17. mai og 200 års jubileet


standard_Eidsvoll_riksraad_1814

Nå har nesten alle skrevet om Grunnloven og 200 års jubileet overalt hele tiden helt siden i vinter, så det er ikke så mye å tilføye. Mye fint har blitt sagt, mange detaljer fra Eidsvoll har vi fått, og vi er blitt mye mer kjent med innholdet i denne 200-åringen.

Selv har jeg lest hele Grunnloven i våres og fått bekreftet at det er veldig mye der som var foran sin tid, og mye å leve opp til. Når man da leser Niels Chr. Geelmuydens versjon av Eidsvollsmennenes liv i de ukene de hadde på seg før 17. mai 1814 ( http://www.tb.no/meninger/rotbloyte-1.8426469), så blir jeg enda mer forundret over hva de fikk til på så kort tid. Her var det noen som hadde tenkt på forhånd, og noen som hadde studert det som hadde skjedd i Frankrike 25 år tidligere.

Nå har vi hatt 200 år på oss til å leve opp til denne loven og rette på de bommertene som ble gjort den gang, og mye har vi oppnådd, men minst like mye står igjen. Regjeringen vår har sjokkert og skuffet oss de siste ukene med sin uforståelige og skammelige oppførsel overfor en av de aller fremste fredsfyrstene i vår tid, Dalai Lama. Det viser oss at vi fremdeles kan oppføre oss som om vi aldri har fått noen grunnlov eller skrevet under på Menneskerettighetserklæringen. Det er trist.

010

Men dagen i dag har vært fin, og mange mennesker har vært ute og luftet bunaden. Da jeg sto på min balkong og så på alle menneskene som gikk i toget i morges, var det slående hvor mange som har bunad. Det var de uten som skilte seg ut. Det har vært en stille eksplosjon de siste tiårene med utbredelse av nasjonaldrakten. Jeg håper vi er like internasjonale innvendig som vi er nasjonale utvendig. Det trengs i denne verden der nasjonalismen vokser faretruende.

Takk for en fin 17. mai!

Dette innlegget ble publisert i De som vil noe mer. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s