Damenes detektivbyrå nr. 1


Siden apatien forsvant med varmen, og siden jeg har hatt bedre tid en noen gang i august, fikk jeg endelig lest litt, og det som har ventet en stund var den populære serien om damenes detektivbyrå nr.1. Det er 13 bøker som er kommet ut på norsk i denne serien, og jeg har lest den sjette og den ellevte.
Dette er vel en typisk damelitteratur. Etter gammeldags målestokk. Men da blir man ganske overrasket når det faktisk er en mann som har skrevet dem!

Alexander McCall Smith

Alexander McCall Smith

Alexander McCall Smith ble født i det som het Rhodesia i 1948. Det er dagens Zimbabwe. Faren hans arbeidet som jurist der og selv gikk han på skole der før han reiste til Scotland for å studere jus. Senere underviste han på Queen’s University Belfast, og det var der han i 1980 deltok i en litterær konkurranse for barn som han vant. Dermed begir han seg ut på å skrive en serie barnebøker.
Det er utrolig hva noen klarer å få til i løpet av et liv. Når man ser på McCall Smiths merittliste, er det som om man ikke kan tro det er mulig. Ved siden av å undervise skrev han et tredvetalls bøker i løpet av 80- og 90-tallet.
Mellom 1981 og 1984 var han i Botswana der han underviste i jus på universitetet som han var med på å grunnlegge. Tilbake i Scotland ble han etter hvert professor i jus på universitetet i Edinburgh der han nå er Professor Emeritus i medisinsk jus. Han har vært leder og medlem av diverse internasjonale komiteer og organisasjoner, men la det meste til side etter hvert som litteraturen overtok mye av hans tid. I 1999 utga han første bind av Damenes Detektivbyrå, og siden har det kommet omtrent en bok i året.
Ved siden av alt dette har han også funnet tid til musikk. Han spiller basun og har vært med å starte «The Really Terrible Orchestra». Men ikke nok med det; han har også vært med på å grunnlegge Botswanas første operautdannelse og The Number 1’s Ladie’s opera house og skrev librettoen til deres første forestilling.
Man blir helt andpusten av å se denne lista med fullførte oppgaver.

Bok nummer 6 i Damenes detektivbyrå Nr 1, Damer med hjerterom

Bok nummer 6 i Damenes detektivbyrå Nr 1, Damer med hjerterom

Så har han altså skrevet denne serien om Damenes detektivbyrå nr. 1 som er blitt en internasjonal bestselger. På den siste boka jeg kjøpte står det: «over 20 mill. solgte!» Det tyder på at han ikke akkurat trenger min omtale på en liten blogg i Norge, men uansett…..
Dette er noe ganske annet enn hva man kanskje tenker seg. Det er ikke krim i vanlig forstand. Det skjer i det hele tatt svært lite i bøkene, og det er beskrivelse av mye hverdag og bedagelig liv. Det at det er kvinnene som er hovedpersoner, og de som ordner opp i diverse småkonflikter og familieanliggender, er i seg selv oppsiktsvekkende, og jeg kan tenke meg at dette er til hjelp for kvinnene ikke bare i Botswana.
Mma Romatswe og hennes assistent Mma Makutsi er et ulike par. Mma Romatswe er en solid kvinne med «tradisjonell figur», alltid klar for å hjelpe folk, vant til å ta imot ektefolk som har problemer med ektemaken. Det er særlig kvinner som mistenker at mannen har et forhold på si’. Slikt ordner detektivbyrået opp i. Det kan også være arv som skal finne sin mottager eller andre små oppdrag av den sivile typen.
Morsomt er det å lese om Mma Makutsis forsøk på å finne en mann på danseskolen der hun blir budt opp av en underlig figur som stammer og er en klumse på dansegulvet. Hun som har fått «97 prosent på eksamen på sekretærskolen» forsøker å heve seg over de andre selv om hun har «vanskelig hud og store briller».

Bok nummer 11: Safariklubben

Bok nummer 11: Safariklubben

Mannen til Mma Romatswe har et bilverksted og er en prektig mann. Det er også mannen som i bok 6 blir ansatt som ekstrahjelp i verkstedet etter å ha blitt påkjørt av Mma Romatswe. Disse er noen prakteksemplarer og gode rollemodeller for befolkningen. Lærlingene derimot er heller late og udugelige og får sitt pass påskrevet som ungdommer.
Vi hører en del om moderniseringen av Botswana og hva det fører til av urbanisering og fjerning fra naturen. De gode gamle dager da man ikke låste døren og man kunne stole på folk, er i ferd med å forsvinne.
Dette er i det hele tatt en innføring i Botswanas daglige liv og utvikling som er interessant. Personene er hjertegode, og det ligger en varm humanisme i bunnen for hele serien. Det er vel det som har gjort den så populær. Er du ute etter spenning, er ikke dette bøkene, men vil du lære litt om dagliglivet i det sørlige Afrika og liker å lese om snille mennesker og hva de kan få til i et samfunn, vil du ha utbytte av å lese Damenes detektivbyrå nr.1.
At bøkene også er filmatisert har nok gjort dem enda mer kjent i verden, og det virker ikke som om det er noen snarlig slutt på merittene til de to kvinnelige detektivene i Botswana.

Dette innlegget ble publisert i Bøker. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s