I ryddesjauen


005

Med noen fridager fant jeg på å rydde litt. Da finner man ting man har glemt for lenge siden. I dag fant jeg et blad fra 1988 med følgende forsidetekst: «Tema: forbruk – en vanvittig verden». La dere merke til årstallet? Det er 26 år siden! På den tiden har forbruket blitt mangedoblet. Særlig de siste 10-15 årene har det eksplodert. Så hva var det vi klaget over den gangen? Det var før vi visste noe om global oppvarming, søppelberg, plastøyer i havet, oljeboring i nord og globalisering. Ja, det var fremdele kald krig, og verden var overskuelig delt i to.

Jeg fant også et håndskrevet program for en norsktur vi hadde med alle de fire øverste klassene til Stavanger. Utgiften for tre dager var 350 kr! I dag koster det over 1000 kr om vi skal på tur med en overnatting. Det kan man kalle «en vanvittig verden»!

ChinasSilentArmy

Samtidig leser jeg en bok om Kinas stille imperialisme; «China’s silent army». Den handler om hvordan kineserne har begynt å reise ut av landet sitt for å finne arbeid, men de gjør det annerledes enn mange andre. De drar til lavkostland og begynner å arbeide med en gang. Jeg har lest om noen av dem som er kommet til Egypt. De kommer fra nord-øst Kina der den nye privatiserte industrien har ført til at 30-40 millioner mennesker er blitt arbeidsledige. De sender tekstiler til Libya som har svært lave tollsatser. Derfra går det over grensa til Egypt, gjerne illegalt, så da kineserne kommer til Egypt, kan de få tak i disse tekstilene, og da setter de opp små systuer eller fabrikker i Kairos fattigstrøk og drar selv en kjerre med klesplagg rundt i byen i håp om å få solgt noe. Noen selger også mennesker til prostitusjon.

Xian_China_emperors_army_t658

Det kan være så mange som 100.000 kinesere i Egypt som driver i denne illegale businessen. De mest geskjeftige klarer å bygge seg opp, tjene masse penger og komme hjem med ny kunnskap og mange penger som de så kan investere hjemme og skape ny industri og ny sysselsetting. Grunnen til at de satser på land som Egypt er at det er lite kontroll og få restriksjoner. Ikke som i Europa der det meste er regulert. Lurt.

Mine funn i dag og min lesing har gitt meg perspektiv på utviklingen av verden de siste tiårene. Globaliseringen begynte på 80-tallet, men vi merket det ikke før utpå 90-tallet. Det var da vi begynte å ane at verden faktisk var i hurtig omstilling – på alle måter. Industrien forsvant i hurtigtempo fra Europa, kineserne begynte å la høre fra seg, forbruket økte, søppelbergene ble påtrengende og miljø ble et tema.

960x

Så fortsatte det utover i det nye årtusen med store demonstrasjoner mot globaliseringen og Al Gores film om den globale oppvarmingen og så var plutselig Kina der med sine 250 millioner arbeidere i de nye fabrikkene som nå forpester landet og undertrykker de ansatte på en måte som minner oss om industriens første år i England for  200 år siden. Og vi forbruker til vi stuper og etterlater oss berg av plastikk. Og verre skal det antagelig bli……….

Samtidig er det kommet inn en ny tenkning med fair trade og etiske banker. Parallelt øker forbruket mens den sosiale og miljøbevisste forbruker gjør alt han kan for å snu trenden.

Alt dette har jeg tenkt i dag mens jeg har revet i stykker gamle papirer og kastet brosjyrer som er blitt mer enn 10 år gamle! Det er alltid noe som kan få en til å tenke litt lenger enn sin egen nese. Å rydde er bra. Samtidig som jeg har dårlig samvittighet for å fylle opp søppelfyllinga enda mer, er jeg påpasselig på å kildesortere og love meg selv at nå skal jeg slutte å spare på alt, slutte å dra inn i huset. Fra nå av skal det bare bli mindre av alt her i huset. (Har jeg ikke hørt det før et sted?)

Dette innlegget ble publisert i Økologi og miljø, Bøker, Hverdagsbetraktninger. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s