Tillit


trust-in-hands

Tillit er bra, men kontroll er bedre», er et sitat som er tillagt Stalin. Det kunne sikkert ha vært ført tilbake til mange andre.

fleksibilitet-jadda-438x344

Da jeg i sin tid ble interessert i sirkus gjennom mitt møte med Arnardo, fikk jeg opp øynene for et spesielt samarbeid og tillitsforhold. Det er særlig i akrobatkunsten. Tenk på luftakrobater som er avhengige av den andres faste grep når han kommer susende fra en trippel salto i luften. Eller han som står på toppen av en menneskepyramide. Hvis du har den minste mistillit til de andre, blir det ikke noe sirkusnummer. Også når man skal sette opp og – ikke minst – ta ned teltet, er det en helt spesiell samarbeidsevne og tillit som gjør at alt glir som smurt, og de kan klare det på noen få minutter.

tillit

Jeg ser også når det skal stelles i stand til marked på steinerskolen. På fredags ettermiddagen er alt som vanlig på skolen. Men så begynner ting å skje: folk kommer fra alle kanter, det lempes ut av biler, bæres på fat og i kurver, stoler og bord flyttes, og plutselig syder og koker det i skolegården og mellom byggene. Det ser ut som ting bare skjer. Et par timer senere er det lite som tyder på at det her er en skole, for nå er det blitt en eneste stor markedsplass. Jeg kjenner at jeg har full tillit til at det «ornær seg» hver gang.

Penger-500-lapper

Også i den økonomiske verden er det tillit som er det avgjørende. Valutamarkedet er basert på tillit. Med en gang det blir uro i et land, synker verdien av valutaen deres. Ja, jeg pleier å si at om den amerikanske presidenten nyser, faller dollaren. Man blir usikker på hva som kan skje, og mister man tillit, mister pengene sin verdi. Ja, det er også tuftet på tillit at du gir penger for en vare. Du ville ikke betalt for den om du ikke hadde tillit til at den er bra.

I en slik situasjon er vi bare nødt til å ha full tillit!

I en slik situasjon er vi bare nødt til å ha full tillit!

Slik er nesten hele vår verden basert på tillit. Jeg ville ikke gå til lege eller legge meg inn på sykehus om jeg ikke hadde tillit til at de kunne hjelpe meg. Jeg må bare ha full tillit til den kirurgen som skal operere meg. Og jeg må ha tillit til at bussjåføren ikke kjører i grøfta eller lokomotivføreren ikke sovner. For ikke å snakke om piloten på et fly! Tør ikke en gang tenke på hva som kan skje! Jeg er bare nødt til å ha full tillit ellers kan jeg ikke gå om bord i et fly.

Slik kan man fortsette med område for område i vår hverdag. Jeg går på kafe eller restaurant fordi jeg har tillit til at de lager god mat og serverer god kaffe. Det er når denne tilliten rakner, at man kjenner at selve grunnvollen skjelver, og det er svært ubehagelig. Det kan bli så ille at man blir nedfor og depressiv. Vi trenger tilliten for å ha god helse!

Absolutt tillit

Absolutt tillit

Det er derfor veldig alvorlig når man i et samfunn begynner å kjenne at folk ikke har tillit til politikere, journalister, helsepersonale, lærere og alle andre vi trenger å stole på. Jeg tror mye av de psykiske problemene vi har i vårt moderne samfunn bunner i store tillitsbrudd, at folk føler de ikke kan stole på dem de har rundt seg. Når barn har blitt skuffet over tid av sine foreldre eller andre voksne, kan det være ubotelig skade som er begått. Hvorfor skal de da stole på andre voksne?

Man kan bare kjenne på seg selv, kjenne på skuffelsen som velter over en når noen som står deg nær, skuffer, når noen har gjort noe annet enn det de har sagt. Man kan bli bitter og hardhudet og skeptisk til verden. Det synes jeg er fryktelig å se. Da får kynismen lov til å vokse, og vi får et kaldt og lite inkluderende samfunn. Det vil ikke jeg ha.

Jeg velger tillit fremfor kontroll

Jeg velger tillit fremfor kontroll

Da vil jeg heller ta den harde skuffelsen – hver gang. Ingen skal få ta fra meg min godtroenhet!

Dette innlegget ble publisert i Hverdagsbetraktninger. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s