En Nobelpris for barna


Det var en svært hyggelig overraskelse å se annonseringen av årets nobelpris i går. At Malala fikk den var ikke noen overraskelse. Hun var spådd av mange, men Kailash Satyarthi var det ikke så mange som hadde hørt om. Da Jagland tok frem bakgrunnen for tildelingen, tror jeg mange av oss kunne ha stemt i et rungende JA!

Kailash Saryathi

Kailash Saryathi

Kailash Satyarthi er født i 1954 og har arbeidet helt siden han var liten med å hjelpe barn. Han forteller at han allerede som 6-åring spurte faren hvorfor en mann og hans barn satt utenfor skolen på gata og pusset sko, når gutten vitterlig skulle være på skolen. Da fikk han høre at gutten måtte jobbe for å tjene penger til familien. Kailash ble sint. En gnist var tent. 11 år gammel organiserte han sin første pengeinnsamling for barn. Hans organisasjon Bachpan Bachao Andolan (Redd Barna Bevegelsen) står bak mange redningsaksjoner for barn, og han skal ha hjulpet 83.000 barn ut av arbeid og til skole.

Barnearbeid

Barnearbeid

Jagland henviste til et tall på 168 millioner barnearbeidere i verden i dag, og at det er 78 millioner færre enn for 10 år siden. Vi må selvsagt ta de tallene med en klype salt, for her er det mange mørketall, men at det har vært fremgang mange steder, er nok klart. Jeg skrev et blogginnlegg 5.juli i år om at Bolivia har senket den lovlige aldersgrensen for barnearbeid til 10 år. Det er sjokkerende.

16child1

Vi vet også at i tekstilindustrien er det tusenvis av barn. Det er ikke lett å få bukt med dette. Familiene trenger inntekten, så det er ikke bare å ta barna ut av arbeid og sette dem på skole. Da må man også finne en utvei for familien. I Sekem Farm i Egypt har man løst dette ved å gi barna arbeid med å plukke kamille i noen timer og så gi dem skolegang etterpå. Da kan de bringe noen penger med tilbake til familien og samtidig få skolegang. Det gir et visst håp med denne nobelprisen. Fokus blir satt på barn, arbeid og utdannelse. Kanskje blir det lagt merke til i videre kretser enn før. Flere av de som uttalte seg i går pekte på viktigheten av å være oppmerksom på de klærne man kjøper, at de ikke skal være produsert av barn. Kanskje vil flere bli oppmerksom på dette? Fair trade er glade og mener at denne prisen peker på kjernepunktet i deres arbeid. Kanskje vil det hjelpe fair trade videre? Redd Barna er glade, for det hjelper dem i deres arbeid. Og mange andre organisasjoner som arbeider for barns rettigheter og mot undertrykkelse og utnytting av barn.

Malala på talerstolen i går

Malala på talerstolen i går

Malalas klare budskap om utdannelse for alle. Hennes modne og gjennomtenkte tale må imponere alle. Ikke minst ungdom selv. Som Jagland sa, så gir det håp til barn og unge når en ung dame kan stå frem på den måten og heve sin stemme for andre. Så er det også det poeng at det er en hindu og en muslim som får prisen sammen, en fra India og en fra Pakistan, de gamle erkerivalene som har så mye felles historie og kultur. Når de nå står ved siden av hverandre med det samme budskapet om skole for alle barn, er det et sterkt symbol på viktigheten av å samarbeide. Det skal bli spennende å se hva som vil følge i kjølvannet av denne prisen.

Dette innlegget ble publisert i De som vil noe mer. Bokmerk permalenken.

2 svar til En Nobelpris for barna

 1. Renate sier:

  Noen ganger blir jeg nedslått over alle de mørke kreftene her i verden. Da er det bra med dager som dette, der man blir minnet på at det finnes motkrefter også. En svært god pris.
  På mandag skal jeg på Stormberg og kjøpe barnearbeidfri ullgenser. http://www.stormberg.com/no/dame/gensere/nordby-ull-hettegenser-dame.html#21505
  Treffes vi en eller annen gang i løpet av neste uke? Er i Tønsberg fra sent på mandag til og med torsdag. Prøver å få med med Sjostakovitsj..

  • Ja, det var oppløftende med den prisen. Håper den virker. Stormberg ja, det var vel Jagland som nevnte dem som eksempel. Mitt innlegg om dem har fått mange treff, og Stormeberg selv har takket for det.
   Ja, jeg er hjemme de neste dagene, så om du kommer innom på tirsdag eller om du vil bli med hjem etter Sjostakovitsj, så har jeg noe til deg fra Shpalernaja.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s