På seminar i Westlake Studio D


Westlake studio D

Westlake studio D

Det var tredje gangen jeg var på seminaret «In the studio With Michael» med Brad Sundberg. De første to gangene var i Paris i oktober i fjor og i Amsterdam i april i år. Denne gangen var det i selveste Westlake Studio D der både Thriller og Bad og Dangerous ble spilt inn. Brad kalte det «The homecoming» siden det var å komme tilbake til utgangspunktet for hans arbeid med Michael Jackson, Quincy Jones og Bruce Swedien. Han hadde også invitert med seg en annen han arbeidet sammen med på den tiden: Steve Porcaro, og jeg var veldig spent på å treffe ham. I tillegg skulle det være mat som ble laget av «The Slam-Dunk Sisters», de som laget maten for dem de 18 månedene de var innestengt i dette studio for å lage Bad albumet. Det var mer enn spennende!

Michael Jacksons lounge i Westlake studio

Michael Jacksons lounge i Westlake studio

Da vi kom frem til Westlake studio, var det ikke et skilt som sa noe om hva slags hus dette er. En lav murstensbygning med parkering og inngang fra baksiden. Der går døren rett inn til studio, og der var vi plutselig midt i det hele. Vi kunne gå rundt som vi ville, inn i rommet med den enorme miksepulten, inn i oppholdsrommene og opp til Michael Jacksons lounge der det hang bilder av ham på alle veggene. Vi kunne ta for oss av kaffe og kald drikke, snacks og frukt og bare slappe av. Vi hilste på folk og hilste på Brad som takket for at jeg kom igjen. En av hans fire døtre var hans assistent ved datamaskinen, og vi hilste på henne også.

På vei inn i Westlake studio

På vei inn i Westlake studio

Så begynte det. Brad spilte demoer, små filmer fra studiolivet og fortalte om hendelser under innspillingene. Folk lo og gispet, gråt og sukket etter hvert som hans fortellerkunst virket på oss. Tiden fløy. Vi begynte kl. 11.00, og før vi visste det, var klokken blitt 17.00, og The Slam-Dunk Sisters kom med maten. Det er ikke noen hvem som helst. Jeg snakket med hun som så ut til å være sjefen. Hun fortalte at hun hadde jobbet for Michael på 80-tallet. Hun var blitt anbefalt av en regnskapsfører hun jobbet hos som også arbeidet for Michael. Morsomt var det å høre at hun hadde blitt bedt om å prøvekokkelere for ham og valgte da å lage enchilada som viste seg å være en av Michaels yndlingsretter. Tre uker senere fikk hun telefon om at hun var ansatt. Michael sa da at han gjerne ville at hun skulle være kledd i hvitt, så hun fikk $5000 til å kjøpe klær for. Og det hadde hun mye moro med, for hun gikk i alle slags utstyr fra arabiske klær til miniskjørt! Hun fortalte også at de kjøpte bare økologiske grønnsaker, og det ble handlet inn for $ 3-400 bare i grønnsaker – hver dag! Så mange kunne det være til middag. Det var stadig kjendisgjester som Rober DeNiro, Marlon Brando, Elizabeth Tayler og andre, og hun kokte……

The Slam-Dunk Sisters

The Slam-Dunk Sisters

Vi ble servert en lasagne uten kjøtt, og det var ingen overraskelse at det smakte helt vidunderlig godt! Til dessert var det bananpudding med krem og bananer. Mmmmmm!

Steve Porcaro med Quincy Jones i midten

Steve Porcaro med Quincy Jones i midten

Mens vi spiste, ble det gjort klart for neste gjest. Steve Porcaro var allerede introdusert, og nå satt han foran oss sammen med Brad. Han fortalte at han hadde blitt hyret inn via broren hans som hadde jobbet for Quincy. Det var når de trengte en keybordist at han ble hyret inn.

Så kom den morsomme historien om hvordan sangen «Human Nature» ble til.

Steve Porcaro

Steve Porcaro

Steve skulle gå på jobb en dag, men da kom hans 5-6 år gamle datter hjem og fortalte at hun hadde hatt en dårlig dag på skolen. Først hadde hun blitt dyttet av husken og så var det en gutt som hadde slått henne. Hun lurte på hvorfor denne gutten hadde slått henne, og Steve måtte forsøke på kort tid å forklare henne at det kanskje kunne være fordi han likte henne. I det hele tatt falt det i hans lodd å forklare henne menneskets natur på en forståelig måte på kort tid. Ordene «Human Nature» festet seg i hodet hans, og han satte seg ved pianoet og tryllet frem noen takter som også skulle feste seg i hodet hans. Kort sagt, dette ble til sangen Human Nature.

Men hvordan få denne frem til Quincy Jones? Det var ingen lett sak, for Quincy kunne ikke få det til å stemme at denne keybordisten også kunne være låtskriver, og det var vanskelig å nå frem til ham. Hans eget band «Toto» syntes den var for lite rocka.

Da hadde det seg slik at Quincy ba broren til Steve om en låt som de skulle bruke på Thriller albumet. Han satte sammen noen grooves, men ikke en hel låt, spilte det inn på en kassett, og da så Steve sitt snitt. Han spilte inn Human Nature på b-siden av kassetten.

Av en eller annen grunn hørte Quincy på den første siden og slo ikke av kassetten, så da den kom til slutten, snudde den automatisk, og dermed fikk han høre sangen til Steve! Tilfeldighetenes spill! Han likte sangen umiddelbart, men den teksten Steve hadde laget som var veldig personlig og handlet om hans datter (som for øvrig også var med på seminaret!), falt ikke i Quincys smak, så han spurte om han fikk lov å gi den til en annen tekstforfatter, John Bettis, og det fikk han. Teksten som da kom, var perfekt, mente de begge. Slik ble «Human Nature» en av låtene på Thriller, det mestselgende albumet i historien! Ikke rart at Steve Porcaro var fornøyd!

uten navn

Vi fikk innblikk i en skapelsesprosess og en god historie på kjøpet.

Slik fortsatte det enda en time, og det neste høydepunktet var da vi fikk høre en innspilling Michael hadde gjort hjemme hos Porcaro. Det var etter at Thriller var ferdig, og Michael var stadig innom. Han hadde studert Chicagos historie på biblioteket og var fylt av gangsterhistorien fra den byen. Til Porcaros grooves sang Michael inn historien om Chicago -45, og det så glimrende at vi mistet munn og mæle. Ikke en gang Brad hadde hørt denne før. Porcaro kunne fortelle at han var blitt spurt om å gi den fra seg, men han hadde avslått for «ikke å havne på et album som Xscape» som han sa. Han vil gjerne at verden skal få høre den, men da skal han selv gjøre den ferdig, ingen andre. Det har vi full forståelse for!

Det er lov å smile i armkroken til Steve Porcaro

Det er lov å smile i armkroken til Steve Porcaro

Klokken ble 20.00, og vi måtte avslutte. Det var mulig å få tatt bilder og få noen autografer før vi la på vei hjem til hotellet på Highland Ave. Enda rikere på opplevelser, historier, bekjentskaper og magi. Puh! For en dag!

Takk til Brad Sundberg for et fantastisk seminar!

Takk til Brad Sundberg for et fantastisk seminar!

Dette innlegget ble publisert i Michael Jackson. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s