En boktittel som ikke holder det den lover


Når jeg velger meg ut nye bøker å lese, er det ofte tittelen som gir det første inntrykket. Det neste er vaskeseddelen bakpå og det tredje er eventuelle anmeldelser eller omtaler. Da skulle man vite så nogenlunde hva boken handler om.
Denne gangen tok jeg feil til tross for all denne «researchen».

9788205408401

Jeg fant denne boken i bokhandelen:
«Englenes by. Eller The overcoat of Dr. Freud» av Christa Wolf. Det sto at det bl.a. var en reiseskildring. Det passet meg bra siden jeg skulle til Los Angeles og godt kunne tenke meg å lese litt inside information om byen.

cityof-los-angeles

Med stor forventning bladde jeg opp og begynte å lese. De første setningene lovet godt. Hun fortalte at hun ankom den store byen med fly og kjørte fra flyplassen til det stedet hun skulle bo. Så var det som om alt annet kom i veien for skildringen av byen. Hun fordypet seg i minner om livet i Øst-Tyskland, reflekterte over Murens fall og Den Kalde Krigen….
En stund tenkte jeg å legge den bort, men så leste jeg videre, og etter noen flere sider, begynte det å bli fascinerende lesning.

imagesAZU8C5ND

Dette er virkelig en bok som er vanskelig å klassifisere. Det er kanskje først og fremst en reise i Christa Wolfs liv (1929-2011), hennes forhold til livet i Øst-Tyskland og et slags forsvar for hvorfor hun hadde gjort som hun gjorde i dette landet som var så fullt av kontroll og overvåking. Det er noen interessante skildringer av besøk i andre østblokkland, møte med andre forfattere og politikere og hverdagsskildringer fra DDR som gir et bilde av det «vanlige livet».

Bokhandelen Book Soup i LA

Bokhandelen Book Soup i LA

Det blir lite om Los Angeles annet enn glimt fra livet i det lille hotellet hun bor i mens hun er der på stipendopphold, noen interessante refleksjoner over USA og livet der og noen skildringer av utflukter hun har med venner til restauranter og barer.
Det er derimot en side ved denne byen som skal få en underlig virkning, og det må være tilknyttet navnet på byen: «Englenes by». Den overbeviste materialisten og idealistiske kommunisten som Christa Wolf tydeligvis har vært hele sitt liv, slår visse sprekker mot slutten av boken. Da dukker det nemlig opp en engel som følger henne, og som hun kan føre samtaler med. Angelina heter hun, det samme som vaskehjelpen på hotellet. Denne skikkelsen dukker overraskende opp, og først lurer jeg på om det faktisk er vaskehjelpen, men etter hvert skjønner jeg at hun faktisk har en opplevelse av en engel. ja, kanskje er det slik at denne byen har en sterk tilknytning til engleverden og at ikke en gang en ihuga materialist kommer unna den.

>engel.

Et annet tema hun tar opp er alle de tyske kulturarbeiderne som har bodd i eksil i LA. Hun oppsøkte stedene der både Thomas Mann hadde bodd og gikk i fotsporene til Berthold Brecht og Lion Feuchtwanger. Hun finner også en som har kjøpt Freuds «overcoat» som blir et gjennomgangstema i boken.
Det er som det står på vaskeseddelen bak at boken er «både roman, memoarbok og reisebok». Det er bare en helt annen reise enn jeg tenkte da jeg kjøpte den.
Jeg vil ikke si at jeg er skuffet, for jeg fikk noe jeg ikke hadde ventet og ble beriket av skildringer fra DDR og fikk innblikk i Christa Wolfs liv, en forfatter jeg bare hadde hørt om, men ikke lest før.

imagesMBG56NAH

Om man er interessert i Christa Wolf, er dette en fin bok å avslutte hennes forfatterskap med. Om man er interessert i Den Kalde krigen og livet bak muren, er dette et fint bidrag, og om man vil høre om kunstnerlivet til eksilforfattere og andre skribenter og forskere i USA, er det en morsom skildring av noen pussige typer. Men ikke tro at du skal få en reisebok om Los Angeles. Da må man nok lete andre steder.

images0HKRJIK4

Dette innlegget ble publisert i Bøker. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s