Alt er så mye verre


Foto: Per Kristian Aale

Foto: Per Kristian Aale

I dag er det tomatene, eller rettere: tomatplukkerne. Oppslaget i Aftenposten i dag er sjokkerende, eller kanskje ikke akkurat det, men mer en bekreftelse på det vi vel ante. At ulovlige immigranter klarer å ta seg inn i Europa langs yttergrensene, vet vi, og at mange dør på veien har vi også fått med oss. Disse som klarer å komme inn med drømmen om et bedre liv, en jobb og tjene seg opp til å rette på livet i hjemlandet, er det også mange av. Og noen klarer det vel, sender penger hjem eller reiser hjem med en god slant som gir et bedre liv der.

Foto: Per Kristian Aale

Foto: Per Kristian Aale

I dag får vi se bildet av et skur sør i Italia og høre at 1600 tomatplukkere lever her i et stinkende, forsøplet område uten tilgang til noe av det som vi tar for gitt. De jobber for ti kroner timen uten rettigheter og blir ofte snytt for lønna. Var det ikke det vi fikk se på TV før OL som bevis på hvor fryktelige russerne behandler sine «gjestearbeidere» fra Sentral-Asia? Det ligner veldig……. Og Aftenposten hadde en reportasje om dette for to år siden. Ingenting er blitt bedre på den tiden……

En mann fra Guinea i Vest-Afrika forteller at han kom dit med planer om å jobbe 2-3 år og tjene seg opp penger for å utvide jordstykket sitt hjemme. Nå har han vært der i 18 år og kommer ikke ut av det. Han er blitt en slave.

Når Italia har 75 % av den globale eksport av tomat på boks, blir det et marked som angår de fleste av oss. Jeg håper og tror at de økologiske tomatene jeg kjøper både på boks og in natura, blir plukket i litt mer verdige forhold. Vi kan da ikke ha det slik her i Europa!

Foto: Jim Urquhart

Foto: Jim Urquhart

Og ikke før har jeg lest denne artikkelen og bladd videre i avisen, så kommer jeg til siden som viser kullproduksjonen i dagens verden. Da går det fra vondt til verre. Jeg har latt meg lede til å tro at fornybar energi vinner terreng, og at kullproduksjonen er på tilbakegang. Så feil kan man ta! Kullutvinningen har blitt fordoblet siden år 2000! Aldri har vi brukt så mye kull! Ikke rart at man har vanskeligheter med å puste flere steder i verden. Det er selvfølgelig Kina som fører an, og velstandsutviklingen, industriutbyggingen og befolkningsveksten i den delen av verden, gjør det fryktelig vanskelig å forandre på dette. Da er det bare å skrike HJELP!

Foto: Per Kristian Aale

Foto: Per Kristian Aale

Alle husene med solcellepanel på taket som jeg ser når jeg reiser med tog gjennom Europa, alle vindmøllene jeg kjører forbi i Danmark og Tyskland, alle fossene som er lagt i rør osv. Det hjelper lite på helheten, og vi blir alle berørt av det. Nei, i dag har alt blitt så mye verre. Men jeg spiser mine økologiske tomater, skrur av lyset så fort jeg kan og kjører kollektivt overalt. Jeg får fortsette å gjøre min lille del og tenke at jeg kan jo bare være «the man in the Mirror». Men oppgitt kan man bli!

Dette innlegget ble publisert i Økologi og miljø. Bokmerk permalenken.

2 svar til Alt er så mye verre

  1. torakelet sier:

    Ja, det er en kompleks verden…våre billige importvarer fra Kina lages på kullkraft og av underbetalte mennesker, likevel vil norske forbrukere ha billigere varer. Det koker fort ned til at vi rett og slett må forbruke mye mindre, selv om det ligger i ur-genene våre å hamstre. Her er det endeløse filmer å lages for en dokumentarist som meg.

    • Ja, kjør på med dokumentarene! Vi hungrer etter dem! Jeg bruker noen av dem i klassen når vi har økonomi og næringsliv i 2.v.g slik som jeg holder på med nå om dagen. Tomatplukkernes situasjon er tatt videre i Aftenposten i dag. Veldig interessant hva Norgesgruppen sier. Her er så uendelig mye å gjøre i denne verden. Jeg forstår ikke alle de som ligger hjemme på sofaen og ikke vil gjøre noe! Apati?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s