Bokhandel


Jeg elsker bokhandler! Når jeg er i forskjellige byer, besøker jeg alltid en bokhandel eller to. Da ser jeg hva som er bestselgerne der i landet, hvilke bøker som blir oversatt og hva som er nytt innenfor de tema som jeg er mest interessert i.
Etter alle disse årene på reiser rundt omkring i verden har jeg fått noen yndlingsbokhandlere som er blitt faste stoppesteder.

waterstones

I det siste har bokhandelen på Gardermoen blitt et sted å gå innom før jeg går til flyet. Jeg har hørt at det er den bokhandelen i Norge som selger flest bøker. Det er jo veldig bra at folk vil ha med seg litteratur på flyet. En flytur uten en bok er for meg helt utenkelig. Bra utvalg har de også!

norli

I Oslo er det selvfølgelig Norli og Tanum. Ofte er jeg innom minst en av dem når jeg er i Oslo. Den svenske og danske avdelingen på Norli i Universitetsgaten er særlig attraktiv, og på Tanum sto jeg i kø i fjor for å få signaturen til Patty Smith.
Det er vanskelig å rangere de store bokhandlene jeg kjenner, men jeg tror kanskje at Waterstone’s på Piccadilly i London kommer øverst på listen. Fem etasjer med bøker! Det er et paradis for slike som meg. Det er bare å velge avdeling. Jeg kan tilbringe mange timer der inne, og jeg leser på baksiden av bøkene, orienterer meg i hva som skrives og får en oversikt over veldig mye av det som rører seg i verden.

waterstone's

Det beste med det hele er cafeen på toppen med hyggelig betjening og god mat. Der kan man sitte og ta seg inn og lese i en bok eller to man har kjøpt, før man tar til med en ny avdeling. Er jeg i London, er jeg alltid å treffe der på et eller annet tidspunkt.

Dom Knigi Sankt Petersburg

I Russland het alltid den største bokhandlene i byene «Dom knigi». Det betyr «Bokens Hus» og finnes fremdeles både i Moskva og St. Petersburg. Bygningen i den sistnevnte byen er i seg selv et besøk verdt der den ligger midt på Nevskij Prospekt med sin globus på toppen i jugendstil. Det eneste som er dumt med den er at det er så dårlig luft der inne, varmt og klamt sommer som vinter. Noe bedre er det blitt i det siste, men fremdeles er det en prøvelse å være der inne. Allikevel blir jeg der gjerne en god stund og havner ofte på historie der det bugner av biografier og interessante bøker som ikke finnes på andre språk enn russisk – dessverre! Derfor ender jeg alltid opp med en masse bøker på russisk som hoper seg opp i bokhylla……….

dom-knigi

På vei til St. Petersburg eller til Baltikum har jeg ofte vært innom Helsinki. Der har de en av verdens beste bokhandler: Akademiska Bokhandelen som ligger midt i sentrum rett overfor Stockmann. Flere etasjer med store, luftige rom med endeløse bunker med bøker. Jeg har plukket med meg en anselig mengde derfra i årenes løp. på den måten har jeg også blitt litt kjent med finsk litteratur, og alle deres utmerkede bøker om historie og litteratur og samfunn. Jeg må ha god tid der gjerne med en innlagt pause på kafeen der. Et must for en som er i den delen av verden!

ak.dem.bokh.

Mens vi er i dette hjørnet av Europa vil jeg også trekke frem Rigas beste bokhandel.
Den ligger rett overfor Operaen og heter Valters un Rapa. Den har to etasjer og en «svalgang» og har både latviske og russiske bøker og en liten avdeling med engelske bøker. Selv om jeg ikke kan latvisk, er det morsomt å orientere seg i hva som blir oversatt til det språket, og det er ganske mye! Der kjøper jeg gaver til mine latviske venner.

valters ub rapa

Så er det kanskje den morsomste og mest overveldende av alle bokhandlere i verden, og det er Shakespeare and Company i Paris. Den ligger rett ved Seinen med utsikt rett til Notre Dame. En liten, eldgammel bygning som rett og slett ser ut som om den siger under vekten av bøker. Det er bøker absolutt overalt, og du kan spørre om alt mulig og få svar. Det er engelske bøker det dreier seg om, og det kan jo være greit når man ikke har noe å lese på og befinner seg i Paris uten å kunne fransk.

Shakespeare-and-Co_-Paris-Bookstore

Dessverre er ikke den gamle innehaveren i live lenger, men foreløpig er det ikke gjort noen forandringer i butikken, så man kan fremdeles få den samme følelsen som Hemingway hadde da han kom til Paris etter første verdenskrig. Selv om man ikke skal kjøpe en bok, er dette et must i Paris.
Til slutt vil jeg nevne min nyeste oppdagelse. Siden jeg nå har vært to ganger i Los Angeles, er jeg også blitt kjent med den byen, og der måtte jeg selvsagt finne frem til den viktigste bokhandelen. De glimrer forresten med sitt fravær på Hollywood blvd! Men på Sunset blvd finner man Book Soup, en riktig hyggelig bokhandel med hyggelige folk bak disken. Det er tett mellom reolene, men er man på utkikk etter bøker om film og underholdning, er dette stedet! I sommer kom jeg i prat om både Jo Nesbø og Knausgård som sto strategisk utstilt i sin nye oversettelse.
Det er ikke noe problem å finne en kafe i nærheten når man ikke orker lenger. Det er ikke Sunset blvd for ingenting!

Book-Soup-25

Selvfølgelig er det bokhandlere i København og Stockholm, Berlin og München, Amsterdam og Roma. Men disse jeg her har nevnt, har alle blitt mine favoritter.
Det er på alle måter herlig å komme inn i en bokbutikk. Det er rolig og stille, man kan ta den tiden man trenger, og man lukker seg ute fra storbyen.
Der finner jeg min oase og får kontakt med verden gjennom tanker og ord som formidler de viktigste hendelsene i nåtid og fortid.

Fra Akademiska bokhandelen i Helsinki

Fra Akademiska bokhandelen i Helsinki

For tiden er jo bokhandelen i fare. Netthandelen overtar mye, og flere butikker må innskrenke. Det er ille! Jeg håper at «mine» butikker får lov til å leve. Det ville være helt forferdelig om noen av disse skulle forsvinne. Verden ville rett og slett bli et dårligere sted å leve og vi ville bli betraktelig mer innskrenket som mennesker!
God bokhandel!

Dette innlegget ble publisert i Bøker. Bokmerk permalenken.

2 svar til Bokhandel

  1. Renate sier:

    Ja, disse bokhandlerne er nesten som hellige steder å regne. Gøy å tenke på at det var du som presenterte meg for flere av disse for første gang, nå er de høydepunkter på turene. I helgen skal jeg på Waterstone’s, og deretter på Malevitsj-utstillingen på Tate, og om litt går turen til Dom knigi. (Skriver til deg før jeg reiser). Håper jeg en gang kommer til LA.

    • Ja, der har jeg vist deg noe viktig! Så du er i England? Kan du få med deg noen dyrepenner? Vi har nesten ingen igjen. Ser du en MJ kalender og har plass, tar jeg gjerne et par til feiringen vår. Si ifra når du reiser til Piter!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s