Avgangs eller årgangs?


Ungdommer på vei ut i livet.

Ungdommer på vei ut i livet.

Den årlige skoleavslutningen er over. Det er alltid rørende. Aldri er ungdommene så vakre som den dagen (det måtte være på årsoppgavekvelden da). «Avgangsklassen». Jeg har nå sett 30 avgangsklasser forlate skolen. Om det er ca. 20 i gjennomsnitt i en slik klasse, blir det 600 mennesker! Føyer du til at de minst har to foreldre hver seg, besteforeldre, søsken og kanskje tanter og onkler også, ja da, blir det en ustyrtelig mengde mennesker! Det blir omtrent 2000! Så mange mennesker har jeg hatt nærkontakt med  i løpet av min mannsalder som lærer! Ikke rart at man går litt i surr av og til!

Men jeg husker alle jeg har hatt i hele videregående, og jeg er alltid nysgjerrig på hvordan det har gått med dem. Det er morsomt å treffe dem igjen, og det skjer ikke sjelden, gjerne på toget eller på bussen, men også på flyplassen eller i en butikk og mange andre offentlige steder der mennesker ferdes.

Fra gårsdagens avslutningsfest for avgangsklassen

Fra gårsdagens avslutningsfest for avgangsklassen

Men i år var det altså en ny avgangsklasse. Selv var jeg også avgangs i dag. Så har jeg prøvd det også. Jeg husker da jeg selv gikk ut av videregående. Det var en velsignet lettelse, og jeg felte ikke en tåre! Jeg var smil fra øre til øre. Ikke akkurat slik i dag. Men slik som det er med elevene; de er jo glade for endelig å begynne med det livet man selv skal bestemme over. Samtidig er det litt skummelt, for nå slipper man taket i det som har vært så trygt og forutsigelig. De kjempet tappert mot tårene i dag, de fleste, og jeg med. Det bare er slik.

Verdifull årgangs

Verdifull årgangs

Samtidig som jeg er avgangs, føler jeg meg også som litt årgangs. Det er gjerne vin som er det, og den blir jo bedre og bedre for hvert år, for ikke å si mer og mer verdifull. Bare den ikke blir stående for lenge. Da kan den bli sur. Derfor er det viktig å slutte så lenge man blir regnet for verdifull årgangs, så kan man føle seg som ungdommene som er avgangs, og så er alle fornøyde, eller?

Dette innlegget ble publisert i Steinerskolen. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s