Barnearbeid i Bolivia


Til frokost i dag hadde en TV uten lyd foran meg. Nederst på skjermen rullet nyhetene, og det var der jeg så denne linjen: «Bolivia tillater barnearbeid ned til 10 år». Hva? Er dette 2014? Hva skjer med verden? FNs tusenårsmål? Ett av dem var å utrydde ekstrem fattigdom. Det skulle gjøres innen 2015.

Barnearbeid i Bolivia: på sukkerplantasjene har det vært dokumentert barnearbeid lenge.

Barnearbeid i Bolivia: på sukkerplantasjene har det vært dokumentert barnearbeid lenge.

Ja, mye har blitt bedre. Mange er løftet ut av fattigdom. Middelklassen har vokst i mange land. Man merker det når man er ute og reiser; det er kinesere overalt, – og russere, folk om ikke kunne reise i det hele tatt for 20 år siden.
Allikevel er det visse ting som tyder på at vi er på tilbakegang i verden. Pikkertys bok om forskjellene på fattig og rik som vokser faretruende og som tar oss tilbake hundre år, slavearbeiderne i Kina og andre asiatiske land som jobber for vår velstand og overflod, og nå altså barnearbeid ned til 10 år som ny lov! Det er gjort for å hjelpe på den ekstreme fattigdommen i Bolivia, sies det. Ja vel, men barna da? Skal ikke de i skole? Hvis de ikke får skolegang, er vi like langt. De kan ikke bygge opp landet sitt uten å få opp utdannelsen – for alle! Nei, det var en hard nyhet å svelge på morgenen.

German jobber i Bolivia

German jobber i Bolivia

I går skrev jeg om fotball VM. Sør-Amerika er det største fotballkontinentet. Det betyr at de bruker usannsynlige summer til fotballen, som for øvrig også hjelper noen ut av ekstrem fattigdom, men må ty til barnearbeid ved lov. Hjelp! Her trengs noe helt annet. Er det ingen som kan gjøre noe her? Vi kan ikke være bekjent av dette. Loven går nå til president Morales for underskriving.

Også i gruvene er det barnearbeid

Også i gruvene er det barnearbeid

Dette innlegget ble publisert i Hverdagsbetraktninger. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s