Vindmøllegutten


Vindmøllegutten William Kamkwamba

Vindmøllegutten William Kamkwamba

Nå er det på tide med en oppbyggelig historie, noe som inspirerer og løfter oss opp av hverdagen, en riktig solskinnshistorie. Vi leste den i 2.vg. i dag. Selv om den er noen år gammel, er det like mye inspirasjon å hente fra den.

home-1

Det handler om William Kamkwamba fra Malawi. Da han var 13 år i 2001, hadde ikke familien råd til å ha ham  i skole lenger. Det kostet hele 8o dollar i året! Da måtte han finne på noe annet. Landsbyen hans hadde ikke strøm, og den var svært fattig. William gikk på biblioteket og fant en gammel lærebok. Der så han for første gang bilde av en vindmølle. Den ville han bygge! Han ville hjelpe landsbyen til å få strøm og vanntilførsel så de kunne høste mer enn en gang i året.

img_0822

På søppelfyllinga fant han sykkeldeler og plastikk. Folk trodde han var blitt gal og lo av ham, men han ga seg ikke og holdt på med eksperimentet ut fra læreboka. Etter to år kunne han prøve ut den første vindmølla. Da det kom lys i lyspæra, sluttet folk å le av ham.

Malawi_Boy_built_windmills_11

William ville hjelpe landsbyen sin og senere landet sitt. I 2006 fikk den første avisen i Malawi tak i historien, og det ble slått opp stort. Da gikk det ikke lang tid før det ble kjent i vide kretser, og en amerikansk journalist fikk nyss om ham. Det førte til intervju på vestlig radio, invitasjon til USA og stipend til videre utdannelse. Williams drøm gikk i oppfyllelse!

imagesRX8RKRF1

Sammen med Bryan Mealer skrev han en bok om seg selv: «The boy who harassed the Wind». Den skal være svært lesverdig og inspirerende.

På youtube er det en liten snutt om ham:http://www.youtube.com/watch?v=arD374MFk4w For den som liker denne typen historier og trenger å få styrket sin tiltro til menneskers skaperkraft, er det en flott historie.

Slike gutter det vil denne verden ha! 

Dette innlegget ble publisert i De som vil noe mer. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s