Nytt skoleår


Vi merker det når det nærmer seg midten av august. Det er blitt merkbart mørkere på kvelden, lufta er friskere, og badetemperaturen gå nedover. Det er som om hodet klarner, og det er tid for å gjøre noe fornuftig igjen.
For lærere og elever er det et nytt år som begynner på denne tiden. Ja, det er det som er det virkelige nyttår, ikke i januar på den kaldeste og mørkeste tida.

Chalkboard and Apple

Det er så tydelig her i nord når naturen legger alt til rette. Derfor begynner vi også tidligere enn de fleste andre land. For mange er det første september som er selve det nye skoleåret, og noen begynner langt ut i september.

Kunnskapens dag

Kunnskapens dag

I Russland og hele Øst-Europa er det 1. september som er skolestart. Det er «Kunnskapens dag», og det er en høytid. Om den skulle falle på lørdag eller søndag, blir det nærmeste mandag isteden. men ellers er det denne datoen som ER skolestart.
Jeg var en gang med på starten i Latvia og så elevene komme med favnen full av blomster. Foreldrene til de små holdt barnet sitt i hånden, og de større kom alene eller med foreldrene. Alle var stivpynta. Det var etter skoleuniformenes tid, så jentene var i fargesprakende kjoler, guttene i dress eller i alle fall bukse og jakke, håret var stelt, noen jenter med oppsatt hår, og gutta med mye skum og hårkrem.

Skolestart

Skolestart

Lærerne var også fine i sine nye eller gamle kjoler som var nystrøkne for anledningen. Elevene stilte opp klassevis og ga sine blomster til læreren sin. De måtte legge fra seg etter hvert, for det ble for mange til å favne. Det var svært vakkert å se.
Her i Norge er det som vanlig litt enklere, stort sett ingen store seremonier, lite fine kjoler og dresser og som regel den samme slentrende holdningen som en vanlig hverdag. Bare de minste, de som kommer første gang til skolen, er kanskje litt ekstra fine i sin store forventning til det nye livet som skal begynne.

Hva venter der fremme?

Hva venter der fremme?

Det som skrives og snakkes om i mediene før skolestart er andre ting; det er angsten for det som skal komme. Hvordan gjør vi det trygt for barna å komme til skolen? Hvor mange er det som gruer seg til skolestart? Hvordan klare seg i trafikken? Hvor dyrt er det å holde et barn på skolen? Hvor mye koster sekken? Og hva skal man ellers kjøpe til den lille skoleeleven?
Vi er som vanlig svært pragmatiske. Ingen store ord om «Det nye livet» eller «Kunnskapens tre» eller «kunnskapstørsten som endelig skal slukkes». Slik kan man lese øst i Europa.

high_school_graduate_babes_640_01

Allikevel er det et stort skritt for mange når skolen begynner, og så små som de er! For hvert år synes jeg førsteklassingene blir mindre og mindre. De er da ennå ikke skolebarn, tenker jeg.
Det var lenge noe med syvårs alderen som var en naturlig skolestart. Da var barnet blitt skolemodent, sa vi. Så kom det andre kriterier inn, noe som ikke lenger tenkte på den naturlige alder, men tenkte på hva vi trenger i samfunnet for å lykkes og hvordan økonomien styrer. Det er billigere å ha barn i en stor klasse med en lærer enn i flere barnehagegrupper med flere voksne. Dermed ble det skolestart et år for tidlig. At det fører til mer skoletrøtthet oppover i skolen, var det få som tenkte på, at det gir betraktelig mer stillesitting og dermed flere helseplager var det heller ikke så mange som sa noe om.

skolestart_webbanner_626x278

Nå 10-15 år senere sliter vi med frafall i videregående, store psykiske plager blant mange unge, en skoletrøtthet som overstiger det meste og mange andre problemer i skolen som den enkelte lærer må hanskes med i det daglige. Det er derfor mange ikke er bare oppglødd ved skolestart, men faktisk gruer seg til igjen å sitte ved pulten, igjen å skulle prestere, igjen å kjenne blikkene fra de andre og få vondt i magen i timene og friminuttene.
Selv skal jeg for første gang på 55 år ikke gå til skolestart. Det betyr ingen forventninger, ingen spenning og ikke noe press. Jeg må tilbake til før jeg ble syv år for å finne noe tilsvarende, og det husker jeg jo ikke.
Men jeg ønsker alle andre en god skolestart. Det er viktige dager som ligger foran, mange muligheter som kan gjøre en stor forskjell i livet.

Dette innlegget ble publisert i Hverdagsbetraktninger, Steinerskolen, UNESCO. Bokmerk permalenken.

2 svar til Nytt skoleår

  1. kari frid sier:

    hei.
    Flott skrevet. Burde komme inn i Dagbladet nå i streikens tid. Kari

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s