Zazjigalka er syv år gammel


Helt siden jeg begynte å studere russisk i 1974 har jeg sett at det er en ubalanse mellom øst og vest på alle måter. At vi vokste opp under Den Kalde Krigen fikk følger på den måten at vi lærte mye mindre om alt som hadde med Sovjet/Russland å gjøre enn det som var knyttet til vesten og Amerika. Slik var det bare fordi vi hørte til i den vestlige delen av verden.
For noen av oss førte det til at vi ble nysgjerrige på hva som var der bak jernteppet. Eller var det virkelig slik at verden stoppet ved Muren?
Jeg lærte en helt ny verden å kjenne da jeg lærte russisk og begynte å reise østover og få venner der. Det har vært svært berikende i mitt liv.

Er det rart man elsker denne byen? St. Petersburg

Er det rart man elsker denne byen? St. Petersburg

For å overføre noe av denne kunnskapen og innsikten ville jeg etter hvert bidra med det jeg kunne. Derfor skrev jeg i avisene, underviste i russisk og reiste med turister over hele Sovjetunionen og senere Russland. Mens jernteppet ennå fantes, husker jeg at jeg tenkte at hver gang jeg krysset det, stakk jeg et lite hull i det teppet, og en gang måtte det da falle!
Og det gjorde det.

Dostoevskij er død. Jeg protesterer! Dostoevskij er udødelig!

Dostoevskij er død. Jeg protesterer! Dostoevskij er udødelig!

Så traff jeg noen her i Tønsberg som også var spesielt interessert i Russland og var like irritert som jeg over mangelen på russiske filmer, oversatt russisk litteratur, russisk musikk og kunst og alt annet som hører den rike russiske kultur til. Så skapte vi Zazjigalka, en forening for russisk kultur.

Zazjigal

I høst er det syv år siden denne foreningen ble til. Vi er stolte over det vi har fått til. Nærmere 50 arrangementer har vi hatt, og på den måten har vi bidratt til å fremme kunnskapen og forståelsen for denne så fremmede kulturen for mange her i landet. For den som har fått med seg mesteparten av disse arrangementene, har virkelig fått en innsikt som få andre har. Det har vært mange foredrag om historie, litteratur, musikk, kunst og kultur, feiringer av kjente kunstnere og høytider, filmer, konserter og utstillinger.
De siste månedene har vi kjent på at det ikke er så lett lenger. Nyhetene fra Russland har ikke vært særlig oppløftende, og mye uhyggelig har skjedd. Det har vært vanskelig å forstå hva som er sant og hva som bare er propaganda, og det har vært tungt å se på det som skjer.

Tor Bukkvoll, forsker ved Forsvarets Forskningsinstitutt og Ukrainaekspert

Tor Bukkvoll, forsker ved Forsvarets Forskningsinstitutt og Ukrainaekspert

Vi valgte derfor å begynne denne sesongen med et foredrag om forholdet mellom Russland og Ukraina. Vi var veldig glade da ukrainaeksperten Tor Bukkvoll, som er forsker på Forsvarets Forskningsinstitutt, sa ja til å holde dette foredraget slik at vi kunne få en bedre forståelse for hva som er hva i denne konflikten.
Mariakapellet var nesten fullt da vi begynte på onsdag kveld, og det ble 1,5 spennende timer der vi fulgte nøye med fra hendelse til hendelse. Fra euromaidan sist vinter, over annekteringen av Krim og til opprørene i Øst-Ukraina førte han oss. Han hadde selv vært på Maidan plassen og kjenner folk som har vært sentralt plassert i styre og stell, så vi kom nært innpå hendelsene.
Til slutt i foredraget tegnet han opp de varige konsekvensene dette kan få, og han forlot oss med et levende håp om muligheten for en varig våpenhvile og en tilnærming. Men mye er ødelagt allerede når det gjelder forholdet mellom disse to broderfolkene. Det er helt sikkert. Og det er så trist så trist.
Vi har allikevel tenkt å fortsette vår virksomhet en stund til.
Neste arrangement er 15. oktober da vi skal se filmen om Sjostakovitsj mot Stalin eller omvendt og ha en innledning ved David Foster Pilkington. Det gleder vi oss til.
I november skal vi høre om Solzjenitsyn ved Ingvild Broch. Det er en forfatter vi har tenkt på lenge, men som først nå kommer på programmet.
For alle som er nysgjerrige på Russland og har mulighet, ønsker vi dere hjertelig velkommen!

Dette innlegget ble publisert i Russland. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s