Årets mest innovative by 2013: Medellin


Da jeg besøkte Colombias neststørste by, Medellin, i 2000, var den ennå sett på som en av verdens farligste byer. «Medellin-kartellet» var et kjent begrep, og verdens samlede politikorps sto maktesløse overfor dette kokainimperiet som ble styrt av Pablo Escobar. Han var elsket av de fattige og hatet av resten. Det er ingen tvil om at han sto bak mye av de store drapstallene i byen.

Medellin - en storby som alle andre?

Medellin – en storby som alle andre?

Jeg husker vi kjørte fra flyplassen sent på kvelden, og mitt reisefølge pekte ut stedet der det bare noen uker tidligere hadde vært en kidnapping. Bandittene hadde stoppet alle bilene som kom fra flyplassen og presset dem for penger og kidnappet noen. Da vi kjørte gjennom byen på dagtid, pekte min venn ut den verste slummen og sa at ikke en gang politiet torde å gå inn der. Betryggende!

Medellin slum has outdoor escalator installed, Colombia - 29 Jul 2013

Vi bodde på Steinerskolen i byen som ligger i bydelen Estrella. Den er omgitt av høye gjerder og har væpnet portvakt, og innenfor dette gjerde er det en verden for seg. Det er en blomsterflor som minner om en botanisk hage, store grønne områder og store bygninger som inneholder alle slags spesialrom og klasserom. Barn fra et år til 19 går der og har en temmelig annerledes virkelighet enn slumboerne……
Skolen ble opprettet i 1985 av en tysk enke etter en industriherre der i byen og fikk på den måten en flying start. De hadde også gjestehus på området, og der bodde vi. Jeg våknet opp til fuglesang, så kolibrien fly inn i blomsterbuskene og drakk min kaffe i morgensolen. Byen ligger på 1500 meter, så morgenene er kjølige, og dagene er solfylte og behagelige.

Kolibri. Foto: Darwinekspedisjonen 2008

Kolibri. Foto: Darwinekspedisjonen 2008

En dag ble jeg sendt på en utflukt til en orkidefarm med privatsjåfør og fikk streng beskjed om å ha bildørene låst hele tiden og ikke kjøre på de «farlige» veiene, det betydde de veiene der det hadde foregått flest kidnappinger. Jeg ble utstyrt med en mobiltelefon og fikk oppleve et orkideparadis uten like. Selv om sjåføren valgte «gal» vei tilbake, gikk det bra, og jeg kom helskinnet hjem. Men redd var jeg omtrent hele tiden!

orkide

Siden den gang har det skjedd mye med Colombia. Vi vet at landet har hatt en slags borgerkrig mellom regjeringen og geriljagrupper som FARC i over 40 år, at 220.000 mennesker har mistet livet i denne konflikten og at 5 millioner er internt fordrevne.
Nyhetene har kunnet fortelle oss det siste året om fremgang i forhandlingene med FARC. Det tyder godt.
I Medellin har utviklingen vært formidabel. Etter at kokainkongen Pablo Escobar ble drept i 1993 ble situasjonen forandret, det var igjen mulig å tenke fremover. To år etter, i 1995, fikk byen en metro. Men det var først i 2000 at utviklingen begynte å få fart.

medellin

Nå er Medellin kåret til årets mest innovative by for 2013!
Når man ser på hva de har gjort for å få byen på fote igjen, er det imponerende. For å kutte avstanden mellom de fattige som bor oppe i fjellsidene og de rikere som bor nede, utviklet de lange utendørs rulletrapper og bygget en «metrotaubane» som minsker reiseveien mellom bydelene fra en time til ti minutter. Videre har de satset på utdannelse og kultur for å vise at det går an å forandre og få bukt med kriminaliteten ved hjelp av kultur. De har anlagt en fantastisk botanisk hage og bygd et opplevelsessenter der barn kan prøve ut alle nye tekniske ting. De har anlagt grøntområder og bygd biblioteker med internett i de fattige bydelene, og alt dette har gitt byen en ny giv.

medellin-cable-metro

Tallenes tale er klar: i 1993 var det 6349 drap i året, og 21 år senere i 2012 var det redusert til 1251. Det er fremdeles et høyt tall når man tenker på at byen har 3,7 millioner innbyggere, men det bemerkelsesverdige er reduksjonen.

Medellin-escalator_2094134b

Arkitektonisk er byen blitt attraktiv med sine løsninger med både parker og kommunikasjon, og folk fra hele verden kommer for å studere byen. Folk som bor der, er også blitt stolte av byen sin, og arbeidsledigheten er gått drastisk ned.
Hele Colombia har gjort et hopp fremover, og har nå en vekst i BNP på 5,1 prosent, den raskest voksende økonomien i området.

Fra den botaniske hage

Fra den botaniske hage

Alt dette gleder meg stort. Det var en skjellsettende opplevelse for meg å se så mye fattigdom den gang, både i Bogota og i Medellin. Etter det trenger jeg ikke å se mer fattigdom i denne verden. De er nok. Jeg kan forestille meg resten ut fra det jeg leser.

???????????????????????????????

Nå er det bare å håpe på at utviklingen fortsetter, at forhandlingene med FARC fører frem til en varig løsning, og at flere mennesker kan få et bedre liv.
Jeg sender mine beste ønsker til Colombia.

Dette innlegget ble publisert i Økologi og miljø, De som vil noe mer, Steinerskolen, WOW-day. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s