Tilbakeblikk på det 13. WISS


005

Det var søndag for litt over en uke siden, altså den den 6. juli. Jeg ankom den lille byen Vac utenfor Budapest ved ti-tiden på kvelden. Vi skulle gjennomføre vårt sommerseminar som har fått navnet «Waldorf International Summer School», eller WISS. Det var det 13. året på rad at dette skulle finne sted, og i år var det andre året det var i Vac. Det er en liten steinerskole med åtte klasser i en bygning de har overtatt fra det militæret. De har pusset opp litt over halve bygningen og kan dermed huse alle klassene og i tillegg ha noen spesialrom for håndarbeid og bevegelse som Bothmer gym og eurytmi.
Det er alltid spennende når noe skal begynne. Da jeg ankom og ble hentet av Kata, som var ansvarlig for arrangementet i år, begynte vi straks å snakke om hvem som var kommet og hvem vi kunne vente.

Armenerne, Godi og meg

Armenerne, Godi og meg

Fem armenere var ankommet dagen før. De hadde flydd via Warsawa, og bagasjen var ennå ikke kommet. Lithauerne var kommet med bil gjennom Polen og Slovakia. De hadde vært underveis i 15 timer og sov godt. Kroatene kom fra Rijeka og hadde kjørt sammen i en bil. Slovenerne var kommet, også de i bil. Ungarerne kom fra alle kanter av landet, åtte skoler var representert. Tsjekkerne hadde kjørt sammen i en bil. Senere kom også en representant fra Bosnia. Vår foredragsholder kom fra München og hadde kjørt i ti timer for å komme frem. Den estiske malelæreren hadde kommet dagen før med fly. En norsk gruppeleder var også kommet samme morgen, og nå altså jeg sent på søndags kvelden.
Neste morgen var vi alle samlet til det første morgenforedraget. Tema i år var «Balance and balancing». Vi håpet på å komme nærmere spørsmålet om øst og vest og midten, indre og ytre, teori og praksis, barn og voksen, sosialt og antisosialt osv.
Vi hadde 51 påmeldinger, men i siste liten var det noen som skrev at de ikke kunne komme, så vi ble 42 til sammen. Det var en fin gruppe av forskjellige mennesker, noen helt unge og uerfarne, noen gamle i tralten med masse pedagogisk erfaring, noen var med for første gang, noen hadde vært med fra starten av og mange var kommet til for noen år siden og blitt i WISS.
Våre morgenforedrag pløyde dypt ned i delingen mellom øst og vest i verden, og denne forunderlige midten som ikke lar seg beskrive, det kollektive og det individuelle med noen personlige opplevelser som berørte oss sterkt. Det var en sterk begynnelse på uka.
Dagen fortsatte med å gjennomgå programmet, og arbeidsgruppene kunne begynne etter lunsj. Maten inntok vi ute i sykkelskuret. Der var det satt opp border og benker, og maten ble tilkjørt av et familiefirma som laget supper og middagsretter i god ungarsk stil.

Maten er ankommet

Maten er ankommet

Teatergruppen kom i gang med sitt «datingspill», danserne tok fatt på diverse renessansedanser, jongleringsgruppen fant frem sitt utstyr, malegruppen var straks i gang med sine blomsterstudier, og samtalegruppen om spesialundervisning fant sin plass.
Da den første kvelden kom, var alle godt i gang med sine ting, og vi var kommet inn i rytmen. Folk hadde blitt bedre kjent, og familiefølelsen begynte å virke.

002

Jeg hadde, etter lang betenkning, sagt meg villig til å bidra med min egen biografi på kvelden. Det er en lang tradisjon i WISS å fortelle biografier på kvelden, og i år skulle vi prøve noe nytt. Det var med litt bevende hjerte at jeg bega meg ut på dette. Alle var samlet i en ring, blomster og lys i midten, og jeg tok plass i godstolen. Så begynte jeg……..
Etter nesten en time, ville jeg avslutte og satte strek. Det var helt stille etter applausen. Ingen rørte seg. Ingen sa noe. Ingen ville gå. Jeg måtte spørre om noen hadde noen spørsmål. Med lav stemme kom det fra en som hadde hørt om det før, om jeg kunne si noe om da jeg møtte Sakharov. Jeg gjorde det. Fortsatt helt stille, Fortsatt ingen som rørte seg. Et par spørsmål til. Det var blitt mørkt. Bare stearinlyset i midten lyste.
Endelig antydet jeg at vi kunne reise oss. Flere kom frem og takket, klemte……. overveldende.
Neste dag var kurset godt i gang, og alt gikk som smurt. Om kvelden var vi invitert til et hageselskap hos en familie på skolen. De har en stor hage med en liten vanndam, pizzaovn, åpent ildsted og en brønn, svært idyllisk. Da vi kom inn, boblet gulasjgryta på ilden, vinkartongene sto på rekke og rad, tallerkener og glass sto oppmarsjert, og det var bare å forsyne seg. Utpå kvelden dukket en gruppe unge mennesker opp som viste seg å være tidligere elever fra steinerskolen som har dannet et kor. De sang noen sanger for oss. Nydelig!

Gulasj

Gulasj

Så kom instrumentene frem, og til tross for at sangen i kurset ikke hadde vært mer enn en gang, trillet sangene ut, og alle sang med. Trekkspill, gitar og trommer føyde seg inn. Det ble en vidunderlig kveld.
Resten av uka gikk som en vind. Siden jeg hadde åpnet opp for personlige biografier, kom andre også til. Vi fikk høre våre morgenforedragsholdere, Markus Osterrieder og Godi Keller fortelle om sine liv. Usedvanlig interessant. Tre mennesker som alle har staket ut sin egen vei, funnet mentorer underveis som har ledet dem i riktig retning og som alle har det til felles at de lever i et stort og internasjonalt rom. Mellom øst og vest.

007

Den siste kvelden var det fremføringer fra arbeidsgruppene. Det var spennende. Først hørte vi fra gruppen som hadde arbeidet med spesielle barn, og vi fikk gjøre en øvelse sammen. Fascinerende for mange. Så var det inn i malerrommet. Hva de hadde klart å skape på fem dager! Vi ble overveldet. Så var det inn i jongleringsrommet. Den lille gruppen hadde skapt en liten forestilling med pantomime, jonglering og bevegelse. Lekkert! Imponerende! Så var det til danserommet. De bare fløt over gulvet i sine vakre renessansedanser med kompliserte mønstre og trinn! WOW!

Jongelringsgruppa

Jongelringsgruppa

Til slutt var det teaterforestillingen, som vi hadde hørt skulle vare i 40 minutter. Det handlet om forskjellige møter mellom mennesker som gjør «blind dating» En komedie. Himmel og hav! Det var helt kostelig, og karakterene bare levde. Vi lo så vi gråt noen ganger!

Teatergruppa

Teatergruppa

For en talentfull gruppe mennesker! Da tok korleder Margo frem trekkspillet, og hele gruppen sang «Heal the world» Om igjen og om igjen. Det var en overraskelse for meg som ikke hadde vært med på koret. Og den sier jo alt: «make a little space to make a better Place».

Danserne

Danserne

Det var gaveoverrekkelse til gruppeledere og arrangører etterpå, og vi var stumme av beundring for hverandre. Når man kan få til så mye på bare fem dager, hva kan man da ikke gjøre på et år i en skole, eller på fem år elle et helt liv! Vi vet nå hva vi kan, så da er det bare å bruke det når vi kommer tilbake til våre hverdager i de forskjellige skolene.
Som en bemerket i en samtale dagen etter: «Det skulle være en WISS i hver skole!»
Så mye glede, så mye latter, så mye smil og utfoldelse, så dyp indre refleksjon. Som en annen deltager sa: «Det er bare i denne gruppen vi kan snakke om disse tingene!» Det var da snakk om hvordan det onde viser seg i verden, og hvordan vi kan omgås det.
Da må vi lære oss å snakke om det ellers også. Eller vi må ta det med oss som en erfaring for senere.
Ved oppsummeringen var det både tårer og latter. Mange var blitt berørt. Mange hadde fått nye venner. Landegrenser var overskredet, og mange andre grenser også. Ingen tvil om at alle ville at dette skal fortsette! På gjensyn i Ungarn om et år!

Dette innlegget ble publisert i Steinerskolen. Bokmerk permalenken.

4 svar til Tilbakeblikk på det 13. WISS

 1. Renate sier:

  Wow!
  Spennende ting skjer når bra folk møtes! Det er verdt så uendelig mye.

 2. kari frid sier:

  fint og koselig skrevet.
  Mye varme og glede her.
  Klem Kari

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s