Spisesteder i St. Petersburg


Når man har fulgt utviklingen av St. Petersburg i nesten 40 år, har man litt av en historie å fortelle!
Fra den grå, forfalne og mørke byen den gangen der bare noen få av alle byens palasser skinte i sine fantastiske farger. Gjennom 90-tallet med alle sine containerboder og begynnende renovering. De første cafeene der man faktisk kunne sette seg ned og nyte en kaffe. Så til 300 års jubileet i 2003 der byen strålte i ny glans. Da var vi redde for at det skulle stoppe der. Men det har fortsatt, bygning for bygning, broer og palasser, gater og fortau, plasser og museer og et vell av butikker, cafeer og restauranter. Det er nå bare å velge og vrake hvor man vil sette seg ned.
Det er fremdeles bygninger som kunne trenge en ansiktsløfting, men de blir færre og færre, og det er en ren nytelse for sansene å spasere gatelangs.

Solnedgang over Fontanka i går kveld.

Solnedgang over Fontanka i går kveld.

Det blir en del spisesteder å besøke etter hvert. Jeg skal trekke frem noen her.
Det historiske sentrum er stort, men vi tar for oss den delen som befinner seg rundt den delen av Nevskij Prospekt som ligger nærmest Vinterpalasset.
Det kryr av utenlandske restauranter, fra Jamie’s italienske over Thai mat og tapas til georgiske og indiske.
Men så var det de mer russiske og europeiske.

Pannekaker og annet godt på Teremok

Pannekaker og annet godt på Teremok

Skal man bare ha noe helt enkelt og er glad i pannekaker, er det Teremok som nå har spredd seg utover hele byen, både som hurtigmat steder der man bestiller ved disken og får det hele på et brett og mindre kiosker på gata. Her får man pannekaker med alt mulig på: ost og skinke, kaviar, honning, sjokolade og banan, syltetøy, smør, soppsaus og masse annet. Så kan man også få supper og salater og selvfølgelig drikker man kvas til. Anbefales! Godt og billig!

Stolle på ulitsa Vosstanija

Stolle på ulitsa Vosstanija

Et annet merkested i byen er blitt Stolle. Du finner en av dem mellom Moikakanalen og Kirken på Blodet. Men den finnes også mange andre steder i byen, som f.eks. på Ulitsa Vosstanija. Her har de spesialisert seg på piroger. Store, lekre piroger kommer varme fra ovnen på bakrommet. Der står de på disken, og man kan kjøpe store eller små stykker av den. De er fylt med grønn løk eller kål, ris eller kaninkjøtt eller du kan få dem med syltetøy eller tvorog (ostemasse). Her kan man også få supper og salater om man vil. Veldig hyggelig, effektiv service og god og billig mat. Passer godt til en lett lunsj.

To norske damer hygger seg med piroger på Stolle

To norske damer hygger seg med piroger på Stolle

Så må vi ta med noen spesielle steder: først er det Litteraturkafeen eller Literaturnoje Kafe som den heter på russisk. Den ligger nesten oppe ved Vinterpalasset på Nevskij Prospekt og har masse historie i veggene. Her vanket Pusjkin, og det sies at det var det siste stedet som så ham i live før han dro ut i duell og døde. Senere har både Dostojevskij og Tsjaikovskij vanket der, men begge med dramatisk utfall; Dostojevskij møtte med Petrasjevskijkretsen der og ble arrestert sammen med den mens komponisten av Svanesjøen skal ha blitt matforgiftet der. I dag er det en hyggelig cafe med levende, klassisk musikk av musikkstudenter, kritthvite duker og tradisjonell russisk mat. Men man kan gå inn og ta en kopp sjokolade og en pannekake med kaviar om man vil. Men skal man dit på kvelden, må man bestille bord. Pusjkin sitter selv nede ved inngangen, så der kan man hilse på ham. Selv har jeg møtt på Charlie Watts fra Rolling Stones her!

Aleksander Pusjkin - Russlands nasjonalskald

Aleksander Pusjkin – Russlands nasjonalskald

En spesiell cafe ligger på Moika 82. Du må ned en trapp, og over døra står navnet på stedet: Idiot. Oppkalt etter Dostoevskijs store roman er denne en slags bokcafe med hyggelig interiør som kan minne om slik det må ha vært på 1800-tallet. Her er velvede tak og mange rom. Det serveres vegetarvarianter av russiske tradisjonelle retter. Veldig godt og veldig hyggelig. Her kan man sitte lenge med en bok og spise godt.

Idiot - vegetarmat i boklige omgivelser

Idiot – vegetarmat i boklige omgivelser

Mitt nyeste bekjentskap er en liten familierestaurant som ligger på Bolsjaja Morskaja 45 rett rundt hjørnet for Isak-katedralen. Dette er en veldig populær familierestaurant der det tas hånd om barna med fargeblyanter og papir, innredningen er riktig så hjemmekoselig, det er peis og hage utenfor, og betjeningen er ekstremt hyggelig og vennlige. Maten er knallgod, og det er både russisk og asiatisk å velge mellom. Dessertene er også å anbefale. Her må man bestille bord om man vil nyte et bedre måltid i koselig atmosfære. Passer godt til lange samtaler med gode venner.

Teplo betyr varmt, og her er det virkelig en varm atmosfære

Teplo betyr varmt, og her er det virkelig en varm atmosfære

En annen enkel og meget billig cafe er Cafe St. Petersburg som ligger ved et lite steinkast fra Kirken på Blodet langs kanalen. De serverer god og billig mat, og det er sjelden masete der.
Som georgisk variant kan jeg nevne Rustavelli som ligger på Moika og er av den billigere typen fra denne delen av Kaukasus. Forholdet mellom Russland og Georgia er også blitt bedre siden 2008, så det er georgisk vin å få også.

Vakre St. Petersburg

Vakre St. Petersburg

Som en kuriositet kan vi også nevne Brodyachaya Sobaka (Den omstreifende hund) som ligger på hjørnet av Italianskaja ulitsa og Kunstplassen. Er man litterær av seg, er dette stedet der sølvalderens poeter møttes, drakk og leste opp sine nyeste dikt. Det var Anna Akhmatova, Majakovksij, Blok og Belyj og mange andre. Her er det i dag en liten scene der de har cabareter og opplesninger. Maten er litt overpriset i forhold til andre steder, men du verden!

Når det gjelder cafeer er det massevis av Starbucks og Coffee House, Sjokoladnaja og drøssevis med andre. Kaffen er like god som noe annet sted, internett er stort sett tilgjengelig og kakene er fantastiske!
Når man også vet at det er kommet en rekke små og hyggelig hoteller i sentrum av byen som ikke er avskrekkende dyre, ja, da er det bare å kjenne sin besøkelsestid og bestille en langhelg eller mer for å nyte denne byen som det ikke finnes maken til noe sted i verden!
Det eneste som er irriterende er visumprosedyren som ikke er blitt noe bedre, men det burde ikke stoppe noen fra å oppleve St. Petersburg i alle årstider.

salmon-caviar

Dette innlegget ble publisert i Russland. Bokmerk permalenken.

2 svar til Spisesteder i St. Petersburg

 1. Renate sier:

  Åå, nå lengter jeg tilbake til Petersburgatmosfæren. Takk for gode skildringer av favorittstedene! Det finnes ingen like noe sted i verden!
  Må komme med et spisestedanbefaling til, som har kommet frem de siste årene, nemlig Etazhi, med billig og god mat. Der kan man sitte i timevis og jobbe i fred, eller ha det hyggelig med andre. Caféen ligger i et slags kreativt ungsomskunst/kultursenter, i en gammel brødfabrikk, har mange utstillinger av ymse slag og MÅ oppleves. Den anbefales ikke på førstesiden i Lonely Planet for ingenting!
  http://www.loftprojectetagi.ru/en/

  Her er bilde fra spiseplassen ute, med ørten treutskårne papegøyer.
  etazhi2

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s