Definitivt ute av komfortsonen


Jeg liker ikke varme, så da reiser jeg ikke til Syden. Derfor er jeg bekymret hvert år for temperaturen under vårt årlige sommerkurs som gjerne foregår et sted i det sydligere Europa. Nå har vi vært i Ungarn to år på rad, og her kan det bli fryktelig varmt! Det var derfor med bange anelser jeg satte meg på toget fra Amsterdam for noen dager siden med første stoppested Berlin før jeg skulle snu sørover mot Budapest.

Sol

Vanligvis er det behagelig å reise med tog, mitt yndlingsfremkomstmiddel. Jeg så derfor frem til disse seks timene på tog i en avkjølt vogn slik det vanligvis er i Tyskland.
Men det var ganske så varmt i vogna, og verre ble det time for time. Folk rundt meg tørket svetten, og jeg dro frem våtserviettene jeg hadde tatt med for sikkerhets skyld.
Det var vel etter tre timer at konduktøren kom og sa at hele vogna måtte evakueres, for klimaanlegget virket ikke. Så det var det som var galt! På vei inn i den andre vogna kjente jeg at den kjølige lufta strømmet mot meg. Men det var stappfullt, og der forsvant min plassreservasjon! Det var kofferter og ryggsekker overalt, i midtgangen, på hattehyllene og mellom setene. Men endelig fant jeg en plass og presset meg ned ved siden av en kar.
Så var det å få buksert kofferten fra den ene vogna til den andre. Puh! Hvorfor ble jeg ikke hjemme? Hva er det jeg skal ut å gjøre? Det er jo bare mas og kav!

images i

Men så glemmer jeg det igjen når jeg sitter der på et sete og er fordypet i en medrivende bok. Ungdommene på den andre siden av midtgangen snakker riktignok høyt og ungdommelig om fester og ølpriser, nye venner og togruter, men jeg overhører dem etter hvert og nyter togturen. Føttene hovner opp etter noen timer på toget, billetten må kontrolleres for hver grenseovergang, sandwichen blir bløt og mineralvannet blir varmt, doen er seig, og det er ikke vann i vasken.

svett

Hvorfor blir man ikke hjemme? Der har jeg den gode senga mi, eget bad og kan gå rundt i pysjen som jeg vil, ta ut kald drikke av kjøleskapet og koke meg et egg. Men neida, ut skal jeg, og det er som om jeg liker det. Ikke å svette, men det er ikke til å unngå på denne tiden av året.
En sur billettkontrollør ber om å se billetten i det jeg står ved døra og toget ruller inn på den lille stasjonen rett før Budapest. Jeg har bare et minutt, men han skal på død og liv se billetten som jeg har vist tre ganger før på turen Jeg fomler frem billetten, og da skal han jammen se passet også. Jeg har ikke tid til å protestere og gir ham passet. Han studerer det nøye, og jeg kjenner at toget stanser og blir stressa. Jeg skal klatre ned på stigbrettet og har ikke tid til å stå der og somle. Da peker han på billetten og sier: «That is wrong!» Hva? Jeg forstår ikke hva han mener og forsøker å sette opp et spørrende ansikt. Nei, det er riktig! Er det ikke den datoen i dag kanskje? «You can not Write!?» sier han med samme sure mine og formelig fnyser av min dumhet. Ikke skjønner jeg hva som er feil, så jeg bare tar passet og billetten, åpner døra og klatrer ned med koffert og ryggsekk. Kjenner jeg er temmelig trekt, Noe så uforskammet!
Heldigvis står det noen og venter på meg og tar meg dit jeg skal Det var deilig å strekke seg ut på en seng den kvelden! ‘Da kjentes det som jeg hadde fått tilbake litt av min hjemlige komfort.

Dette innlegget ble publisert i Hverdagsbetraktninger, Reiser. Bokmerk permalenken.

2 svar til Definitivt ute av komfortsonen

  1. Irene Bass sier:

    Ha ha, kan trøste deg med at det idag viste 27 grader i skyggen og 41 i solen her hjemme. Men klart, det er lettere når du kan rusle rund som det passer deg 😄

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s