avaaz betyr stemme


avaaz_button-r3cbd3990c9794e7f91d9b3675c837e0f_x7j3i_8byvr_324

Det er blitt juni, og sommeren har vært over oss i en måned allerede. Det er snart ferietid, og vi har tid til å gjøre alt det vi ikke rekker resten av året. Vil vi bruke den bare på oss selv eller er det andre ting som også er viktig?

Et av de innleggene jeg har skrevet her på bloggen heter «Det sivile samfunn på fremmarsj» og ble skrevet 27. desember. Det er det ikke mange som har lagt merke til. Det fikk aldri noen stor leserkrets. Nå prøver jeg igjen, men jeg skal ikke gjenta meg selv. Den som vil, kan slå opp på det innlegget som allerede finnes.

conheca-avaaz-02

Den nettbaserte aktivistorganisasjonen http://www.avaaz.org er kanskje den hurtigst voksende organisasjonen i verden. Da jeg skrev om den for fem måneder siden, hadde de 32 millioner medlemmer. Nå er det bare dager om å gjøre før de runder 36 millioner! Ja, den vokser så fort at det gjerne kan skje i dag. Selv om det er noe helt annet, og mye lettere, å bli medlem av avaaz enn av en vanlig humanitær- eller miljøorganisasjon, er det allikevel slående hvor mange mennesker som vil støtte denne form for aktivisme. Den kalles ofte for «klikkisme», for man kan sitte hjemme i sofaen og bare klikke, akkurat som man klikker «like» på facebook. Men det som er interessant, er hva som skjer med alle disse klikkene etterpå.

Ricken Patel

Ricken Patel

Ricken Patel, denne velutdannede, idealistiske mannen med et utseende som en Hollywoodstjerne og en multikulturell bakgrunn fra nesten alle kontinenter, er grunnlegger og karismatisk leder med en visjon om å gjøre verden til et bedre sted. Han kan holde de mest inspirerende foredrag for hvem det skal være og svarer åpent og ærlig på spørsmål fra journalister. Ikke rart man blir påvirket til å gjøre noe for denne planeten!

317_153_3080_Avaaz_r8_splash_07a%20(1290×750)_1_460x230_1_460x230

Den siste meldingen Ricken Patel har sendt ut til avaaz-medlemmene handler om et opprop mot massehenrettelsene i Egypt. Det er en aksjon som har samlet mer enn 1,5 millioner underskrifter, og den viser at avaaz er blitt noe lederne frykter og vil gjøre alt for å stilne. Det er akkurat slik det alltid har vært med Amnesty International som blir anklaget for å være anti-hvilket-som-helst-land når de setter i gang en kampanje rettet mot ett land.

Her er historien fra Egypt: en av avaaz’ kampanjeledere kom til Egypt for å levere protesten de hadde samlet til de egyptiske myndigheter. Det dreier seg om en massehenrettelse som har sjokkert de fleste og som vi ikke kjenner maken til i nyere historie. Mannen fra avaaz, som heter Wissam, ble anholdt på flyplassen i Kairo. Der ble han tatt inn i et rom uten vindu og forhørt i timevis. Det viste seg at de hadde utstrakt informasjon om hans personlige liv og hans arbeid for avaaz.

360_intl_avaaz_0309

Ricken Patel og flere avaaz folk har også mottatt dødstrusler, deres datamaskiner er blitt hacket og bilene deres herpa. Alt dette betyr at protesten virker, og at de som er aktive, utsetter seg for en stor risiko. Det betyr at avaaz trenger bedre sikkerhetsrutiner, større støtte i media hvis det skulle skje noe med noen av dem og enda større støtte i det sivile samfunn.

Alt dette skjer fordi avaaz mål er:»Å lukke gapet mellom den verden vi har og den verden som flest mennesker ønsker seg.»

George Soros, Ban ki-moon, Ricken Patel og Charles Bronson representerer næringsliv, FN og den nye aktivisme

George Soros, Ban ki-moon, Ricken Patel og Charles Bronson representerer næringsliv, FN og den nye aktivisme

avaaz ble opprettet i 2007 og er et tegn på en ny måte å tenke på, en ny stemme som hever seg mot urettferdighet og maktovergrep. Den er verdensomspennende og kjenner ingen landegrenser. Den føyer seg inn i alle de andre stemmene om fair trade, etisk handel, etiske banker og næringslivets ansvar. Vi er mange som stiller oss bak denne nye  trenden, vi er det sivile samfunn på fremmarsj.

Avaaz

Dette innlegget ble publisert i Økologi og miljø, De som vil noe mer. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s