Damen som fikk merkevarene til å skjelve


Det er 8. mai i dag. Det minner oss om at det er 69 år siden Andre Verdenskrig var over. Vi lykkelige som har fått leve i denne lange fredsperioden har mye å være takknemlige for. Det er også et halvt år siden jeg startet denne bloggen som nå har over 11200 besøk og 210 innlegg. Det har vært et travelt skrivehalvår!

Naomi Klein

Naomi Klein

Så er det en dame som har fødselsdag i dag, som jeg gjerne vil dvele litt ved i dag. Det er Naomi Klein. Hun gjorde seg verdensberømt da hun kom ut med sin første bok i 1999: «No Logo». Hun var da snaut 30 år, men hadde rukket mye.

dvd_jacket_115

Naomi Klein er en journalist som er født i Canada i 1970. Hun begynte å skrive i studentavisa og hoppet av studiene da hun fikk en jobb i Toronto Globe and Mail og fikk aldri fullført sin akademiske grad før hun ble full tids journalist. På 90-tallet gjorde hun en undersøkelse på merkevarer og hvordan de ble produsert. Det førte henne til produksjonssoner i Asia der hun fikk innsyn i noe som fremdeles var ganske skjult for verden. Hun skrev om det hun så og utga «No Logo» i desember før årtusenskiftet. Den fikk mye omtale og ble raskt en bestselger, oversatt til 28 språk og solgte i over 1 million eksemplarer. Nike ble kritisert så sterkt at de publiserte et punkt-for-punkt svar. Det ble i det hele tatt en øyenåpner for mange mennesker. Begrepet Export Production Zones (EPZ) ble kjent, og vi fikk beskrevet hvordan merkeklærne ble produsert i samme fabrikk av de samme syerskene på de samme maskinene. Vi fikk også høre om de fryktelige arbeidsforholdene som tekstilarbeiderne arbeidet under. Det var sjokkerende. Og nå i etterkant har vi sett uhyrlige konsekvenser av dette med sammenraste bygninger, branner i fabrikkbygninger med død og lemlestelse som resultat. Naomi Klein advarte om dette for 15 år siden!

US journalist Naomi Klein, columnist for

I 2002 publiserte hun en samling av artikler og taler hun hadde holdt i forbindelse med antiglobaliseringsbevegelsen. Den het Fences and Windows, og alle inntekter av den går til aktivistorganisasjoner gjennom Fences and Windows fondet.

11_Naomi_Klein_1024x1024

Det neste store sjokket Naomi Klein ga oss var da hun kom med sin bok «Sjokkdoktrinen» i  september 2007. Den fikk også voldsomt mye omtale og ble en bestselger oversatt til 28 språk. I denne boken skriver hun svært overbevisende om hvordan markedsøkonomien til Milton Friedman og Chicagoskolen har fått gjennomslag i land som Chile (under Pinochet), Russland (under Jeltsin). Polen (på 80-tallet). Hun viser også hvordan denne markedsøkonomien ble kjørt frem mens landene var i sjokk etter et brutalt regime, en krig eller en katastrofe, slik som privatiseringen av skolene i New Orleans etter Katrina orkanen. Det er virkelig en sjokkerende bok å lese, og det går langsomt opp for en hvordan de markedsøkonomiske kreftene har blitt presset nedover hodene på folk gjennom Milton Friedman og hans folk. Det tegner ikke noe pent bilde av verden.

9788249505647

Vi ser hvordan verden forandret seg på 80-tallet med gjennombruddet for markedsøkonomien i store deler av verden som hadde holdt på mer statsstyrt økonomi. Vi ser hvordan president Reagan i USA og statsminister Margaret Thatcher i England var et par av samme kaliber og dro land etter land inn i en ny politikk som skulle føre til «frihet». Det er sjokkerende lesning.

Thatcher-Reagan-valsen

Thatcher-Reagan-valsen

Nå arbeider Naomi Klein med en ny bok som skal komme til høsten. Den heter «This changes everything. Capitalism vs The climate.» Det blir antageligvis en ny «bombe» som vi kan glede oss til å bli opplyst av.

 

Dette innlegget ble publisert i Økologi og miljø, Bøker, De som vil noe mer. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s