For 56 år siden i dag……


Nå er det lenge siden jeg har skrevet noe om Michael Jackson, men i dag er dagen. Det er den 29. august, og The King of Pop ville i dag ha blitt 56 år.

Overraskelse på scenen i København på hans bursdag

Overraskelse på scenen i København på hans bursdag

Det er mange som feirer Michaels fødselsdag selv om han ikke kan være med på noen av dem. Ja, det ser for meg ut som om disse feiringene av Michael Jackson vokser for hvert år. Jeg tror det er fordi flere og flere får øynene opp for hvem vi mistet den dagen for over fem år siden. Det var så mange sider ved ham som aldri kom frem. Journalistene var ikke interessert i virkelig å bli kjent med denne geniale mannen som var et slags renessansemenneske i moderne tid. Bare tenk på alt han gjorde: sang, danset, koreograferte, skrev musikk, skrev tekster, dikt og små historier, tegnet og malte, designet klær……..
Og – ikke minst – var han en stor filantrop som brød seg om mennesker og gjorde en stor innsats for de svakerestilte i verden, både lokalt, nasjonalt og internasjonalt.

Histpry statuen som står i Sær-Afrika. Der møttes en gruppe barn i går og holder opp røde hjerter som skal festes til statuen.

History statuen som står i Sør-Afrika. Der møttes en gruppe barn i går og holder opp røde hjerter som skal festes til statuen.

Alle som arbeidet med ham og kjente ham, forteller om et varmt og omtenksomt menneske som elsket å gi og gjøre andre glade.
At han var en stor bokelsker har jeg skrevet om før her, men det kan være fint å høre det i hans egne ord:

“I love to read. I wish I could advise more people to read. There’s a whole new world in books. If you can’t afford to travel, you travel mentally through reading. You can see anything and go any place you want to in reading.”
― Michael Jackson

michaela bursdag -14

Han er takknemlig overfor sin privatlærer, Miss Rose Fine, som reiste med guttene mens de var i skolealder og underviste dem. Hun lærte ham å sette pris på bøker:

«It was Rose who instilled in me a love of books ,and literature that sustains me today. I read everything I could get my hands on. New cities meant new places to shop. We loved to shop, especially in bookstores and department stores,» «She [Miss Rose Fine] taught me the wonderful world of books and reading and I wouldn’t be the same person if it wasn’t for her.»
~ Michael Jackson

birthday

Da han var i Polen i 1997, ble han observert lesende på en spesiell bok:

Michael loves reading and after Michael visited the Cistercian Abbey of Leubus, a Cistercian monastery complex in Lubiaz, Poland in 1997, is pictured reading a book about the history and photographs of the monastery, which he purchased along with a watercolour of the historic building. The book title is ‘Sala Książęca Opactwa Cysterskiego w Lubiążu’

For mange er dette helt nytt, men for oss som «kjenner» ham, er det bare en bekreftelse på det vi allerede vet; en belest, klok mann som interesserte seg for verden og var nysgjerrig og vitebegjærlig hele livet.

Annonae i en LA avis som fans fra hele verden er med på , organisert av Jody LA

Annonse i en LA avis som fans fra hele verden er med på , organisert av Jody LA

Det er denne mannen vi feirer i dag og hele helgen. Han som berørte så mange hjerter og som har vært en så stor inspirasjon for så mange mennesker. Noen har fått sine liv forandret på grunn av ham. Han har gitt dem troen på mennesket, hjulpet dem til å bli mer omtenksomme og gitt mange inspirasjon til å engasjere seg for andre mennesker.

München i dag

München i dag

Michael Jackson trodde på det gode i mennesket. Selv om han så mye stygt rundt seg og ble sveket gang på gang slik at han ikke kunne stole på noen, fortsatte han å ha troen på det gode og håpe på en bedre fremtid. Han var også et dypt religiøst menneske som bad sine bønner og så opp til noe høyere.

Foran mausoleet på Forest Lawn i dag

Foran mausoleet på Forest Lawn i dag

«You can pray to the angels and they will listen, but the best way to call them, I am told, is to laugh. Angels respond to delight, because that is what they’re made of. In fact, when people’s minds are clouded by anger or hatred, no angel can reach them.» — Michael Jackson.

Det er mange sitater til ettertanke å hente fra ham, og vi som er fans bruker mange av dem jevnlig. Det blir en egen sjargong når vi er sammen på tvers av landegrenser, alder og hudfarge.

Barndomshjemmet i Gary, fotografert i dag

Barndomshjemmet i Gary, fotografert i dag

Den feiringen som mange gjerne ville ha vært på i helgen er i Gary Indiana ved huset der han vokste opp. Der er hans 85 år gamle mor og hans tre barn, Prince, Paris og Blanket sammen med hundrevis av fans fra alle verdens kanter. Det er blitt en årlig foreteelse, og det står nå i kunstens tegn og skal fremme noen unge talenter. Michael ville vel ha sag til til dem: «It’s Your time to shine now».

Brooklyn Botanical Garden har fått sin Michael benk

Brooklyn Botanical Garden har fått sin Michael benk

Også i Las Vegas samles mange for å se Showet til Cirque de Soleil «One» og med en fanvention til det.
I New York arrangerte Spike Lee sin årlige «Brooklyn loves Michael Jackson» sist søndag, og det var tusenvis som deltok. Noen fans har samlet penger til ås ette opp en benk i Brooklyn Botanical Garden, med en plakett på til minne om Påpkongen, «Heal the world» står det på den.

Her i Europa er det samlinger i München foran minnesmerket, i Nederland foran History statuen i Best, i København samles en gruppe, i Frankfurt er det en lang kveld med opptreden og dans, i Roma opptrer Siedah Garrett for MJ fans, i Bukarest har 200 mennesker danset i gatene til Thriller, i Moskva har de sitt tradisjonelle ballongslipp osv. Overalt vil man finne folk som samles for å feire Michael Jacksons liv og musikk.

IMG_2713

Her i Tønsberg skal vi ha hele dagen i morgen med quiz, et festmåltid med noe av det beste han visste (kylling enchilladas) og banana cream pie, og det skal være opptreden og fortellinger fra de tyvetalls deltagerne. Vi skal også se BAD konserten på film til slutt. Vi har samlet bilder fra mange forskjellige kunstnere, har litt «stæsj» til salgs som buttons og t-skjorter, blader og bøker og andre småting med Michael på. Og vi skal glede oss over å feire en som vi setter høyt og er en inspirator i våre liv.

“In a world filled with hate, we must still dare to hope. In a world filled with anger, we must still dare to comfort. In a world filled with despair, we must still dare to dream. And in a world filled with distrust, we must still dare to believe.”
(Michael Jackson)

mjl

HAPPY BIRTHDAY, MICHAEL. WE LOVE YOU!

Dette innlegget ble publisert i Michael Jackson. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s