Fair trade øker og øker


fairtrade

Jeg går ut fra at mange har fått med seg det prosjektet som Aftenposten sammen med Fremtiden i våre hender har hatt med de tre norske ungdommene som har vært i Kambodsja og fått nærkontakt med tekstilindustrien der. Det har vært stort oppslag både i papiravisa, a-magasinet, Dagsrevyen. Dagsnytt-18 foruten selve filmene som ligger på nettet. (http://www.aftenposten.no/webtv/serier-og-programmer/sweatshop/Ludvig-fra-Sweatshop-Lurer-pa-om-norske-sjefer-kan-sove-om-natten-7551981.html#.U2IzvI2KDmI)

Det var en temmelig sterk opplevelse for de tre ungdommene, og spørsmålet for meg er hva de gjør med denne innsikten og kunnskapen i ettertid. De har selv sittet ved symaskinen i mange timer og kjent hvor hardt det er, de har vært hjemme hos noen av tekstilarbeiderne og sett hvordan de lever, og de har blitt kjent med noen på deres egen alder som lever dette harde livet. Hva kan de gjøre med det i ettertid? Kanskje de blir med på kampanjene som føres for fair trade, kanskje de forteller sine venner og bekjente og på den måten får spredd sin innsikt, kanskje de skriver i aviser og på nett og på den måten sprer informasjonen og kanskje de spør i butikkene og undersøker mer for å presse merkene til å ta tak. Eller kanskje den store motløsheten tar dem med tanken på så lite de kan gjøre med dette. Det siste er verst.

I_Love_Supporting_Fairtrade_cmyk_logo

Fair trade er et begrep som har blitt svært kjent de siste ti årene, og er i ferd med å bli veldig stort i verden. Det er kanskje en av de beste måtene å hjelpe folk ut av fattigdom på. Det er ikke bistand, men rett og slett hjelp til at de som produserer varene får mer av kaka enn alle de andre leddene på vei til konsumenten.

I dag finnes det over 4500 forskjellige varer som er fair trade godkjent. Det er ikke mange av dem vi får her i Norge, men en del er det, og det mest kjente er kaffe, te, sukker, bananer og blomster.

Fair_Trade_coffee_Norway

fairtrade%20sjokolade_1

I Storbritannia der fair trade virkelig er stort, har jeg funnet noen imponerende tall: i 2012 ble det solgt fair trade varer for £1,5 mrd som var 18 % stigning fra året før. 44 % av alt sukker og 25 % av kaffen er fair trade, hver tredje banan er fair trade. Så langt for det landet. interessant er det også at fair trade varer nå blir solgt i 125 land.

Her i Norge har vi Friends Fair trade som har sitt utsalg i Storgata i Oslo og på Mathallen: http://www.friendsfairtrade.no/ Det er en liten uanselig butikk som altså gjør en stor forskjell for mange mennesker. Når jeg går på Karl Johan eller i Bogstadveien og ser på alle de store butikkene med alle de kjente merkene, ønsker jeg intenst at fair trade ville få sin inntreden her og ikke bare i et lite og trangt lokale som man må lete seg frem til.

logo

Fairtrade-banana-002

Heldigvis har de fleste av de store matvarekjedene tatt inn en god del fair trade varer, så vi faktisk kan gjøre en forskjell i vårt daglige innkjøp. Det kan være greit å vite at bare 20 % av den prisen vi betaler for en ordinær banan når tilbake til landet den kom fra mens med en fair trade banan (som også er økologisk) er det en betydelig større andel som går tilbake til produsentene. Det er fem store selskaper i verden som har 80 % av bananproduksjonen og på den måten hindrer mindre gårder i å selge sine produkter. Fair trade  gjør det mulig for småprodusentene å få solgt sine varer. Slik er det også med de andre produktene.

IMG_2256%20(1200x865)

baj_fairTrade_ChocFudge-e1277831653511

Når det gjelder klesindustrien, er det nok vi som kjøpere som må vise at vi er villige til å betale mer for varene ellers vil de fortsette å presse prisene ned, og arbeiderne får uanstendig lange arbeidsdager og urettferdig liten lønn. Det er her de tre norske ungdommene er satt inn. Kan de gjøre noe i dette store bildet? Vil de bare føle seg maktesløse? Kan de være med på å presse selskapene til å forandre seg? Det høres i alle fall ikke enkelt ut.

I mellomtiden kan vi handle fair trade. Vi kan sikre oss god Divine sjokolade, eller fine kurver fra Ghana, eller kaffe som gir kaffeplukkerne en overlevelseslønn. Det samme med bananene, teen og blomstene. Mester Grønns Fair trade roser er mer holdbare enn de konvensjonelle, så bare prøv!

800005_bukett-buketter-fairtrade-roser-dus

Til de tre ungdommene som har vært i klesfabrikken i Kambodsja: takk for innsatsen! Måtte det bli til styrke for dere og ikke en plage!

Dette innlegget ble publisert i Økologi og miljø. Bokmerk permalenken.

4 svar til Fair trade øker og øker

  1. Renate sier:

    Havant, min engelske lille by er en offisiell fairtrade-by leste jeg på på kirkeveggen her.

  2. Renate sier:

    BBC lagde for noen år siden noen gode tv-serier med fokus på nettopp dette, som har blitt vist på NRK med jevne mellomrom. De sendte britiske ungdommer til sweatshops, kaffeplantasjer, gullgruver osv, der de skulle bo og jobbe på samme vilkår som arbeiderne. Det ble en kjempebra og viktig serie, og noen av ungdommene endte opp med å jobbe med disse problemstillingene etterpå også, hun ene ble til og med programleder for en undersøkelsesserie på BBC! Skulle ikke forundre meg om den serien har inspirert dette gode initiativet til FIVH og Aftenposten. Finner desverre ikke noen hele episoder på nettet. Synd, for serien ble svært god! Her er en del klipp som BBC har lagt ut i ettertid i det minste. http://m.youtube.com/playlist?list=PL97D86281C5A6921A

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s