Hvor ble det av brorskapet?


Milliardæren som leker med verdens ledere.

Milliardæren som leker med verdens ledere.

Jeg er ingen økonom og kommer aldri til å bli det. Men allikevel er det lov å synes at økonomi er interessant! Det er dette tredje begrepet i den franske revolusjons slagord som jeg lurer veldig på. Frihet er greit. Det vet vi mye om. Likhet har vi også forstått hvor skal høre hjemme, men så er det dette brorskapet da. Hvor ble det av det?

For ikke å sovne når skiftene blir for lange, setter de klesklyper over øynene....

For ikke å sovne når skiftene blir for lange, setter de klesklyper over øynene….

Vi holder på med dette spørsmålet i 2.vg. om dagen. Hva gjør vi med alle godene vi har? Hva gjør vi med verdens ressurser? Hvordan fordeler vi dem? Ikke veldig broderlig i alle fall. Å se filmen China Blue om den unge jenta som reiser fra landsbygda i Kina som en av 250 millioner mennesker som nå former verdens største folkevandring, se hennes arbeidsdag og hennes krypinn av ei køye blant 12 andre på ett rom, forteller oss bare en ting: slaveriet lever i beste velgående. Det er hun som slaver for oss. For at vi skal få våre moteriktige bukser, må hun arbeide 14-15 timer daglig uten å få lov til å gå på do mer enn to ganger! Det er ikke til å holde ut! Hvordan kan vi gjøre noe med det? For det må vi. Jeg har sagt lenge at om disse millioner av arbeidere, får greie på hvordan vi har det, og de begynner å reise seg i protest, ja, da blir det veldig lite trivelig. Da blir den franske revolusjon som et hyggelig teselskap i forhold.

Du blir bøtelagt om du sovner blant buksene, men noen gjør det allikevel...

Du blir bøtelagt om du sovner blant buksene, men noen gjør det allikevel…

Samtidig leser jeg en biografi om George Soros, en fascinerende skikkelse. Han ble født i Ungarn i 1930 og er altså en gammel mann nå. Hans livsvei er ikke av den vanligste. Ikke utmerket han seg særlig som gutt eller student, men han hadde alltid trua på at han skulle gjøre noe spesielt, og det har han gjort.

George Soros

George Soros

George Soros er som en kong Midas; alt han tar i blir til gull. Eller hva sier man til at han tjente $ 2 milliarder på ett kjøp i 1992 da pundet plutselig sank?! Og det er en mann som sier han ikke er interessert i å tjene penger! Han ville helst bli filosof, men strakk ikke til der, så han begynte å spekulere isteden, og det gjorde han så bra at han ble en av verdens aller rikeste.

soros-george-415x275

Mest av alt er jeg interessert i det han gjorde i Øst-Europa og Russland der han satte opp forskjellige fond og delte ut penger ganske så rundhåndet. Han ville skape «frie samfunn» som han kalte det. Det var allerede på 80-tallet før murens fall. Da kunne unge mennesker søke om stipend for å komme til utlandet og studere, og på den måten ta med nye ideer hjem. Det var nok med på å velte hele det gamle regimet der i øst. Innkjøp av tusenvis av kopimaskiner til alle bibliotek og skoler var også en lur måte å hjelpe til å spre ord på. Det gjorde han i Ungarn. Vanskeligere var det i Romania der de aldri hadde hørt om et fond og ikke visste hvordan man skulle bruke det. Men også der fikk han gjort mye. Det var nok mange tusen unge mennesker som kan takke Soros for sin utdannelse og nye innsikt. Og selv var han mer tilfreds med livet på denne tiden enn bare ved å tjene penger. Det er da ikke noe morsomt å tjene masse penger som man ikke kan bruke til noe! Ikke er han interessert i det gode liv, ikke drikker han og ikke røyker han, ikke er han interessert i biler eller store hus, så hva er bedre enn å dele rikdommen med andre? Det gir jo mening i livet.

Hvem er det egentlig som styrer verden?

Hvem er det egentlig som styrer verden?

I morgen skal vi se på økonomiske systemer og forundre oss over hvordan dette «markedet» virker. Selv om planøkonomien er død, er det flere og flere som setter spørsmålstegn ved denne markedsøkonomien. Den ser også til å være temmelig vaklevoren, så hva skal komme isteden? Mange av oss føler at det er på tide med noe helt nytt. Og jeg tror det er her brorskapet kommer inn. De var ikke dumme disse revolusjonære i Frankrike for 225 år siden! De visste at disse slagordene var til for å bli virkelighet. Da er det vel på tide å ta tak i det siste av ordene! Eller?

Dette innlegget ble publisert i Bøker, Steinerskolen. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s