Hvem henter søpla?


Jeg leste brosjyren til Vesar grundig. Det er best å følge reglene for avfallssortering. Vi er flinke her i huset til å kildesortere, men nå så vi at vi kunne bli kvitt noen store ting som hadde ventet på å komme ut av huset en god stund. Vi satte det ut slik at det var godt synlig og på den riktige datoen. Det skjedde ikke noe. Tingene sto der i en uke, så i en uke til, da måtte jeg forsøke å finne ut noe, så jeg ringte. De beklaget så mye, men de skulle hente det til mandag.

Grovavfall

Grovavfall

Mandagen kom, og tingene sto der ennå. Den uka gikk også. Da ringte jeg igjen, men nå var det ingen som svarte, for de var på seminar både den dagen og neste. Da sendte jeg en mail. igjen beklaget de så mye, men skulle hente det til uka. Og dagene gikk, ingenting skjedde. Det regnet kraftig, og alt var søkkvått. Jeg skrev igjen: Ikke hentet i dag heller. Nå skulle jeg ikke gi meg! Da, endelig, etter to dager til, var det borte da jeg kom ut! Da hadde det stått i fire uker utenfor dørene våre. Ikke lett å vite hvem som skal hente avfallet tydeligvis, eller kanskje det er noen som ikke hører på instrukser!

Samtidig med dette hadde jeg en annen miljøetterforskning på gang; ved det nye busskuret der jeg pleier å gå på bussen, var det en fin søppelkasse. Jeg husker at jeg tenkte da den kom opp for et års tid siden: Hvem skal tømme den, mon tro? Nå var den så full at det fløyt utover. Det var ikke plass til mer oppi den, og man hadde på følelsen at hele busstoppet ble en søppelplass.

busskur 1

Jeg begynte med bussjåføren, om han visste hvem som skulle tømme? Ante ikke. Så gikk jeg innom VKT i Tønsberg som er selve busselskapet. Nei, de ante ikke. Kommunen kanskje? Da ringte jeg kommunen. De lurte på om det var en fylkesvei, og det var det. Nei, da hadde de ikke noe med det. Det kunne være fylkeskommunen. Da ringte jeg dit. Nei, de hadde ikke noe med det! Hvordan kunne jeg tenke noe slikt! Det måtte være kommunen. Eller kanskje vegvesenet. Tilbake til kommunen. Fremdeles nei, men de var i alle fall interesserte i å finne det ut og ga meg et navn til en person i vegvesenet, eller vegdrift kanskje det var, som kanskje visste noe om det. Der kom jeg frem til en person som nok var ansvarlig. Han skulle ta det videre.

Busskur - også med søppelkasse

Busskur – også med søppelkasse

Det gikk en uke. Søpla fløyt fremdeles. Det gikk to uker. Jeg snakket med andre på busstoppet som også hadde irritert seg over det samme og ville ringe kommunen. En dag jeg sto og ventet på bussen, kom den nye bilen med «Verditransport» på, altså søppelbilen, kjørende. De skulle tømme søppel fra et hus på andre siden av veien. Jeg løp over og spurte mannen om han hadde noe med den søpla ved busstoppet å gjøre. Nei, det var ikke hans bord. Det må være kommunen, mente han, men det kunne jeg avkrefte og ramset opp alle stedene jeg hadde spurt. Da lo han.

Jeg ringte igjen til Vegvesenet. Jeg hadde skrevet opp navnet på mannen jeg hadde snakket med. Han var ikke å treffe. Da prøvde jeg et annet navn og kom frem. Igjen beskrev jeg situasjonen, og jammen var han med! Han sa at de nye busskura som hadde kommet opp, hadde fått søppelkasser i ettertid, og det hadde ikke blitt koordinert og bestemt hvem som hadde ansvar….. OK. Men nå sa jeg i fra. Han takket for det og sa han skulle ta det videre……. Tre dager senere var kassa tømt. Puh!

Det er et komplisert samfunn vi lever i! Hvem har ansvar for hva? Ikke lett å vite. Godt at noen tar seg tid til å være miljødetektiver!

Dette innlegget ble publisert i Hverdagsbetraktninger. Bokmerk permalenken.

2 svar til Hvem henter søpla?

 1. tone lunde sier:

  her er det også mye søppel, vi har tømming annen hver uke og det krever kildesortering og nøktern bruk av div .og det holder for to personer dersom de andre er like nøktern, og tar med seg glass og blikk til hente konteiner, samle plast i en,og papir i en annen og rest søppel i den siste… ja for ikke å snakke om kompost.
  men , jeg er irritert på melke kartonger som har de runde plastkorkene midt på oppe på brettefliken , tenk om den hadde stått litt mer til en side for da kunne man f.eks fått tømt pappen ordentlig og skyllet ut eller fått revet den av lettere.

  og oppe i Høyjord , var det verre å få tak på søppel ordning , nei sommer tømming slutter i september.. eller ne slikt og vesar sendte meg til kommunen og kommune sendte meg til vesar..

  stå på godt at du fikk vei i vellinga..
  leser med fryd dine epistler.. lørdag er det mulig med treff xxx

  • Takk for kommentar. Vi strever alle med denne søpla…….. På tirsdag drar jeg til København der jeg skal på verdens fineste seminar med verdens herligste mann som jobbet med Michael i studio i 18 år! Det blir fjerde gang jeg er på det seminaret, hver gang i en ny by. Og jeg elsker det! Denne gangen har jeg med en kollegafan fra Skien som jeg har truffet på våre feiringer. Gleder meg!!! Jeg er altså ikke hjemme på lørdag, så en annen gang….

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s