Å oppleve de største


Jeg har alltid hatt dyp beundring for store kunstnere. For meg er en stor kunstner en som sterkere enn oss andre opplever sin tids essens og klarer å overføre det til oss. Det er ikke alltid vakkert eller lystelig, for «å oppleve sin tid» innebærer å være spesielt sensitiv for alt som foregår, på godt og vondt.

Ofte har folk sagt til meg «du har gjort så mye, vært så mange steder, truffet så mange interessante mennesker». Ja, kanskje det, men jeg har alltid gjort mye for å oppsøke dem. Det gir meg en spesiell glede og inspirasjon å komme nært til storhet. Det gjelder både de som er ute av tiden, men en gang dominerte innen sitt felt og selvfølgelig de som lever i dag, men det er vanskeligere.

111280_2-Ibsen  22187729

Jeg husker min usannsynlige glede og store kick av å besøke kontoret til mitt ungdoms idol Cliff Richard i London da jeg var 16 år. Jeg bokstavelig talt fløy nedover gaten etterpå. Et par år senere syklet jeg til Bonn for å gå barbent på den jorda Beethoven hadde tråkket sine barnesko! Siden har jeg besøkt hjemmene til Ibsen og Hamsun, Undseth og Grieg og vandret rundt i husene til Tolstoj og Dostojevskij, Tsjekhov og Repin. Jeg har vært på Dickens museeum, Rodins hus i Paris, Napoleons diverse plasser og Victor Hugo, gått i Sjostakovitsj’ fotspor og sittet på intim konsert i Bachselskapet i Leipzig.

Andrej Sakharov

Andrej Sakharov

Størst av alt var kanskje da jeg fikk treffe Andrej Sakharov ansikt til ansikt på hans hotellrom i Oslo i 1989.

I alle disse tilfellene har jeg følt ærefrykt og beundring. Jeg har vært takknemlig for at alle disse menneskene har levd og skapt sine mesterverk som vi kan nyte godt av den dag i dag. At de har skapt noe eksepsjonelt som forteller oss mer om oss selv og Mennesket enn noe annet. Vi har sjansen til å erobre nye vidder og få mer selvinnsikt ved å studere deres verk. Og det kan vel hver i sær av oss trenge.

010   uten navn

Når jeg denne helgen har sittet i 10-12 timer og hørt historier fra Michael Jacksons liv i studio fortalt av en av dem som var nær ham i hele 18 år, føler jeg den samme ærbødigheten som nevnt over. Noen vil sikkert synes at det er underlig, men jo lenger jeg lever, og jo mer innsikt jeg får i dette besynderlige mennesket som ble herset så vanvittig med av sine samtidige, jo mer respekt får jeg for hans liv og verk. Jeg har i dag hørt noen av hans sanger dechifrert ned til enkeltvokaler både i soloen og i bakgrunnsstemmene. Jeg har sett ham synge inn en av de mest personlige sangene han skrev og jeg har sett hans studiotekniker tørke tårene og ikke kunne snakke videre fordi han ble så overveldet av minnene. Jeg har hørt ham svare å spørsmålet: Hva var det viktigste du lærte av Michael? Og det er enkelt: «disiplin, disiplin, disiplin.» Jeg har hørt sangene spilt i råutkast på så godt anlegg man bare kan drømme om og lyttet til klarheten og nyansene i uttrykket. Det ble ganske så dørgende stille i forsamlingen på 50 mennesker når dette ble spilt, og mange måtte frem med lommetørkleet.

Brad Sundberg bak til høyre i sort skjorte. Foran til venstre Bruce Swedien og Michael

Brad Sundberg bak til høyre i sort skjorte. Foran til venstre Bruce Swedien og Michael

Når noen sier at jeg er heldig, vet jeg at det er sant. Jeg er heldig som får oppleve dette, men jeg kommer aldri til å forstå hvorfor ikke flere benytter anledningen. Den ligger rett foran øynene våre. Vi har alle muligheter til å oppleve akkurat det vi vil i vår privilegerte del av verden. Det er bare å bestemme seg og kjøpe billett. Det skal jeg ikke slutte med før jeg må!

Recording in the dark.

Recording in the dark.

 

Dette innlegget ble publisert i De som vil noe mer, Michael Jackson. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s