20 år med WOW-day


Så er det gått 20 år siden jeg satt i European Council for Steiner Waldorf Education (ECSWE) og foreslo en internasjonal aksjon for steinerskolene i Europa. Det begynte med en gang, og den første aksjonen var i 1994. Vi fikk laget en brosjyre der vi presenterte prosjektene man kunne støtte og sendte den ut til representantene i ECSWE og håpet på at de ville sende den ut til sine skoler. Jeg tror ikke det skjedde i alle land, og siden det var helt nytt, var det nok mange som ikke gjorde noen notis av dette papiret som oppfordret dem til å lage en aksjon for barn i en annen verdensdel.

Plakat laget av elevene til WOW-day i fjor

Plakat laget av elevene til WOW-day i fjor

Det første året var det 12 skoler i 5 land som deltok, og de samlet inn 13.939 euro. Jeg var nok litt skuffa over at det ikke var flere som heiv seg på. Men vi ga ikke opp. Jeg fikk oppgaven med å lage brosjyrene og måtte etter hvert lære meg å bruke data for å kunne produsere noe som så greit ut. Jeg leste og skrev og sendte brev og mailer til de forskjellige prosjektene for å høre hva nytt som hadde skjedd siden sist. Jeg reiste også på besøk til flere skoler både i Norge, Sverige og Finland og fortalte om WOW-day, at de hadde mulighet til å delta i en internasjonal aksjon sammen med mange andre steinerskoler. Jeg følte ofte at jeg snakket for døve ører….. Allikevel vokste det langsomt: i år 2000 var det 35 skoler i 7 land som deltok, og de samlet inn 64.975 euro. Ikke verst. Men det kunne ha vært så mange flere! Det var jo allerede den gang minst 700 steinerskoler i verden!

Plakat laget av elever til WOW-day for noen år siden

Plakat laget av elever til WOW-day for noen år siden

Da koordineringen ble overtatt av Freunde der Erziehungskunst i Berlin, og de fikk en egen sekretær for denne oppgaven, hjalp det. I fjor var det 230 skoler i 35 land som var med, og summen de arbeidet inn, var 399.876 euro! Det er ca. 3,2 mill. kr. Da begynner det å bli noe som monner. De pengene gir mulighet til at mange skoler, barnehager og andre institusjoner kan vokse, ta imot ubemidlede barn og gi omsorg til flere. Det er jeg glad for. Jeg må innrømme at når jeg hører disse tallene og ser at skoler på alle kontinenter er med, blir jeg ikke så lite stolt over  å ha vært med på å starte dette.

En av de fineste internasjonale dagene vi har hatt var da vi hadde besøk fra Sør-Afrika og vi lærte støveldansen

En av de fineste internasjonale dagene vi har hatt var da vi hadde besøk fra Sør-Afrika og vi lærte støveldansen

I går var det pressekonferanse i Hamburg der representanter for Freunde fortalte om denne aksjonen som nå fyller 20 år. Det ble til og med sagt at det var «den norske representanten» i ECSWE som tok initiativet til WOW – som står for Waldorf One World, så på den måten var jeg med.

Pakistan var tema for høystadiet hos oss i går.

Pakistan var tema for høystadiet hos oss i går.

Det var også internasjonal dag på skolen hos oss i går. Jeg var der bare og så på denne gangen. Det er litt rart, men det var fint å se hvordan elevene arbeidet med å tegne, skrive, synge og lage mat, alt med pakistansk tilknytning siden pengene i år skal gå til en skole der i landet. Malala var selvsagt sentral i det. Fint var det å høre en hel gjeng sang en pakistansk sang. Det er ukjente toner for oss! Og jeg fikk lov til å snakke til 6.-9.kl om prosjektet vårt i Colombia: CES Waldorf i Bogota som er vår stolthet. Det skulle de klassene arbeide for i år som mange ganger før.

Tydelig hvem som har inspirert dem fra Pakistan

Tydelig hvem som har inspirert dem fra Pakistan

Om kvelden dro vi over til Moss der steinerskolen arrangerte kulturkveld etter sine internasjonale dager. Det var masse folk! Cafe med vietnamesiske vårruller og kaker, salg av ting elevene hadde laget av tre, papir og tekstil, fremførelse av en gruppe som hadde øvd inn noen sanger i løpet av de tre dagene de hadde hatt til rådighet, en flott dans som også var vietnamesisk inspirert. Til slutt var det et lite skuespill som en av lærerne hadde laget. Det var en gjennomgang av Vietnams historie, svært rørende og gjennomarbeidet. Det endte med at krigen var slutt, båtflyktningene der noen havnet i Moss, og de som var igjen ville lage en barnehage, men det var ingen penger å få fra myndighetene. Hvem skulle da finansiere den? spurte elevene og så ut på publikum. Ikke rart de fikk inn 15.000 den kvelden!

Foto: Daniel Johansen. Fra WOW-day i fjor

Foto: Daniel Johansen. Fra WOW-day i fjor

Jeg blir rørt og glad når jeg ser elever arbeide for andre på den måten. Bare slik kan vi bygge fremtiden og kanskje gjøre den litt bedre for en del av dem som har det vanskeligst. Det gir håp.

Dette innlegget ble publisert i WOW-day. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s