En av verdens rikeste – Roman Abramovitsj


Da Sovjetunionen falt, var det noen som slo seg opp så ettertrykkelig at de er blitt noen av verdens rikeste. En av dem er Roman Abramovitsj. Litt nysgjerrig på hvem disse rikingene er leste jeg en biografi om ham skrevet av Dominic Midgley og Chris Hutchins som heter «Abramovich – the billonaire from nowhere».  Jeg fant ut noe om ham.  men at han er en gåte, er ganske klart.

51YGK9DWVYL__SY300_

Abramovitsj skal ha vært den første til å nevne Putin for Jeltsin og dermed har han «æren» for å ha «funnet» Russlands nå så mektige mann. Det sies også at han intervjuet alle som skulle inn i Putins regjering i 1999 da han gikk inn i sin første periode. Han har holdt seg inne med makten gjennom alle de vanskelige årene, helt fra han satt i «familien» av oligarker rundt Jeltsin, da Khodorkovskij ble arrestert, og mange mente at Abramovitsj var neste mann på lista, og frem til nå.

Berezovxki og Abramovitsj, først venner, så bitre fiender

Berezovskij og Abramovitsj, først venner, så bitre fiender

Hans mentor var en annen oligark, Boris Berezovskij, men de falt ut med hverandre og snakket ikke sammen på mange år frem til Berezovskij døde i 2013. Det er ingen trygg tilværelse å være en av verdens rikeste. Farene truer overalt, og livvaktene er aldri langt unna. Til tross for at han har elegante hus både i London, Syd-Frankrike og i Moskva og yachter som savner sidestykke, er de alle utstyrt med alarmer og vakter, overvåkningskameraer og skuddsikre glass. Ikke kan han gå en tur, men han sitter i «boksen» sin på Stamford Bridge stadion når laget hans, Chelsea, spiller, så der kan man i alle fall se ham. Men hvor kommer denne rikingen fra? Hva er hans bakgrunn?

Roman-Abramovich-007

Hans besteforeldre på farssiden var litauiske jøder. I 1941 ble de deportert til Sibir sammen med 35.000 andre, og der døde bestefaren etter bare ett år. Bestemoren og barna overlevde og ble russifisert, dvs. at de fikk russiske navn. Sønnen fikk navnet Arkadij, og det skulle bli far til Roman.

Han ble født i Saratov 24. oktober 1966 og vokste opp i Ukhta, en liten by 700 km nord-øst for Moskva. Moren døde bare noen måneder etter han ble født av komplikasjoner ved en illegal abort, og faren døde i en arbeidsulykke da Roman var bare 2,5 år. Dermed ble han foreldreløs, men onkelen adopterte ham, og han vokste opp i en familie med to døtre og han som eneste gutt. Senere overtok den andre onkelen og flyttet familien til Moskva. Skolen Roman gikk på i Moskva må han ha likt godt, for senere har han gitt millioner til den slik at den er en av de mest velutstyrte i Moskva, og han har i brev takket rektoren varmt for tiden han tilbrakte der.

Den unge Roman Abramovitsj i militæret

Den unge Roman Abramovitsj i militæret

Som mange andre var han i militæret der han «ble en mann». Da han var ferdig i militæret, hadde Gorbatsjov kommet til makten og Perestrojkaen var satt inn. Sammen med sin daværende kone startet han en produksjon av dukker som han solgte og tjente sine første penger. Han var 25 år da Sovjetunionen falt, og da hadde han allerede en liten formue, så via kontakter havnet han i «familien» rundt Jeltsin. Det var de nyrike oligarkene som rådet presidenten og styrte landet gjennom alle de livsfarlige brenningene på 90-tallet. Det var en lovløs tid, og bare de som hadde is i magen og stål i ben og armer, klarte seg gjennom.

Fotball fan og Chelsea eier

Fotball fan og Chelsea eier

Abramovitsj var en av dem, og man kan bare gjette på hva han har gjort for å komme dit. Det er det stille om. Det gikk fra plastdukker til olje og aluminium, og da vi kommer til slutten av 90-tallet er han blitt en av de rikeste og dermed også en av de mektigste i Russland. Pussig nok lar han seg velge til guvernør i den østligste provinsen i landet, Tsjukotka, et sted der «de spiser reinsdyr til frokost, middag og kvelds», som han sa. I løpet av de årene han regjerte her, bygde han opp infrastrukturen til en moderne region. Han fikk bygd sykehus, skoler, veier, banker og til og med en hønsefarm så han fikk egg til frokost! Det sies at han brukte $ 270 millioner her og på den måten gjorde denne avsides regionen så attraktiv at den har den høyeste fødselsraten i landet.

Sammen med sin andre kone Irina

Sammen med sin andre kone Irina

Men det var ikke i Tsjukotka han skulle bli. Allerede på begynnelsen av 2000-tallet kjøpte han opp fotballklubben Chelsea og fant seg et hus i England. Sammen med sin kone nr. to Irina og deres fem barn har de flyttet mellom Moskva, London og Syd-Frankrike. Han viser sin rikdom med de mest eksklusive eiendommer, fly og -ikke minst – båter. Den ene yachten etter den andre har slått alle rekorder. Jeg husker en gang i St. Petersburg da jeg var der på marinens dag. Det var en folkevandring til kaia, og det var ikke marinefartøyene eller flaggskipene de skulle se! Nei, det var Abramovitsj’ yacht som opptok store deler av plassen utenfor Vinterpalasset!

Her sammen med Dasja Zjukova, hans nåværende  samboer

Her sammen med Dasja Zjukova, hans nåværende samboer

Abramovitsj prøver alt han kan å holde pressen på avstand. Det er sjelden bilder av ham utenfor stadion. Han uttaler seg sjelden og holder på alle måter en lav profil. Men tabloidene elsker ham, så vi vet at han ble skilt fra Irina og er nå samboer med modellen Daria Zjukova som han har to barn med. Ennå ikke 50 år, 7 barn, eiendommer over store deler av verden og mektig som få. Ikke mye å misunne, men absolutt noen å være oppmerksom på. Han kan gjøre mye i denne verden ennå. Måtte det bli mer av det å bygge skoler og gi til veldedighet og ikke så mye av det andre som vi forbinder med død og fordervelse.

Dette innlegget ble publisert i Bøker, De som vil noe mer, Russland. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s