De virkelige hverdagsheltene


Største utfordring for mange: å komme seg opp om morgenen!

Største utfordring for mange: å komme seg opp om morgenen!

Vi lar oss ofte fascinere av mennesker som gjør noe spesielt. Nå er det etter hvert blitt så mange av dem at det slettes ikke er spesielt lenger. Hvor mange skal gå over Nord- og Syd – Polen med eller uten følge, ski eller i blinde eller uten staver eller hva man nå kan finne på?  Hvor mange skal bestige Kilmanjaro i flokk eller alene eller uten sko eller med surstoffmaske eller hva? Hvor mye søppel skal vi legge igjen på Mount Everest for at folk skal få sitt kick av en strabasiøs klatretur? Hvor mange skal seile jorda rundt i stor eller liten båt, med eller uten flytevest, over eller under 18 år og med eller uten familie?  Og hvor mange bøker skal det skrives om dette?

Vi vet at det vi trenger mest av alt i denne verden er mennesker som er til stede for andre, foreldre som bryr seg, lærere som ikke svikter, sykepleier som har tid til pasientene, bussjåfører som kommer tidsnok, lokførere som kan ta vakter til alle døgnets tider, brannmenn som kommer raskt nok, kassadamer som er effektive osv. Alt dette er for mange mye vanskeligere enn å klatre til topps på et eller annet høyt fjell eller sykle fra Nordkapp til Lindesnes.

Foto: Bent Midstrup. Lokomotivførere er gode å ha

Foto: Bent Midstrup. Lokomotivførere er gode å ha

Det som altså er det vanskeligste av alt er å være stabil, til å stole på, til stede, hjelpsom og oppmerksom i hverdagen. Vi er tilbake til denne bloggens tittel; det er hverdagen som den vanskeligste. Å holde ut, ta seg sammen, komme jevnlig og alt det som gjør livet og hverdagen vår så uendelig mye lettere og hyggeligere, og enda viktigere: gir barna tillit og trygghet for resten av livet. Det er det vi mangler mest.

En bussjåfør, en bussjåfør, det er en mann med godt humør! Og vårt humør da? Passasjerenes?

En bussjåfør, en bussjåfør, det er en mann med godt humør! Og vårt humør da? Passasjerenes?

Det er en gammel tradisjon her i landet å gi gullklokke for lang og tro tjeneste. Det kan vi le av og slenge en bemerkning om at vedkommende hadde liten fantasi eller initiativ som ble så lenge i den samme jobben. Ja, men det gjorde livet lettere for mange mennesker. Man visste hvem man hadde å gjøre med. Det skapte kanskje trygghet for barna og forutsigbarhet for de voksne.

Kassadamen

Kassadamen

I 2008 skrev Anna Sam boken «En kassadames betroelser» i Frankrike. Det ble en bestselger! Hun hadde arbeidet ved siden av litteraturstudiene sine som kassadame i flere år og hadde gjort noen observasjoner. Disse skrev hun ned som små hendelser og fortellinger til glede og forferdelse for leserne, dvs. kundene. Boken kom på norsk i 2010 og er verdt å lese. Her kjenner man seg selv og andre igjen. Her er alle de forskjellige kundetypene. Anna sa «Hei» 250 ganger om dagen og «takk» 500 ganger. De forskjellige reaksjonene og bemerkningene fra kundene er morsomme og noen ganger sjokkerende. Vi skal ta noen eksempler:

Kassadame

Mor til barnet sitt: «Ser du, vennen min, hvis du ikke jobber skikkelig på skolen, blir du kassadame slik som hun der!»

Et barn: «Sitter du i fengsel?» Et annet barn: «Hvor er sengen din?» Et tredje barn: «Mammaen min har ingen penger å betale med, hun kan bare gi deg en sjekk»

Læreren i klasserommet

Læreren i klasserommet

Anna sa at hun ville skrive boken for å gi kassadamene verdigheten tilbake. Og det virket! Mange fikk et annet syn på denne så viktige jobben for oss alle. Eller som en av mine elever sa da vi hadde lest litt i boken: «Jeg har aldri tenkt på at det er mennesker som sitter der. Det bare er slik. Nå har jeg begynt å hilse på dem og SE dem.» Det er allerede et skritt mot noe nytt.

SYKPL-B-new

Utfordringen er altså ikke en mange ganger før besteget fjelltopp eller et mange ganger før krysset hav, men en ganske vanlig arbeidsdag og en ganske vanlig hverdag i hjemmet med barna eller en ganske vanlig dag på skolen med elevene og kollegaene. Det er kanskje den vanskeligste utfordringen vi har, så lykke til med hverdagsmestringen! Og glem ikke at det finnes virkelige hverdagshelter rundt omkring på alle kanter!

Det er slitsomt ok med hverdagsoppgavene. Man trenger ikke en fjelltopp!

Det er slitsomt nok med hverdagsoppgavene. Man trenger ikke en fjelltopp!

Dette innlegget ble publisert i Bøker, Hverdagsbetraktninger. Bokmerk permalenken.

4 svar til De virkelige hverdagsheltene

  1. torakelet sier:

    Så rett, så rett.

  2. Renate sier:

    Den viktigste bloggen jeg har lest på lenge!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s