Jan Erik Vold


En kulturnyhet i dag er at Jan Erik Vold har fått Kulturrådets ærespris. Den 75 år gamle lyrikeren og samfunnsdebattanten blir hedret med en statuett og 600.000 kr. Det må man vel få lov til å si er for lang og tro tjeneste i kulturlivet her i Norge.

Jan Erik Vold - en aldrende dikter

Jan Erik Vold – en aldrende dikter

Det var i 1968, det året da alt skjedde. Da var jeg 16 år og hadde akkurat begynt på gymnaset. Det var viser og dikt som var inn. Det var protestviser, Bob Dylan og Joan Baez, Beatles og Stones.
Midt oppi dette dukket det opp en norsk poet som snakket rett til oss ungdom. Det var akkurat så samfunnskritisk og absurd som vi trengte.

Det er slik vi husker ham fra opplesningene på slutten av 60-tallet

Det er slik vi husker ham fra opplesningene på slutten av 60-tallet

Han hadde debutert i 1965 med diktsamlingen «Mellom speil og speil» og fått Tarjei Vesaas’ debutantpris året etter, så han var allerede i vinden. Men det var med «Mor Godhjertas glade versjon. Ja» i 1968 at han kapret våre hjerter. Jeg husker jeg så ham på TV der han leste «Loffen», et dikt som ble allemannseie. Vi kunne det utenat: «Jeg vil holde en tale/for de tykke og de smale/nei, det vil jeg ikke/ jeg vil holde en tale for loffen/ vår alles venn i brødveien/……»
Han sto og vred på seg mens han leste med sin slørete og ganske besynderlige stemme og tonefall. Jeg husker at jeg så på bena hans, hvordan han krysset og så ut som om han måtte på do. Han klarte å provosere på seg hele Norge! Det var debatter om kunst og litteratur der Andre Bjerke stilte opp i sin sorte alpelue og tordnet over den moderne poesien.

Mot Godhjertas glade versjon. Ja. fra 1968 - med trikkeskinner på forsiden

Mot Godhjertas glade versjon. Ja. fra 1968 – med trikkeskinner på forsiden

Jan Erik Vold stilte til opplesninger over hele landet. Han leste til jazz og skrev diktsamling på diktsamling.
Hans samling «spor, snø» var hans nyeste da jeg flyttet til Oslo i januar 1972. Til min store glede oppdaget jeg at jeg bodde i samme gate som han! Det var Geitmyrsveien. Som den «kjendisjeger» jeg var, måtte jeg utnytte dette. Det var en dag det snødde ganske så tett. Jeg hadde på meg en sid, brun kåpe og var temmelig nedsnødd da jeg kom frem til riktig bygning og ringte på. Det tok litt tid før jeg hørte hans subbende skritt. Det var dikteren selv som åpnet døren. Jeg presenterte meg og spurte om han ville skrive noe i den nyeste diktsamlingen. Han ropte opp til noen i andre etasje som lurte på hvem det var: «Det er en gjest. Hun er dødsfan!» Jeg var full av ærefrykt for å stå foran min litterære helt.
Da jeg fikk boka tilbake, hadde han skrevet: «I dag sner det litt – hilsen til Astrid fra Jan Erik.» Datert 19.I.72
Etter datoen å dømme var det noe av det første jeg gjorde etter å ha flyttet til Oslo. Jeg var strålende glad da jeg gikk tilbake til studenthjemmet lenger nede i gata.

Entusiastiske essays 1976

Entusiastiske essays 1976

Senere bleknet beundringen litt, men det var noe ved måten å se tilværelsen på, noe «Becketsk» som tiltalte meg og mange med meg. Så oversatte han også Beckett. Han har i det hele tatt en imponerende liste med utgivelser fra diktsamlinger, essays, gjendiktninger, antologier over andres dikt, biografier, sakprosa og plater. Vi husker vel også hans engasjement for trikken som begynte allerede i 1968, hans kamp for Bislett og Stockholmstoget. Han brukte sin posisjon og sin diktning til å fremme saker samtidig som han trakk frem diktere som Gunvor Hofmo og Ernst Orvil. Like engasjert hver gang.
Det er ingen tvil om at han har gjort mye for norsk kultur- og samfunnsliv. Det er ham vel unt å få denne æresprisen i tillegg til alle andre priser han har fått. Vi gratulerer Jan Erik Vold med prisen.

Dette innlegget ble publisert i Bøker. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s