Bilkjøring stagnerer!!


trafikk2_720

Aftenposten kan i dag melde at færre unge tar lappen og at bilkjøringen stagnerer! Det er jo ikke til å tro! Unnskyldningen for å bygge ut veier, lage nye broforbindelser (!) er jo nettopp at biltrafikken bare vil vokse. Tenk om de tar helt feil!

De rene tall i dagens avis er: i 1992 hadde 80 % av unge mellom 18 og 24 år lappen. I 2012 hadde denne prosenten falt til under 67 %! Det er jo helt fantastisk! Når jeg ser på våre ungdommer, er det svært få som har lappen i 3.vg., faktisk bare en! Det er STOR forskjell til bare for et og to år siden. Jeg vet ikke om det er et symptom eller om det er tilfeldig. I dag spurte jeg i 1.vg. om deres planer om å ta lappen og i tilfelle hvorfor. Det er først og fremst bekvemmelighets hensyn og dårlig kollektivtrafikk til litt fjernere steder, særlig i helgen og på kvelden. Men det står igjen å se hvordan dette utvikler seg.

Det ekstra hyggelige er at det ikke er bare Norge, men i store deler av den vestlige verden. Ja, til og med i USA! Antall nordmenn med førerkort har falt fra 86 % i 1992 til 82 % i 2012. Bilkjøring pr person har vist en fallende trend i land som Storbritannia, USA, Frankrike og Japan. Grunnene kan være mange. En av dem er mer urbanisering, dvs. at folk bor tettere og har kortere vei til jobben og trenger ikke bil. En annen ting er kanskje miljøbevissthet? Det står det ikke noe om, men det tenker jeg. Det må da en gang komme til uttrykk at vi bryr oss!

TF-bilde_0170

Dette viser seg også i oljeforbruket. Det står at oljeforbruket nådde toppen i 2005 i OECD-landene og siden har falt. Oljeforbruket i 2012 var det laveste siden 1995! Dette er vel ganske sensasjonelt! Er det ikke? Jeg hadde i alle fall ikke tenkt at det går den veien med bilkjøring og oljeforbruk. Det er jo det motsatte vi hele tiden får inntrykk av! Når vi vet at transportsektoren står for mellom 60 – 70 % av oljeforbruket, er det ganske viktig hva som skjer på bilfronten.

Nå er det selvfølgelig slik at alt dette sikkert har en helt annen trend i Kina, men allikevel. En gang må man da bli lei av å stå i bilkø i timevis! Eller? Veksten i bilsalget går ikke ned, og det er takket være voksende økonomier som Kina og India, men det kommer kanskje til en grense der også.

Jeg ble veldig glad ved denne nyheten. Jeg har hatt en følelse av å treffe på flere mennesker som ikke har lappen i det siste, men tenkte at det bare var meg og mine kontakter, men det er det altså ikke. Dette vil jeg følge spent med på. Det er så vidunderlig når roen senker seg over byen, og det blir stille på natten eller søndags formiddag. Da er det akkurat som om naturen hviler, som om trærne ikke må jobbe på spreng for å holde unna alle avgassene, men bare kan være seg selv. Det er godt at det er slik innimellom.

oslo-forurensning%201001121339

Så til dere unge: vent med å ta lappen. Det haster ikke.

Dette innlegget ble publisert i Økologi og miljø. Bokmerk permalenken.

2 svar til Bilkjøring stagnerer!!

  1. larsegeland sier:

    Dessverre er Norge et unntak, her øker bensin og dieselbruken. CO2-utslippene sank fra 2007 til 2014, nå øker de igjen. Vi bruker vesentlig mye mer bensin og diesel enn f eks svenskene!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s