Oktober – aksjonenes måned


I år er det femti år siden Operasjon Dagsverk startet, og det er førti år siden den første TV- aksjonen. Disse to aksjonene finner sted med bare en eller to ukers mellomrom. Er ikke det pussig? Hvorfor trøkke disse to store aksjonene inn i samme måned?
Vi i steinerskolen har også en aksjon, og den finner også sted i oktober. WOW-day (Waldorf One World) er i tjue år i år.

st. michael
For mange, mange år siden, helt tilbake til middelalderen for Norges del, feiret man Mikkelsmess, en årstidsfest på linje med Jul, Påske, Pinse og St. Hans. Det er Mikhaels kamp mot dragen som markeres, eller det godes kamp mot det onde. Vi blir minnet om at vi trenger mot for å overvinne farer, fristelser og andre hindringer på veien. Ukene etter denne dagen som er 29. september, kaller vi ofte Mikhaelstiden. Det er oktober.
Er det en tilfeldighet at vi setter inn alle disse aksjonene på denne tiden? Jeg vet ikke, men jeg vet at det er en fin tid til å reflektere og handle. Sommeren er definitivt bak oss, og vinteren har ennå ikke kommet. Vi tyr gjerne inn når høststormene raser, og regnet høljer. Allikevel går vi fra dør til dør og spør om penger til prosjekter for mennesker langt borte. Vi skal bygge brønner i år. Andre år har det vært menneskerettigheter, sykdomsbekjempelse, fattigdomsbekjempelse, skolegang osv.
I elevaksjonene arbeider vi i hagen eller sitter ute på gata og selger vafler og kaker uansett vær.
Vi setter inn mye krefter på å hjelpe i denne måneden. I morgen er det Kirkens Nødhjelp som står i fokus. De vil skaffe 1 million mennesker rent vann. Det er flott, og vi håper de når målet. I følge worldometers.info er det noe over 722 millioner mennesker i verden i dag uten tilgang til rent vann. Det har forårsaket 1,5 millioner menneskers død hittil i år. Det er 400.000 flere enn de som har dødd i trafikken i følge samme kilde. Så det har absolutt noe for seg å gi flere mennesker rent vann.

OD
Selv har jeg vært med på alle disse aksjonene. Da jeg gikk på skolen, hadde vi noen år da vi gjorde lysaksjonen for Vidaråsen. Da solgte vi bivokslys laget på Vidaråsen til inntekt for hus til landsbyen. Slik ble flere hus bygd for psykisk utviklingshemmede i landsbyen i Andebu. Siden hadde vi Operasjon Dagsverk, eller OD, og vi jobbet i hager og i hus, solgte vafler og boller og kjente vi var med på noe viktig.

vann
Senere har jeg deltatt i TV-aksjonen på forskjellige måter. Særlig husker jeg 1984 da Amnesty hadde aksjonen, og jeg sto på galleriet i daværende Sparebank og talte til alle bøssebærerne før de skulle gå ut. Vi var i banken til langt på natt og fulgte innsamlingen. En annen gang gikk jeg med bøsse i Tønsberg. Det var selsomt. Aldri har jeg visst at det finnes så mange stusselige bakgårder og så mange uvennlige mennesker i denne byen. Noen steder ble vi jaget mens andre steder satt folk klare med sedlene, og noen blir fornærmet fordi bøssebærerne ikke finner frem til dem.

wowday
Så er det WOW-day som jeg selv har tatt initiativet til. Det kan man lese om i et annet innlegg her på bloggen. Jeg er stolt av å ha vært med på å skape denne aksjonen som nå er blitt helt internasjonal og har med omkring 240 skoler i 25-30 land og fikk inn 400.000 euro i fjor (ca. 3,2 millioner kroner).
Med all denne oktoberinnsatsen blir mange mennesker hjulpet til å lære å lese og skrive, mange blir friske av alvorlige sykdommer, mange får rent vann, og mange hjelpes ut av fattigdom. Slik blir verden langsomt et bedre sted for flere mennesker. Aldri har så mange fått skolegang som nå. FNs tusenårsmål blir riktignok ikke oppfylt til neste år, men vi er kommet langt på vei.
Det er derfor viktig at vi fortsetter å engasjere oss og hjelper enda flere til et bedre liv.
Men aksjonene er ikke bare i oktober.

mjl haiti
Det siste prosjektet jeg har vært med på er det som Michael Jackson Legacy (MJL) organiserer. Det er et barnehjem på Haiti. Der har vi bygd huset, satt inn solceller og skaffet vann. Det siste er en lekeplass som blir laget, og nå samler vi inn til å bygge en førskole for 75-100 barn på samme sted. Vi er langt på vei til målet og regner med å nå det før jul. Det blir en fin julepresang.

To av dem som har fått et bedre liv takket være WOW-day

To av dem som har fått et bedre liv takket være WOW-day

Nå er det bare å ønske TV-aksjonen lykke til i morgen, krysse fingrene for OD og WOW-day og alle andre som har aksjoner for å redde verden i ukene som kommer.

Dette innlegget ble publisert i De som vil noe mer, WOW-day. Bokmerk permalenken.

2 svar til Oktober – aksjonenes måned

  1. Renate sier:

    Jeg pleide å gå med bøsse hvert år da jeg bodde i Oslo, og det var en interessant opplevelse, som du skriver. Noen er veldig blide og gavmilde, andre er sinte. Jeg pleide bare å tenke at folk har sine grunner til å reagere som de gjør, men jeg skulle ønske folk gjorde mer. Akkurat nå gjør jeg lite, annet enn å gi en sum til Leger uten grenser og Røde kors hver måned. Men jeg savner veldig å aktivt gjøre en innsats! Håper den tid kommer igjen snart, for man lever så mye mer da.

    • Ja, men du gjør jo en innsats for miljøet ved å leve slik du lever! Det er viktig! Det var utrolig inspirerende å oppleve to skoler gjøre internasjonale dager i går. Gledet mitt hjerte!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s