21. september 2014 – fredsdag og miljødag i hele verden


Dette er en dag da det sivile samfunn er ute i gatene i hele verden. Av en eller annen grunn gjenspeiles det svært dårlig i våre medier, i alle fall foreløpig.
FNs fredsdag for våpenhvile og ikke-vold har en hurtig voksende oppslutning.

Jude Law og Jeremy Gilley på besøk i en skoleklasse i Kongo der de planlegger Fredsdagen

Jude Law og Jeremy Gilley på besøk i en skoleklasse i Kongo der de planlegger Fredsdagen

I følge McKinseys målinger var det 180 millioner mennesker i 198 land som kjente til denne dagen i 2012. Det hadde vokst med 68 % til 470 millioner i fjor. I år håper de å ha nådd ut til 1,5 milliarder og målet for 2016 er å nå 3 milliarder mennesker med budskapet om fred for en dag.

På scenen i Goma: Jude Law, Akon, Jeremy Gilley

På scenen i Goma: Jude Law, Akon, Jeremy Gilley

I år har Jeremy Gilley og hans Peace One Day fokusert på Den Demokratiske Republikken Kongo. Der har det vært en stor konsert på den internasjonale flyplassen i Goma, øst i landet. Akon stilte opp som største trekkplaster, og Jude Law var konferansier. Opp mot 50.000 mennesker deltok og viste sin støtte til fred for sitt land og hele verden. Bildene derfra tyder på stort engasjement!

Akon på scenen i Goma

Akon på scenen i Goma

I Moskva og St. Petersburg og mange andre russiske byer, og i Kiev og andre ukrainske byer har det vært fredsmarsj i dag. Det var spennende å se hvordan det ville forløpe.

Marsj Mira i Moskva: "Henda vekk fra Ukraina!"

Marsj Mira i Moskva: «Henda vekk fra Ukraina!»

Alt tyder på at det var massivt oppmøte. Tusener vandret i Moskva med plakater mot krigen i Ukraina i en varslet demonstrasjon som var beregnet til 50.000. På noen av plakatene kunne man lese: «Tilgi oss Ukraina.» Og «Henda vekk fra Ukraina!»

Moskva: "Tilgi oss, Ukraina"

Moskva: «Tilgi oss, Ukraina»

I St. Petersburg hadde de tydeligvis ikke søkt om å få demonstrere, så der ble det arrangert som en «vandring i byen» der mange tusen mennesker gikk gjennom Gorkijparken og videre over Treenighetsbroa mot marsmarken. Mange var kledd i Ukrainas farger gult og blått. Det virker som en evig strøm når man ser på overføringene derfra, så det må dreie seg om mange tusen.

I St. Petersburg: vandring i gult og blått

I St. Petersburg: vandring i gult og blått

Samtidig med at dette skjer i «Piter», ble panserkrysseren Aurora seilt ut under broene i byen. Den skal på reparasjon. Det virker ganske symbolsk siden det er denne krysseren som skjøt startskuddet for revolusjonen i 1917 og har ligget stødig ved kai som museum så lenge jeg kan huske.

Aurora på vei ut av byen...

Aurora på vei ut av byen…

Det meldes om store demonstrasjoner i Jekaterinburg og andre russiske byer også. Og i Kiev er det også mange ute i gatene i dag.
Alt virker å ha gått fredelig for seg.

Rio marsjerer for klima

Rio marsjerer for klima

Samtidig med all denne aktiviteten for fred, har avaaz gått ut med oppfordring til miljømarsj i dag. Det har organisasjonens nesten 39 millioner medlemmer svart på med fullt trøkk. Så mange som 2654 arrangementer er meldt inn fra hele verden. Det er meldinger om 25.000 mennesker i Paris, minst det samme i London og Rio de Janeiro, og i New York har de akkurat startet, og man regner med 100.000 mennesker der.

Paris marsjerer for klima

Paris marsjerer for klima

Det er altså en massiv mønstring av sivilsamfunnet på denne dagen i verden. Mennesker overalt vil si ifra at de ikke vil tillate sine myndigheter å fare frem slik de gjør. Det er en pekepinn for regjeringer og presidenter om at folk ikke er å spøke med. Rett før toppmøtet om klima i New York i morgen vil avaaz levere en protest med over 2 millioner underskrifter til topplederne med krav om 100 % fornybar energi! Antall underskrifter stiger for hvert minutt. Det er bare kapasiteten som begrenser sluttresultatet, for det strømmer på så fort systemet kan ta det unna.

I dag i Moskva

I dag i Moskva

Som vi skjønner er engasjementet stort rundt omkring i verden.
Så kan vi se på vår egen by, Tønsberg. Den lille gruppen som kaller seg «Brobyggerne», arrangerte også i år en markering av dagen. Det var appell, musikk og foredrag om Afghanistan, og 40 mennesker møtte opp. Det var flere enn i fjor!
Vi har det for godt her i landet. Eller har vi det?
Gratulerer med Fredsdagen!

Dette innlegget ble publisert i Økologi og miljø, De som vil noe mer, Russland. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s