Sak 002/01 avsluttet


Etter å ha undervist i nyere historie i mange år er det visse tema som har satt seg mer under huden enn andre. Ett av dem er Kambodsja. Det marerittet som dette lille landet fikk oppleve fra 1975 til 1979 overgår det meste, og jeg kjenner at jeg har et stort hjerte for dette landet som jeg aldri har besøkt.
For en drøy uke siden ble det satt en sluttstrek for noe av denne historien.
Det tok veldig lang tid før de fikk bestemt seg for å ta opp saken mot de skyldige i Røde Khmer og deres redselsregime. Selve lederen, Pol Pot døde i 1998, og da han døde, først da var det slutt på Røde Khmer som hadde bodd inne i skogen og drevet en slags geriljavirksomhet derfra hele tiden etter 1979.

Pol Pot

Pol Pot

Da Krigsforbryterdomstolen ble opprettet i Haag i 2002, fikk den som mandat bare å ta opp saker som hadde skjedd etter 2002. Det utelukket Kambodsja. Dessuten ville landet selv ta seg av sine krigsforbrytere, så det ble opprettet en egen domstol i Phnom Penh for denne saken.
Det er klart det er traumatisk for et land å skulle gjennomgå en slik prosess med en rettssak imot de aller verste krigsforbrytelser, og det er en møysommelig prosess. Derfor har det gått vinter og vår mange ganger før noen av sakene kom til en slutt.

Duch

Duch

Den første som fikk sin dom var Kaing Guek Eav med tilnavnet «kamerat Duch». Han var en av lederne for Røde Khmer og sjef for det beryktede fengselet Tuol Sleng (S-21) Han ble dømt for å ha begått forbrytelse mot menneskeheten og fikk i 2010 en straff på 35 års fengsel.

131208161406-cambodia-skull-map-horizontal-gallery

Så var det altså nå for litt over en uke siden, den 7. august ble to andre personer dømt i Phnom Penh. Det var sak 002/01 mot Nuon Chea og Khieu Samphan. Den første av dem ble omtalt som «Bror nr 2» og var nær medarbeider med Pol Pot helt fra starten. Han var ansvarlig for å ta avgjørelser om massakre. Den andre var «head of state» under Røde Khmer og altså også en av de som tok avgjørelser.

Nuon Chea

Nuon Chea

De er begge to i dag over 80 år og ble dømt til livsvarig fengsel for forbrytelse mot menneskeheten.
For å opplyse folk underveis om rettssaken har det blitt sendt ut folk til hele landet der de har oppsøkt landsbyer og forklart situasjonen. Det har også vært satt opp gratis busser slik at den som ville kunne følge rettssaken fra publikumsgalleriet. De satt da bak glass med hvite gardiner som den 7. august ble åpnet slik at de kunne se det som foregikk. Det var helt fullt på galleriet, og mange av dem var så gamle at de levde under Røde Khmer……

Sak 002/01

Sak 002/01

Et av de sterkeste uttrykkene for denne grusomme tiden er filmen «The Killing Fields» fra 1984. Den har jeg sett med de fleste klasser og kan den omtrent utenat, men jeg blir like berørt hver gang. Den forteller om Dith Pran som var fotojournalist og arbeidet sammen med den amerikanske journalisten Sidney Schanberg. Sistnevnte får forlate Kambodsja, men Pran må bli igjen og havner ute på «dødsmarkene», men klarer å rømme. Denne dramatiske flukten skildres med en intens nerve som aldri avtar i spenning, og at det ender godt gjør det ekstra verdt å se filmen.

killing fields

Dith Pran kom til USA der han arbeidet i New York Times til han dør i 2008. Han kom tilbake til Kambodsja og besøkte dødsmarkene sammen med fotografen Steve McCurry som dokumenterte besøket.

Sidney Schanberg og Dith Pran fra filmen

Sidney Schanberg og Dith Pran fra filmen

Pran fikk ikke oppleve at disse lederne for Røde Khmer ble dømt. Men det er andre som ser det, og selv om disse mennene er veldig gamle, og det er gått veldig lang tid, håper jeg at det er med på å lege noen sår og bidra positivt inn i Kambodsjas utvikling.

 

Dith Pran. Foto Steven McCurry

Dith Pran. Foto Steven McCurry

Dette innlegget ble publisert i Film, Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s