Full buss


Nå har jeg reist med buss hele mitt liv, og ikke minst har jeg kjørt Hvasser – Tønsberg et utall ganger, men det jeg opplevde i dag har jeg aldri sett før.
Da jeg gikk på bussen i Sandøsund, var det så mange mennesker som skulle på at vi ble et kvarter forsinket ut fra holdeplass. Det i seg selv er bemerkelsesverdig.

imagbuss

Det var en skrålende, øldrikkende gjeng med strøkne ungdommer som skulle på. Det virket ikke som om de har en bekymring her i livet. Smilende, leende, syngende, hojende smøg de seg på bussen, de fleste med bankkort som tar en evighet å betale med, uten å merke at det fantes andre til stede. Så opptatt av seg selv og hverandre og med en selvsikkerhet som provoserer og holder deg på avstand litt lenger ned på rangstigen.

"Full buss" kan betyr forskjellige ting i forskjellige land

«Full buss» kan betyr forskjellige ting i forskjellige land

Bussen ble så full at den knapt klart å dra seg opp de bratteste bakkene. Den duvet og danset fremover på veien, og sjåføren så unnskyldende på meg.
Det var bokstavelig talt ikke ørens lyd.
Jeg studerte ansiktene etter hvert som de kom på: brune, velpleide, stort sett hvitkledde, jentene pent sminket og guttene nyfrisert med sjø i blikket og sol i smilet.

imbysss

Tenk om de virkelig er så glade tvers gjennom, tenkte jeg, men jeg er ikke så sikker på at de er det. De vil bare gjerne vise at de er det. Og da blir de ekstra høylytte.
På nyhetene har det vært ekstrasendinger i et døgn om terror trussel mot landet og hva vi skal gjøre med frykten som mange får, ikke minst barn og unge.
Det var lite eller intet som tydet på at disse ungdommene var redde for noe. Tvert i mot de så ut til å ha full kontroll på livet og verden – tilsynelatende.
Det ble en sterk kontrast mellom nyhetsbildet og ungdommene på vei til fest en sommerfredag i ytre Oslofjord.
Det underlige var at det sto minst like mange ungdommer og ventet på bussen på busstoppene innover, men nå var det så fullt at sjåføren bare kjørte forbi! Mange forskrekkede og skuffede ansikter var å se blant viftende armer da bussen bare suste forbi. De måtte vente på neste buss.

imfull buss

I kveld kunne det ha vært minst to kanskje tre busser på den festruta til byen, og alle var smilende ungdommer. Ikke tegn til å holde seg borte fra steder med mange mennesker.
Det ble en del refleksjon over bussturen.
For det første kjente jeg meg igjen «gått ut på dato», for det lydnivået, de glassene og flaskene og den flåsete tonen, var bare særdeles provoserende.
For det andre ble nyhetsbildet og trusselen som henger over oss skjøvet helt til siden. Disse ungdommene ga blanke.

images i

Kanskje er det greit. Eller kanskje er det veldig ugreit. Det kan være en sunn holdning, men det kan også være en mangel på virkelighetsoppfatning som kan være skjebnesvanger. Det gjenstår å se. Jeg fikk i alle fall hodepine av den bussturen.

Dette innlegget ble publisert i Hvasser, Hverdagsbetraktninger. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s