Språk – det er farlig det.


Europas_språk

Etter å ha vært en tur i det nordvestre hjørnet av det europeiske kontinentet, har jeg igjen blitt minnet på hvilken sprengkraft det er i språket, vårt eget morsmål. Målstriden i Norge har vært hard nok og er det til dels ennå. Vi har våre svin på skogen når det gjelder undertrykkelse av et språk slik som samene har fått oppleve det gjennom årtier.

Jeg snakket med belgiere i helgen, flere av dem, og vi snakket engelsk sammen, men da jeg spurte hva som var deres språk, ble de litt flakkende i blikket ved ordet «flamsk». nei det var «Dutch». OK. På toget fra Holland til Brussel, ble det ropt opp over høyttaleren bare på «Dutch» eller var det «flamsk»? Det var i alle fall ikke på fransk selv om det er andre språk i Belgia.

Da jeg var med i det europeiske rådet for Steinerskoler, ble jeg alltid overrasket av å høre hvilke dype kløfter og høye barrierer det var mellom de fransktalende skolene og de flamsktalende i Belgia. Ikke mye «godt naboskap» der hørtes det ut! Jeg var også temmelig himmelfallen da jeg hørte om det de kalte «et svært vellykket prosjekt» der tre skoler hadde hatt et «nabomøte». Det var akkurat der hvor Tyskland, Belgia og Nederland møtes. Der ligger det tre steinerskoler ikke så langt fra hverandre, og de hadde bestemt at de endelig skulle møtes for ¨å lære av hverandre!» De hadde spist hverandres mat, hørt hverandres språk og utvekslet kultur. Det kunne da ikke være så stor forskjell på dem, tenkte jeg! Men her skal man være forsiktig!

språktre

Jeg tenker på alle de landene som sliter med to språk og ikke kan fordra de andres språk. Vi har Finland som offisielt er tospråklig med finsk og svensk, og der i alle fall mange av finnene aktivt kjemper imot svensk og nekter å lære det. Vi her i Norge og ellers i Norden tenker vel: «så upraktisk ikke å kunne svensk»! Ja, men i disse saken er man lite pragmatisk. Her ligger politikk og gammel historie og minner om undertrykkelse og rangordninger. Hvorfor kan vi ikke glemme det og tenke at det er fint å kunne så mange språk som mulig? Men nei.

I Baltikum ville de kvitte seg med russisk i skolene så fort de ble selvstendige. Det var ikke lurt. De kan ikke forandre geografien og avhengigheten til Russland. Noen skoler gjeninnførte russisk etter noen år og forsøker så godt de kan å dyrke det ved å reise på utflukter til Russland osv. Det er ikke bare lurt, men ganske så nødvendig for den oppvoksende slekt. Men tospråklige skal de ikke være! De vet at den store naboen i øst lett vil sluke dem om de ikke tviholder på sitt eget språk.

J-NECK-101-2

Det var da de forskjellige folkeslagene i Det Ottomanske Riket begynte å kreve å få bruke sitt språk at det begynte å rakne. Hvem skulle tvinge dem til å bruke tysk? Nei, det var tsjekkere, ungarere, slovenere osv.som ville ha sitt eget språk!

Og nå i Ukraina! Det var da det nye regimet ville forby russisk at det braket løs. Man rører ikke ved språket til folk! Det er farlig!

I det tidligere Jugoslavia hadde de det konstruerte serbo-kroatisk, og levde greit med det. Alle kunne lese det samme språket. Da oppløsningen begynte på 90-tallet, ble det også maktpåliggende å differensiere språkene igjen. Nye ord ble laget og gamle hentet frem for å understreke at de ikke var det samme folket, eller hva?

takk på forskjellige språk

Det er jo også et problem å ha forskjellige språk i et land, eller er det det? Det er i alle fall upraktisk og krever mye papirarbeid å oversette til begge – eller alle – språkene i et land. I FN er det seks offisielle språk: engelsk, fransk, spansk, russisk, arabisk og kinesisk. Alt blir oversatt til disse seks språkene. Mens i EU har alle rett til å snakke sitt eget språk. Hvor mange tolker trengs da? Og hvor mye papir blir det? Hele folket i arbeid! Samtidig vet vi at det er viktig å få uttrykke seg på eget språk……. Ja, her er et dilemma som ikke blir løst med det første. Men en viss språktoleranse kunne vi vel klare å opparbeide? Eller? Er det kanskje for farlig? Kanskje er det best å lære seg flere språk – for sikkerhets skyld.

Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s