-sign-on-blue-background PF-east-west_1965627b

Det var så mye optimisme for bare et par år siden; arabisk vår som er blitt til kald vinter; minnelig avtale om deling av Sudan som er blitt til en humanitær katastrofe; fredelig oppløsning av verdens største stat, Sovjetunionen, som nå viser seg å få uanede konsekvenser. Nei, det er lite lystelig akkurat nå.

Så kommer FNs klimapanel og melder om det vi har visst i flere år, at verden ikke vil tåle vårt konsum lenger og at vi må kutte over 50 % av vårt forbruk. Hvordan i alle verden skal vi klare det? Jeg tok klimatesten på NRK, og fikk betegnelsen «klimaengel». Det er vel og bra, men jeg er redd det ikke er så mange av oss. Om noen ville spørre meg, har jeg mange gode forslag til løsninger, men så var det disse makthaverne da, redde for ikke å bli gjenvalgt, redde for å miste sin makt.

Scale

Men vi vil da ikke tilbake til Den Kalde Krigen!? Ingen kan da vel mene det på alvor! Ikke noen av de jeg kjenner i alle fall, hverken på den ene eller den andre siden av Europa eller Atlanterhavet.

news_8551

Det kjennes at det er «Den Stille Uke». Det ble så stille at jeg kan høre helt til Svartehavet! Og det jeg hører er ikke pent. Nei, det er faktisk så ille at jeg holder for ørene. Jeg vil ikke høre!  Jeg kan faktisk ikke tro at det er sant. Og det verste er: jeg kan ikke gjøre noe med det! Ingenting.

1959453_671623139547960_1255704391_n

Påsken er den største høytiden i den ortodokse kirke. Og det er oppstandelsen man feirer, ikke som oss her i Luthers skygge, der korsfestelsen står mer i sentrum. Ikke slik i øst; nåde deg om du er trist på påskesøndag! Det er en dag full av glede! Mon om den blir det i år?

Dette innlegget ble publisert i Hverdagsbetraktninger, Russland, UNESCO. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s