Å bruke berømmelsen for verden


De siste dagene har vi fått to eksempler på stjerner som står på FNs talerstol for å fremme en viktig sak for menneskeheten. Det er ingen tvil om at de når ut med sitt budskap til et verdensomspennende publikum. Først er det selve representantene i FN der hele verden er til stede, men minst like viktig er den lille filmsnutten som kommer ut i media og havner på youtube og blir sett av millioner av mennesker, ikke nødvendigvis fordi de er opptatt av saken, men fordi de kjenner denne stjernen og vil se hva han/hun har å si. På den måten når disse menneskene ut til flere enn noen andre.
At det gikk over 400.000 mennesker i demonstrasjon for klima og 100 % ren energi i New York på søndag, har nok ikke nådd frem til så mange mennesker i verden, men at Leonardo de Caprio sto på talerstolen i FN to dager senere og bønnfalt de viktig delegatene om å ta modige og ærlige avgjørelser, har nådd ut. På den måten bruker han sin berømmelse for alt den er verdt og på vegne av oss alle kan han kanskje oppnå mer enn alle oss andre til sammen.

Bare noe få dager før var det Emma Watson, «Harry Potter-jenta» som sto på den samme talerstolen. Hennes anliggende var kjønnsrollene og kvinners rettigheter. Den 24-år gamle jenta er tydelig nervøs, men taler klart og inderlig om en sak som tydelig ligger henne på hjertet. Igjen tenker jeg på alle representantene i salen som kommer fra alle tenkelige land og hva de tenker når de hører denne unge damen beskrive situasjonen uten å trekke frem noen som er bedre enn andre, bare skildre situasjonen for kvinnene i verden på en forbilledlig og balansert måte. Imponerende! Og det når ut til millioner!

Vi kjenner mange stjerner som har brukt sin berømmelse til å fremme en sak eller faktisk også gitt av sin tid og sine krefter for å gå ut i felt og på den måten få kameraene til å fokusere på et problemområde for en stund. Det har brakt hjelp til mange mennesker i nød og hjulpet en sak frem fra glemselen.
Jeg vil gjerne trekke frem noen spesielle her.

Bob Geldof

Bob Geldof

Alle oss som har levd en stund husker vel live Aid fra 1985, en ide som startet i hodet til Bob Geldof og vokste til den største begivenheten i historien med samtidige konserter på begge sider av Atlanteren, en massiv innsamlingsaksjon som hjalp millioner ut av sultedøden i Etiopia. Vi vet at Bob Geldof aldri har sluttet å tale de fattiges sak.

Harry Belafonte

Harry Belafonte

Lenge før dette begynte Harry Belafonte sitt arbeid for borgerrettighetene i USA. Han beskriver i sin selvbiografi hvordan han ikke klarte å leve det overfladiske sangerlivet, synge de samme sangene på de samme klubbene år etter år. Han måtte gjøre noe annet. Det var noen ganger med fare for eget liv at han marsjerte i gatene for like rettigheter sammen med Martin Luther King og Robert Kennedy. Han har aldri gitt opp denne saken og var også involvert i live Aid gjennom den amerikanske delen av den ved bla. å inspirere til sangen «We are the world».

Audrey Hepburn

Audrey Hepburn

En annen av de «gamle, gode» skuespillerne som ga store deler av sitt liv til å hjelpe, var Audrey Hepburn som reiste mye ut i felt for UNICEF og kjente at det var hennes viktigste arbeid den siste delen av sitt liv. Til tross for en fremskreden sykdom holdt hun lenge ut for å hjelpe barn rundt omkring i verden. Det er svært overbevisende å lese om hennes strabasiøse reiser.

Angelina Jolie

Angelina Jolie

En som i dag også er ambassadør i FN er Angelina Jolie. Hun holdt også en tale i FN for en tid siden der hun imponerte med sin kunnskap og sitt engasjement for kvinner i krig og deres kamp mot seksuell trakassering og voldtekt.

Danny Kaye

Danny Kaye

Vi kunne nevne mange flere. Selv husker jeg den aller første ambassadøren for UNICEF, komikeren Danny Kaye. Jeg kan se for meg bildene av ham med barn rundt seg, hans barnlige smil og hvordan han fikk dem alle til å le.

Jude Law

Jude Law

En av de sakene, foruten miljøsaken, som nå har vind i seilene, er fredsdagen den 21. september. Takket være filmskaperen Jeremy Gilley har den nådd ut til mange millioner mennesker. Men han trengte noen kjente ansikter for å få den ut, og her stilte foruten Angelina Jolie (igjen!), også Jude Law opp. Han har blitt en trofast medhjelper i denne saken og stiller opp hvert år som konferansier på konsertene, reiser med Gilley og fremmer saken på alle de måter han kan. Det har hjulpet umåtelig på å få dagen kjent i verden.
For mange er det mindre kjent at Michael Jackson også var en iherdig pådriver for humanitær virksomhet, ja, at han er den som har gitt mer enn noen andre til humanitære formål. Hele 300 millioner dollar har han gitt. Da han døde, hadde UNICEF en takk til ham for alt han hadde bidratt med på sin hjemmeside. Han visste godt hvordan han kunne bruke sin berømmelse, og gjorde det uten at det fikk særlig oppmerksomhet i media. Hans evige «Hjelp barna», «Ikke glem barna» var med ham i alle taler han holdt.

Nate Giorgios bilde av MJ med alle verdens barn

Nate Giorgios bilde av MJ med alle verdens barn

I den talen der han uttrykker hvordan han vet at berømmelsen kan brukes og at det er en plikt, er den han holdt i 1999 da han fikk en Bollywood pris for sitt humanitære arbeid. Det var ikke lett for ham å holde talen fordi folk skrek så mye, men den er verd å høre på, og den er bare 4 minutter lang:

Den kan tjene som en oppsummering av dette innlegget.

Dette innlegget ble publisert i Økologi og miljø, De som vil noe mer, Michael Jackson, UNESCO. Bokmerk permalenken.

3 svar til Å bruke berømmelsen for verden

  1. Renate sier:

    Kjempebra blogg!
    Leste nettopp at Angelina Jolie ikke bare er ambassadør, men hun har blitt forfremmet til spesialutsending for Fns høykommissær for flyktninger. Hvor awesome er ikke det??
    Det er en fantastisk ting at folk bruker berømmelsen sin til viktige ting. Heia dem! Og alle andre som gjør verden til et bedre sted å være.

  2. Renate sier:

    Helt enig. De burde løftes frem, ikke latterliggjøres/mistenkeliggjøres!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s