En dag på Vidaråsen


Første gang jeg var på Vidaråsen var helt i slutten av 70-tallet. Det var en mørk og kald vårdag, og jeg ble mottatt i Wergeland Hus der jeg skulle bo de dagene jeg var der.

vidaråsens

Det var litt rart og litt skummelt, jeg skal innrømme det, for jeg visste ikke helt hvordan jeg skulle oppføre meg. Det var som om de hadde en spesiell omgangsform, og jeg var litt redd for å si eller gjøre noe galt.
Men det var også utrolig fascinerende! Her bodde unge, idealistiske mennesker som ville omforme samfunnet og bygge nye samlivsformer. De bodde i familiehus sammen med psykisk utviklingshemmede, arbeidet i verksteder og spiste rundt et stort familiebord.
Der havnet jeg også. Maten var også annerledes. Det meste hadde de dyrket og laget selv. Det var først og fremst vegetarmat, som jeg var ganske ukjent med på den tiden, og melkeproduktene som kvark var også ukjent. Men godt var det, og jeg fant meg fort til rette. Jeg jobbet litt i tresløydverkstedet der de laget treleker. Der ble jeg kjent med noen av landsbyboerne og lot meg imponere av arbeidet de utførte.

Erteblomster mot sør

Erteblomster mot sør

Siden den gang har det gått mange år, og det har blitt mange besøk på Vidaråsen og andre Camphill landsbyer både her i Norge og i andre land.
Den første Camphill landsbyen ble grunnlagt i 1939 i Scotland av flyktninger fra Østerrike. Til Norge slo ideen seg ned gjennom Vidaråsen landsby i Andebu i 1966. Det er altså snart 50 år siden begynnelsen her i landet. De første husene ble bygd opp takket være «lysaksjonen» som ble utført av russ over hele landet som solgte bivokslys laget i lysverkstedet på Vidaråsen. På den måten fikk mange unge mennesker kjennskap til denne nye ideen, og mange ville prøve den ut.
I dag er ønsket om nye samfunnsformer ikke like sterk som den gang, og Vidaråsen, som de fleste andre alternative samfunnsformene, har måttet tåle mye omlegging og nye byråkratiske krav.
Men landsbyen ligger der. Det bor omtrent 150 mennesker der, og livet går sin gang.

Blomster overalt!

Blomster overalt!

Det var derfor veldig fint å komme på besøk en hel dag i forbindelse med en 70-års dag som skulle feires stort.
En spasertur rundt i landsbyen var overveldende på denne tiden av året. Gartneren viste oss den ene kunstneriske blomsterfryd etter den andre, grønnsaker som strutter av velvære, urter og krydderplanter i skjønn forening. Han fortalte om vekselbruket som må til i den bio-dynamiske dyrkingsmetoden, hvordan plantene påvirker hverandre og hvilke som skal være i nærheten av de andre. Overbevisende!
Drivhuset bugnet av tomater og agurker! Den største samlingen av dill jeg har sett vaiet i den lille vinden, og linen sto saftig grønn sammen med squash og persille.

Dill!

Dill!

Ringblomstene omkranset gulrøttene, og erteblomstene dannet en levegg mot sør for andre grønnsaker. Vakkert!

Lin i bakgrunnen, og squash og salat foran

Lin i bakgrunnen, og squash og salat foran

Så var det inn i Andreas Kapellet med sine utsøkte glassmalerier og helt spesielle arkitektur som hvelver seg over en i perfekte buer. Musikere øste ut av seg perle etter perle fra klaver og strenger. Det gikk så hardt for seg i Cesar Franks sonate at en streng røk i flygelet! Betagende!

Et av de åtte glassmaleriene i Andreas kapellet

Et av de åtte glassmaleriene i Andreas kapellet

Om kvelden var det festmiddag Kristofferhallen, like utrolig arkitektur med scene og vevet sceneteppe. Vi vandret inn til toner fra en hardingfele, og inne ble det sunget gamle viser og stev på et «maul» som ikke var lett å forstå. Så ble det servert herlig mat og masse kaker som mine gamle elever sto for. Gøy!
Det ble en begivenhetsrik dag med både minner som dukket opp, nye bekjentskaper og innføring i det nye livet i Camphill Norge. Det er fortsatt godt å vite at et sted som Vidaråsen lever og har helsen.

IMG_2683

Dette innlegget ble publisert i Økologi og miljø, De som vil noe mer, Steinerskolen. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s