Hva om ingen vil ha OL?


Er det slutt på de store idrettsarrangementene? Er de siste allerede utpekt? Det er mye som tyder på at vi er kommet til veis ende på dette området. Det skjedde noe i vinter under OL i Sotsji. Det var ikke lenger bare de surmulende ikke-interesserte antisportsfolka som skjønte at det er noe som er splitter pine gærnt i toppidretten, og særlig i OL.

c1d9ac3bbf0dfb0b4e88e4f56488936ddd8fe92db54629823cb85934

For over 20 år siden leste jeg en den gang mye omtalt bok som heter «Ringenes herrer». Legg merke til flertallsformen av det andre ordet. Det er altså ikke den mer kjente Tolkien boken, men en som spilte på denne tittelen og handlet om noe helt annet. Undertittelen er: «De olympiske leker – penger, makt og doping». Det var de brittiske journalistene Vyv Simons og Andrew Jennings som skrev boken, og den kom på norsk i 1992.

Keiser Samaranch som døde 89 år gammel i 2011

Keiser Samaranch som døde 89 år gammel i 2011

Jeg husker ikke så mange detaljer fra den nå, men jeg husker at jeg var rystet og kvalm av IOC og dens ukronede keiser Samaranch. Det førte til at jeg tok fullstendig avstand fra Lillehammer OL og ville ikke ha noe med det der å gjøre. Så mye løgn, falskneri, bestikkelser og udemokratisk fremferd er ikke noe for meg Dette var før vi hadde fått de verste dopingskandalene, sett baksiden av medaljen når olympiske stadioner bygges i diktatorisk styrte land i vår globaliserte tid der migrantarbeiderne utnyttes til det groteske. Ja det var før den nye slavetiden satte inn utover på 90-tallet.

Lillehammer OL ble jo en gigantisk nasjonal dag. «The best games ever» som Samaranch sa i sin sluttale, eller som de ble kalt «16 dager i himmelen». All kritikk mot IOC var som blåst bort, og Norge var i en seiersrus til langt ut mot neste OL.

Først da OL i Beijing kom i 2008 ble vi minnet på hva en stormakt kan finne på for å få gjennomført et prestisjearrangement som dette. For prestisje og status ga dette Kina. Noen mener at det var dette arrangementet som for alvor .satte Kina frem som den stormakten de nå har blitt. De beviste at de kunne. Og flott ble det! Fugleredet ble et av de mest omtalte byggene i moderne arkitektur. Men alle menneskene som ble tvangsflyttet, alle aktivistene som ble kneblet og all sensuren……. det forferdet oss, og enda flere ble oppmerksom på hva dette OL er av gigantomanisk galskap. Alle byggene som blir stående etterpå, hva skal de brukes til? Alle pengene som så sårt trengtes på andre områder? Det var mange spørsmål.

978x

Så kom Sotsji. Russland har alltid vært en skyteskive for Vesten, og nå kunne journalistene virkelig hente frem de verste sidene ved landet. Noen av de programmene som ble vist på TV i forkant skapte forargelse hos mange. men noen skjønte også at dette skjer ikke bare i Russland. Nyhetene hadde allerede kommet fra Brasil om hvordan det gikk med forberedelsene til både fotball VM og neste sommer OL, og det var ikke pent! Da IOC gjorde blemme etter blemme under selve arrangementet. ble det ikke bedre. Beskyldningene haglet mot de høye herrer, og vår norske representant Gerhard Heiberg, måtte tåle så mye kritikk at han senere uttalte: «Jeg er den mest forhatte personen i Norge». Ja, kanskje det. Men så har han stilt seg lagelig til også!

Nå er det rett før fotball VM skal starte i Brasil, og det trues med streik fra bussjåfører, trikkeførere og metropersonalet. Det skal bli interessant! Det er daglige demonstrasjoner mot arrangementet, og de blir mer og mer aggressive. Det er en stigende motstand mot slike tilstelninger. Flere ser at det ikke er verdt det. Det er blitt så stort og så omfattende at det ikke kan forsvares lenger. Motstanden mot OL i Oslo i 2022 vokser og er blitt stor, og hvis ikke Norge vil arrangere vinter OL som både er rikt nok og har den største entusiasmen for vinteridrett, hvem skal gjøre det da? Krakow har sag nei med overveldende flertall.

Har vi sett OLs død?

Har vi sett OLs død?

I mens har vi fått nyheten om at fotball VM i Qatar kom i stand med bestikkelser. Vi hører om målfiksing, noen av de største stjernene er tatt i doping, ja, det meste er bare fusk og fanteri. Hva er vitsen da? Kanskje vi må tilbake til start? Begynne der vi begynte med ærlig idrettsdyst uten sponsorer, reklamestunts og pengesluk av voldsomme dimensjoner. Det er bare det at vi er kommet så langt at det er vanskelig å snu. Det er så mange mennesker som er avhengige av denne sportskarusellen: ikke bare idrettsutøverne – hva skal de trene for? – men sponsorer, store selskaper som har satset alt på merkeklær og utstyr, servicebransjen med hoteller, restauranter og alle bygningsarbeiderne som endelig får en jobb og hele turistindustrien! Det er en supertanker som ikke kan snu uten å ta med seg mange i dragsuget.

Men noe må skje. Noe må forandres. For om ingen vil ha OL, hva da?

Dette innlegget ble publisert i Økologi og miljø, Bøker, Uncategorized. Bokmerk permalenken.

1 svar til Hva om ingen vil ha OL?

  1. Renate sier:

    Veldig bra! Jeg håper IOC, FIFA og alle de andre store forbundene tar det som en advarsel og faktisk gjør noe med problemene. Hvis ingen vil arrangere store idrettsarrangement lenger, eller OL og VM assosieres med korrupsjon og stormannsgalskap, ødelegger de jo bare for seg selv, og vi blir gode idrettsfester fattigere. For disse arrangementene er jo en verdi og en verdiskapning i seg selv, på mange andre (og viktigere!) plan enn det økonomiske.. Vi får bare krysse fingrene og håpe på det beste.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s