Fotball – overalt


Fotball

Da jeg skulle gå av toget på Berlin Hauptbahnhof, hørte jeg det: Vræl! Det ble nesten mål! Vi sto i kø for å komme av, og han som sto ved siden av meg, hadde en åpen PC i hendene. Jeg bøyde meg over og så det foreløpige resultatet: 1-0 til Tyskland over Frankrike i kvartfinalen i VM! Det var åtte minutter igjen. Vi gled inn på plattformen, og jeg så ikke mer til mannen med PC’en.
Vi kom inn i øverste etasje av stasjonen. Jeg spaserte bortover for å lete etter et sted å få meg en matbit. Helt i den ene enden av stasjonen kan man se over til Riksdagen, og der ute på plassen, var det et menneskehav. Jeg skjønte straks at de hadde en TV foran seg. Tyskerne samlet seg i håp om å gå videre til semifinalen, og sjansene var store, hadde jeg skjønt noen minutter før.
I det jeg fant mitt spisested, braket det løs. Menneskemengden larmet inn på stasjonen syngende og skrikende. Ingen tvil om hvem som hadde vunnet, – og over selveste Frankrike, den gamle erkerivalen i europeisk historie!
Når det er VM i fotball, er det det samme hvor du er i verden; folk følger med overalt.

Hauptbahnhof i Berlin

Hauptbahnhof i Berlin

For noen dager siden gikk jeg på Hollywood blvd i LA og trengte noe å drikke og skulle bare stikke innom en cafe. Der var det fullt, men vi fant en plass ved baren og fikk oss et glass med noe kaldt. Det var fjernsynsskjermer på alle vegger, og det var Tyskland som spilte. Baren var full av tyskere, og det hørtes hver gang sjansen var der! Vi kom i prat med noen amerikanere som satt ved siden av, og de var like engasjert. Min amerikanske venninne fikk spillet forklart for seg og heiet med.

tyskland

Et par dager senere spaserte vi på Sunset blvd i samme by. Vi hadde den berømte klubben Whisky a Go Go rett over gaten og hadde hatt et kulturdykk på bokhandelen Book Soup og så oss om etter et lunsjsted. Det skulle være nok av dem på Sunset blvd.! Den første vi traff på så full ut, men vi prøvde. WOW! Det var ikke til å komme inn døra! USA spilte mot Belgia, og det var skjermer på alle vegger. Det var ikke ørens lyd. Vi sto utenfor og så oss rundt etter noe annet da en bil stoppet og rullet ned vinduet: Hva er stillingen? Alle visste hvilken stilling han ville vite om. Fotball er jo ikke den største idretten i USA akkurat, men nå var det elektrisk.
Og nå altså Berlin med Tyskland på vei til semifinale.
Jeg skal videre til Ungarn, og de er ikke med på dette, men følger sikkert med der også, så vi får nok se finalen.
Mens verden følger spenningen på pulsen, blir det stille om det som skjer i bakgrunnen. Akkurat som Sotsji OL eller Beijing OL for noen år siden. Pampene mesker seg og spaserer rundt i varmen i slips og dress. De hover inn penger. De fattige blir stadig fattigere, og pengene ruller ut til spillere og utøvere som underholder en hel verden.

standard_brasilriodejaneirofavela

Det er akkurat som i underholdningsindustrien for øvrig. Pampene presser og forlanger og tjener penger og blir mektige, og utøverne svetter, trener og øver og underholder oss med glede og tårer, gir oss spenning og uttrykk for våre følelser. De stiller seg frem og lar seg avbilde og forfølge av paparazzier og smøres ut over avissidene. Deres privatliv granskes, deres ord veies på gullvekt, de hylles og de forbannes. Hele tiden sitter pampene i skyggen og bare melker kuene sine.
Og vi lar oss bedra igjen og igjen. Ja, gi folket brød og sirkus, så holder vi kjeft. Så lenge vi har spenning og fornøyelse, kan makten gjøre hva de vil. Vi merker det ikke. Kriger raser, konflikter vokser, sult og tørke herjer, og med alt det engasjementet og alle de pengene vi legger inn i disse mesterskapene, kunne vi ha gjort en gigantisk forskjell for mange mennesker. Men vi gjør det ikke. Nei, vi gjør det ikke.
Nå gleder vi oss til semifinaler og så selve finalen i Fotball VM i Brasil.

uten navn

Dette innlegget ble publisert i De som vil noe mer, Hverdagsbetraktninger. Bokmerk permalenken.

2 svar til Fotball – overalt

  1. torakelet sier:

    Nå gjelder det at vi takker nei til OL i Oslo…Noen må sette foten ned. Idrett er konge, men bakmennene og deres bedrifter og gigantomani har ingenting i denne verden å gjøre.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s